🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Samsung няма да намалява инвестициите в чипове

Компанията ще използва големите си парични резерви, за да увеличи пазарния си дял

Компанията представи в сряда вечерта новия си модел смартфон, който е с камера 200 мегапиксела
Компанията представи в сряда вечерта новия си модел смартфон, който е с камера 200 мегапиксела
Компанията представи в сряда вечерта новия си модел смартфон, който е с камера 200 мегапиксела    ©  Reuters
Компанията представи в сряда вечерта новия си модел смартфон, който е с камера 200 мегапиксела    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Южнокорейската компания Samsung Electronics обяви, че не планира да намали инвестициите си в чипове през тази година, дори когато отслабената световна икономика обрича индустрията на най-тежкия спад от повече от десетилетие.

По-широката тенденция в индустрията е за намаляване на разходите и производството, но решението на компанията засилва опасенията, че най-големият производител на чипове за памет в света възнамерява да използва огромните си парични средства и високите маржове на печалба, за да спечели пазарен дял от по-малките си конкуренти, съобщава Reuters.

"Възможно е Samsung да вижда този момент като добра възможност за увеличаване на пазарния дял, което би трябвало да ѝ помогне в дългосрочен план, за сметка на SK Hynix и Micron", споделя анализаторът Чой Ю Джун от Shinhan Securities.

Грег Рох, ръководител на изследователския отдел на Hyundai Motor Securities, смята, че пазарният дял на Samsung Electronics може да достигне 40% за чиповете DRAM и 30% за чиповете NAND флаш памет през втората половина на годината.

Вместо да намали инвестициите в отговор на забавящото се търсене и падащите цени, Samsung сигнализира, че ще ограничи краткосрочното производство по органичен начин чрез преминаване към усъвършенствани процеси за производство на чипове. От компанията също така заявиха, че ще увеличат капиталовите инвестиции за научноизследователска и развойна дейност.

"Samsung заявяват по заобиколен начин, че ще има лек спад в производството", твърди анализаторът Ким Янг-Дже от Daol Investment and Securities. "Инвеститорите обаче се надяваха на по-силно намаляване на производството или на коментар за по-бързо възстановяване на пазара - затова акциите на компанията спаднаха", добавя тя.

Samsung обяви, че капиталовите разходи през 2023 г. ще бъдат близки по стойност на тези през 2022 г. за разлика от тези на SK Hynix и Micron Technology, които заявиха, че ще намалят инвестициите си. В областта на договорното производство на чипове по-големият съперник Taiwan Semiconductor Manufacturing също обяви намаляване на разходите.

От края на миналата година световната технологична индустрия се бори с рязък и внезапен спад в търсенето, тъй като компаниите започват да редуцират разходите си за технологични продукти и услуги, а потребителите харчат по-малко за дискреционни стоки в условията на нарастваща инфлация.

Печалбата от чипове се срива

Освен това Samsung отчете най-ниската си печалба за тримесечие от 2014 г. насам и заяви, че продължаващата макроикономическа несигурност ще доведе до трудна първа половина на годината, въпреки че очаква търсенето да започне да се възстановява през втората половина. Слабото търсене и регулирането на запасите ще продължат да оказват влияние върху бизнеса с чипове през първото тримесечие, докато търсенето на смартфони вероятно ще намалее на годишна база поради икономическото забавяне на икономическия растеж в основните региони, заявиха от Samsung.

Оперативната печалба за периода октомври - декември, възлизаща на 4.3 трлн. вона (3.49 млрд. долара), е най-ниската тримесечна печалба на Samsung от осем години насам. Приходите на компанията са спаднали с 8% до 70.5 трлн. вона.

Заради двуцифрения спад на цените на чиповете за памет през 2022 г. печалбата на Samsung от чипове се срина - до около 270 млрд. вона през четвъртото тримесечие от 8.83 трлн. вона година по-рано, което е най-ниската стойност за първо тримесечие на 2009 г. насам.

Някои анализатори дори очакват бизнесът с чипове да отчете загуба през първото тримесечие. През миналата седмица производителят на чипове Intel заяви, че очаква загуба през настоящото тримесечие, тъй като индустрията за персонални компютри изпитва пренасищане с чипове. В сектора на мобилните устройства Samsung заяви, че печалбата за четвъртото тримесечие е спаднала до 1.7 трлн. вона от 2.66 трлн. вона година по-рано, тъй като спадът в продажбите на смартфони от нисък и среден клас е бил по-голям от очаквания.

Все още няма коментари
Нов коментар