На ски в 21 век: Без паника и си носете банските

Заради бързото затопляне на Европа и очакванията за все по-малко сняг курортите под 1500 м надморска височина са обречени, смятат климатолози

Според някои оценки до края на века снегът може да е намалее до 70% в Алпите, засягайки дори курорти на голяма височина
Според някои оценки до края на века снегът може да е намалее до 70% в Алпите, засягайки дори курорти на голяма височина
Според някои оценки до края на века снегът може да е намалее до 70% в Алпите, засягайки дори курорти на голяма височина    ©  Shutterstock
Според някои оценки до края на века снегът може да е намалее до 70% в Алпите, засягайки дори курорти на голяма височина    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Европа се затопля най-бързо от всички континенти, особено през зимата
  • Прогнозите са за все по-високи зимни температури, все по-малко сняг, топене на ледници
  • Споре учените в идните десетилетия снежната линия може да се покачи с още 400 м, а това ще обезсмисли ски курортите в средновисоките планини

В последните дни на отминалата година арктически студ буквално скова Канада и част от САЩ, като донесе смъртни случаи, прекъсване на въздушния трафик и електричеството и сюрреалистични картини. В същото време Европа се къпеше в слънчеви лъчи и пролетна топлина, чупеше температурни рекорди, а "скиорите" в Алпите се разхождаха по зелени хълмове. Първият ден на новата година дойде с температури между 15 и 25 градуса, а климатолози нарекоха случващото се "абсолютна лудост" и "най-екстремното събитие, виждано някога в европейската климатология".

Според метеоролозите вероятно едно и също извънредно явление е причинило двете сцени: въздушното течение, което е изтеглило надолу леден въздух от Арктика към САЩ, е издухало и топъл въздух от субтропичните зони към Европа. Тези екстремни отклонения, разбира се, не са в рамките на "нормалното", а очакванията са те да зачестяват в Европа и да надграждат прекия ефект на глобалното затопляне - бързо повишаващите се температури.

Европа реално е най-бързо затоплящият се континент в света, като температурите в последните 30 години се покачват със средна скорост около +0.5°C на десетилетие. Това е почти два пъти по-бързо от темповете, с които процесът се развива глобално. Последните 7-8 години са исторически най-топлите за Стария континент, а годишният ръст на средните температури в някои от тях надхвърля и 2°C над прединдустриалните нива. За сравнение - в световен мащаб това увеличение е около 1.1-1.2 C над прединдустриалните нива. Прогнозите са тенденцията за интензивно затопляне в Европа да продължи в следващите десетилетия.

Това обаче не е всичко. Затоплянето специално през зимата е още по-голямо, като годишните отклонения в последните години надхвърлят 3-4 градуса (виж графиките). И за капак процесът е особено интензивен в най-северните и в най-високите части на континента. Средните температури се повишават два пъти по-бързо в части от Алпите, отколкото на други места - същият парадокс се наблюдава например и в Антарктика, която се затопля с най-високите темпове в целия свят. Междуправителственият панел на ООН по изменение на климата (IPCC), водещият световен авторитет по въпроса, казва, че сред очакванията за Европа са силно намаляване на ледниците, вечната замръзналост, степента на снежната покривка и продължителността на снежния сезон на големи географски ширини и височини.

И макар че бленуваният сняг се очаква в европейските зимните курорти в края на седмицата, дългосрочните прогнози за ски индустрията няма как да са добри. "Това е, което прогнозират климатичните модели. Ще има повече по-горещи периоди не само през лятото, но и през зимата. Това ще продължи до края на века, дори и да има големи намаления на емисиите", смята и д-р Вики Томпсън, климатолог от университета в Бристол.

Колегата му д-р Рето Кнути от изследователския университет ETH Zurich също е категоричен, че "дори с намаление на емисиите прогнозираме, че снежната линия може да се покачи с още 400 метра". Това по думите му означава, че курорти, разположени на под 1500 метра надморска височина, вече няма да имат смисъл от бизнес гледна точка, защото са нужни поне 100 сигурни снежни дни, за да бъдат те икономически жизнеспособни.

Някои учени са песимисти дори за по-близкото бъдеще. "През следващите 7 до 17 години карането на ски ще стане невъзможно в планините със средна надморска височина, а снежната покривка неумолимо ще намалее в най-високите части на планинските вериги", казва френският географ Магали Регеца-Зит.

Българските курорти по-скоро попадат в обхвата на тези хипотези. "Боровец" се намира на 1350 метра надморска височина, Пампорово - на 1650 метра, а Банско на около 1000 метра - това е и височината на най-долната част на пистите.

Всъщност прогнозите на климатолозите не означават, че в идните години и десетилетия няма да пада и грам сняг в средно високите планини. Но това ще се случва много по-непредвидимо - никой не може да каже със сигурност дали и кога пистите ще са бели или зелени, а това ще кара скиорите все повече или да взимат решения в последния момент, или да се откажат от ските, или да ги заменят с други активности в планините. Съветът към тях засега е: най-добре си носете и банските.