🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето на "Пампорово": по-скъпа и по-бутикова ски дестинация

Родопският курорт ще вдига цените и качеството си и ще търси нови пазари, като вече гледа към Турция, след отварянето на полета Истанбул-Пловдив

"Пампорово беше един от малкото курорти с отворени цели 7 ски писти във втората половина на декември 2022. Това принуди редица туроператори и програми да бъдат пренасочвани към Пампорово. Тази инвестиция обаче няма как да бъде покрита с настоящите цени на услугата", смята изпълнителният директор
"Пампорово беше един от малкото курорти с отворени цели 7 ски писти във втората половина на декември 2022. Това принуди редица туроператори и програми да бъдат пренасочвани към Пампорово. Тази инвестиция обаче няма как да бъде покрита с настоящите цени на услугата", смята изпълнителният директор
"Пампорово беше един от малкото курорти с отворени цели 7 ски писти във втората половина на декември 2022. Това принуди редица туроператори и програми да бъдат пренасочвани към Пампорово. Тази инвестиция обаче няма как да бъде покрита с настоящите цени на услугата", смята изпълнителният директор    ©  ''Пампорово'' АД
"Пампорово беше един от малкото курорти с отворени цели 7 ски писти във втората половина на декември 2022. Това принуди редица туроператори и програми да бъдат пренасочвани към Пампорово. Тази инвестиция обаче няма как да бъде покрита с настоящите цени на услугата", смята изпълнителният директор    ©  ''Пампорово'' АД
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Цените в момента не покриват разходите и не могат да гарантират висококачествена услуга, твърди мениджмънтът на курорта
  • Плановете на дружеството "Пампорово" са да развият и позиционират комплекса в по-високия сегмент
  • Целите са по-високо качество на услугите, приоритет на местните предприемачи и малкия семеен бизнес и целогодишни опции за обучение, отдих и спорт

В последното десетилетие част от ски центровете в България се развиха главоломно - това важи с особена сила за Банско, който от малко планинско градче се превърна в голям курорт с десетки хиляди легла, но и активното курортно строителство в Боровец му придаде по-масов характер. На този фон Пампорово се развива с по-бавни темпове, но това може да се окаже плюс, ако курортът успее в новия завой, който иска да направи - да стане по-бутикова и по-скъпа зимна дестинация.

"Пампорово разполага с 8000 легла. За сравнение, Банско може да настани 60 000 човека. Би следвало да има интерес към една наистина добра услуга с високо качество в Пампорово", казва пред "Капитал" Мариян Беляков, изпълнителен директор на дружеството.

Една от основните насоки ще бъде разширяването на пазарите. В момента курортът привлича по-малко чуждестранни туристи от другите, но пък повече българи, сочат данните на НСИ. "Пампорово е може би най-предпочитаният зимен курорт за българите, които съставят над 65% от всички туристи в курорта", посочва Беляков.

Дружеството "Пампорово", което управлява комплекса, планира в следващите десет години да го развива като по-бутиков и немасов курорт, позициониран в по-високия сегмент - с по-високо качество на услугите, с приоритет на местните предприемачи и малкия семеен бизнес, с развитие на целогодишни възможности за обучение, отдих и спорт, споделя

"Всичко това до сега постигаме с много добре обмислени финансови инвестиции и много премерени ходове, но сегашните цени на услугите не могат по никакъв начин да бъдат пропорционални на разходите", посочва Беляков.

"Ски услугата не бива да бъде разглеждана като нещо евтино нито за инвеститора, нито за ползвателя."

Мариян Беляков

изпълнителен директор на ''''Пампорово'''' АД

Очаквания срещу реалност

Според мениджъра много високите разходи, особено през зимния сезон не могат да бъдат посрещани от приходите в момента. "Цената отваря качеството", казва още той и допълва, че за да оцелее ски бизнесът и за да може да предложи добро ниво, което всички - включително българските туристи, очакват, трябва да се повиши цената на услугата.

Огромната инвестиция в мощната система за изкуствен сняг според него например е спасила началото на сезона на Пампорово тази година. Курортът работеше и приемаше гости дори когато имаше масови оплаквания от липса на сняг в Европа. "Тази инвестиция обаче няма как да бъде покрита с настоящите цени на услугата", казва управителят.

В момента една дневна карта за зона "Пампорово" струва 85 лева, колкото е картата в Боровец, при 90 лева в Банско. Сезонната ски карта обаче и в момента е много по-скъпа за родопския курорт от двата други - 2550 за всеки ден (1786 за делнични дни), при 1700 на Банско и 1500 на Боровец.

"Не виждам друго бъдеще"

Дружеството ще се стреми в следващите 10-15 години редом с цената да повиши и качеството на услугите и да привлече този сегмент потребители, които търсят това качество. "Аз не виждам друго бъдеще за този курорт" смята неговият управител. Според него той е малък, красив и трябва да продължи да се развива в тази посока. Дори само заради нивото на безопасност, което ще се стреми да поддържа курорта, "Пампорово" планира да инвестира още в скъпи и нови технологии и съоръжения.

"Но качествената услуга, за която говорим и която бихме искали да предложим, не касае само ски-зоната, а цялата дестинация с всички съпътстващи я структури и бизнес. Тя касае всички предприемачи, които имат бизнес там, било то хотелски или ресторантьорски. И именно те трябва да разберат, че не могат и не бива да правят компромис с качеството и трябва да инвестират, реновират и вдигнат нивото", казва Беляков.

Инвестиции

В най-близък план дружеството предвижда подмяна на 3-седалковия лифт с нов 6-седалков на "Ски център 2- Малина" през следващия зимен сезон 2023-2024.

Що се касае до хотелската база, то в периода 2016-2019 г е направена реновация на хотел "Перелик" и категорията му е повишена от три на пет звезди. Проектът включва и най-големия конферентен център в курорта с 6 зали и капацитет от 1000 места и нов СПА център. В периода 2018-2023 г е реновиран и обновен и петзвездния хотел "Орловец".

"Бъдещето на курорта се крие в по-добра и по-безопасна услуга, която ще има своята цена."

Мариян Беляков

изпълнителен директор на ''''Пампорово'''' АД

"Беденски минерални бани - Пампорово" пък предвижда изграждане на място за отдих и рекреация в село Беден. Проектът включва изграждане на минерални бани, няколко бунгала за масажи и релакс - всичко само с естествени материали.

В дългосрочните планове на дружеството за развитие на региона е разширяването на ски зона "Мечи чал" в Чепеларе с нов ски център и превръщането й заедно със ски-зоната на "Пампорово" в най-големия планински ски и байк център на Балканите, който да покрива всички изисквания на Световната федерация по ски и (FIS) и Международния колоездачен съюз (UCI) за участие в престижни световни спортни събития.

В дългосрочен план все така се предвижда сливане на двете ски зони с изграждане на нов 6-седалков лифт, както и на голям комплекс с паркинг на три нива за 200 коли, ски депо, дигитализирани услуги, кафенета, ресторанти и магазини.

Приходите на дружеството за 2021 г. са били около 18 млн. лв., което е сравнимо с година по-рано, но е с около милион под предпандемичната 2019 г. Печалбата е 1.4 млн. лв.

Надеждата - Турция

Според Мариян Беляков българските туристи са с най-висок относителен дял в Пампорово, а на второ място е британският пазар. Има осезаем ръст на балканските пазари, включително на туристи от Румъния, Молдова, Македония и Сърбия.

Голямата надежда е най-големият близък пазар - турският. "Ние сме първите, които представихме възможностите за зимен туризъм пред турските клиенти", казва той.

По думите му дружеството от години работи и за развитие на потенциала на летище Пловдив през нови чартърни програми за зимните туристи и доразвиване на по-старите. Беляков посочва, че новата линия за редовни полети от Пловдив до Истанбул, която "Пегасус еър" ще започнат от този месец да оперират два пъти седмично, също е плод на съвместни усилия на летището и "Пампорово".

Турските туристи сега са приблизително на пето-шесто място в курорта, а биха били много повече, ако не се изискват визи или се облекчи визовият режим, смята изпълнителният директор на "Пампорово". Според него Турция е най-големият потенциален пазар за туристическия бизнес в България изобщо, на който трябва да се обърне повече внимание. Беляков дава и пример - визовият режим за достъпа до гръцките острови за туристи от Турция е облекчен.

Курортът и ски зоната

Пампорово се намира в централната част на Родопите, в подножието на връх Снежанка на 1650 м. надморска височина и най-висока точка на пистите 1926 м. С повече от 240 слънчеви дни в годината той е известен като най-слънчевият планински курорт в България.

Ски зоната включва над 60 км писти за алпийски дисциплини и ски бягане, детска зона, шейни и free ride.

През 2016 г Пампорово и съседната ски зона - Мечи чал, се обединиха и работят в тандем чрез единна билетна и транспортна система.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eat45544539 avatar :-|
    eat45544539
    • + 6

    Накратко - ще вдигаме цените. Пари за инфраструктура (опашките за лифтовете там март 2020 бяха по 40 минути) и разширение на курорта (не е в НАТУРА или национален парк) - никога.

    Нередност?
  • 2
    dim56 avatar :-|
    dim56
    • + 3

    Тези дни в Пампорово е лудница - на Зелената писта има повече хора отколкото на "Витошка". Къде ще ги сложим новите туристи?
    Пет дни на ски на ски тук ни излизат 2000 лева за възрастен с дете (800 лв. нощувки, 700 ски карти, другото храна). Колко по-скъпо да стане за тия 5 писти под Снежанка???

    Нередност?
  • 3
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • + 4

    Дори в момента цените в Пампорово са много високи за това което се предлага като писти и хотели. Сериозен ски турист, няма какво да прави повече от 1-2 дена в курорта.

    Трябва да се насочат към начинаещи и любители скиори, които да идват повече за хапване, пийване и СПА/басейн в хотела, а ските да са между другото.

    Нередност?
  • 4
    blur avatar :-|
    blur
    • + 2

    Качеството на предлаганата услуга е свръх ниско. Чакането по лифтовете изяжда по голяма част от времето за каране. Лифт с иновативна автоматика - клекнал служител дърпащ пропусквателните вратички ( Не знам защо е в експлоатация ) . На места има необезопасени ровове при събирането на пистите. Затова все повече хора се насочват към Италия. Пампорово видимо запада.

    Нередност?
  • 5
    bj_int avatar :-P
    bj_int
    • + 1

    Значи в последното десетиление нищо не се е развило, още повече главоломно в ски курортите, още повече в Банско. Погледнах датата на статията, защото помислих че е от 2010 година - тогава щеше да е вярно.

    Нередност?
  • 6
    dnevniklive avatar :-P
    dnevniklive
    • + 4

    Тези хора нямат никаква връзка с реалността, явно не са даже стъпвали в алпите, и нямат никакви бизнес умения. Тук е мястото да разкажа и как кметът на Банско наскоро събрал ресторантьорите от града и им казал, че трябва да вдигнат цените поне двойно, щото Банско било премиум дестинация и не трябвало да е евтино... Абсолютно същото нещо лъха и от тази статия - ще станем бутикова дестинация като си вдигнем цените....

    Как протича ваканцията в хубав курорт в Алпите?
    Отиваш и паркираш колата на добре уреден голям паркинг или на хубав паркинг на хотела, където си отседнал. През цялата ваканция нужда от кола обикновено нямаш защото има постоянни безплатни автобуси и също така инфрата е супер за ходене пеша. Ако все пак искаш да ходиш с кола, до всички изходящи лифтове има големи безплатни паркинги. Лифтове и писти много, чака се малко, а в редките случаи когато има опашки има перфектна организация и на опашката и при самото качване на лифта. След ските вечер може да се разходиш из курорта, улиците са приятни, има заведения и магазинчета по тях.

    Как протича ваканцията в Пампорово?
    Пристигаш и установяваш, че няма къде да паркираш (паркингът на хотела ти е в кал, но така или иначе е препълнен). Намираш си някъде да спреш на улицата, или в някоя друга кал. След това до лифта трябва да отидеш с кола, защото автобуси няма, при самите лифтове пак паркираш в кал - срещу 20 лв ако искаш да си близо до лифта. На лифта се чака 20-30 минути, при 3 седалков лифт опашката е от поне 15 колони и постоянно хора се предреждат отвсякъде.Постоянно има седалки с празни места, защото хората не уплътняват седалките, гледат да си сядат с приятели да си приказвагт, а лифтаджията не прави нищо по въпроса. Свършваш със ските и искаш да вечеряш - в курорта няма НИТО ЕДИН тротоар, няма и осветление. Трябва или пак да отидеш с кола някъде (и да се чудиш къде да паркираш) или да ходиш пеша в калта. То няма и къде толкова да се разхождаш защото планирането на курорта е ужасно и няма улица със заведения и магазини примерно.

    Та така... Пампорово може да бъде висок клас дестинация – прекрасна природа целогодишно, храна и култура, много места за разходки в района, хубав климат и т.н. Но очевидно местния бизнес въобще не осъзнава какво е нужно. На първо време трябва да извадят поне 100-на млн да инвестират в нови лифтове, да си оправят изоставените писти (освен езерата има още поне 2 такива), да си обучат персонала как да работи... След това трябва и общината да свърши своята работа - инфраструктура в курорта, тротоари, осветление, алеи за разходка... Да се изчисти мястото от рекламите в стил турски битак, да се реши проблема с паркирането, да има редовен градски транспорт, безплатен за притежатели на ски пасове...

    Нередност?
  • 7
    edin_balgarin avatar :-|
    Един Българин
    • + 1

    този проучва общественото мнение дали сме съгласни да плащаме повече :). Ами не сме, защото цените надминават места на алпите, а както се отбеляза там има огромни безплатни паркинги, пешеходни улици и подредени магазини, които определено не са на цените на Пампорово - "ден година храни". Цената на кратата ви е пълен таван и ще намаля посещенията при вас за сметка на други курорти.

    Защо искат турци? Не защото са богати, а защото Алпите са им още по-далече (на тези които не живеят там). знаеш ли колко турци карат ски в европейската част? Почти няма такива, но пък играят хазарт. За това ските ще са допълнение. Защо не търсят сърби? Ми Бабин зъб е едни поляни, но писитите като се прецакат ги обработват и през деня - СРАМОТА БЕЛЯКОВ е да искаш още пари!!!

    Възвръщаемостта за 2020та ви е над 13% ... е какво повече искаш? Смени лифта на Малина, сложи лифт към Мечи чал, но за писта по южния склон ще трябва изкуствен сняг и то яко! Не е сериозно при този огромен марж на печалбата да ми говориш за ниски цени.Пак ще сложите скапан и евтин лифт като "Двата моста" и ще искате цени като в Алпите - несериозно!!! Какво ви пречат българите? По-лоши са им парите ли? Говорих с англичанин за 100 лири спи в Манастира със ски карта за седмица. Аз плащаш тройно повече, но съм нежелан?!!?!!

    Държавата да се вземе в ръце и да прекрати концесиите на Банско и Пампорово щом нямат желание за българи. Ще го питам ако се махнат и тези 65% какво ще прави!

    Нередност?
  • 8
    okx551136555 avatar :-|
    okx551136555

    Първо трябва да вдигнат много нивото на качеството за да искат повече пари, макар, че в Алпите цените при техните огромни писти, инфраструктура са на места доста по-евтини от нашите. Не виждам на къде може повече да се разширява курорта, че да поеме повече хора, то просто и сега няма място, а и с тези климатични промени не се знае дали ще може да има изобщо сняг след години.

    Нередност?
Нов коментар