🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стопени очаквания в Боровец, Пампорово и Банско

Топлото време е вдигнало анулираните резервации и в сектора се надяват на удължаване на сезона

Зимната приказка от миналата година днес е само спомен
Зимната приказка от миналата година днес е само спомен
Зимната приказка от миналата година днес е само спомен    ©  Лили Тоушек
Зимната приказка от миналата година днес е само спомен    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бавното настъпване на зимата и мекото време отписаха доста резервации в българските ски курорти
  • Забавянето трудно ще бъде компенсирано от по-дълъг сезон през пролетта
  • Част от разходите в зимните курорти растат с над 100%, докато крайните цени - с около 20%

Българските зимни курорти изпаднаха в леко неловка и комична ситуация да откриват сезона през декември без сняг и почти без работещи писти. "Откриваме сезона без сняг", призна лаконично на 17 декември и Иван Обрейков, мениджър на ски зона "Банско". Това стана на Бъндеришка поляна на фона на няколко петна от изкуствен сняг.

В последвалия месец необикновено топлата зима принуди редица ски курорти в Алпите да не отворят, като постави и българските ски курорти пред изпитание и огромни усилия да осигурят все пак някакви приемливи условия.

Ситуацията към средата на тази седмица беше по-скоро снежна. На Боровец работят около 70% от пистите, като има обработени писти за всички нива - от начинаещи до напреднали, и от "Бороспорт" се надяват да отворят и ски център Маркуджик в най-скоро време. На "Пампорово" работят повече от половината писти, включително с чепеларската ски зона "Мечи чал". А Банско се готви за Световната купа по сноуборд на 21 и 22 януари.

Първоначалните очаквания бяха за по-силен от миналогодишния сезон, но бавното настъпване на зимата отписа доста резервации в първия месец. Финансови трудности за зимните курорти идват и по линия на високата инфлация и силно завишените разходи за енергия (но реално заради компенсациите те реално плащат по-малко за ток от предходния сезон). Ръстът в цените на ски карти и нощувки е под този на разходите, като това трудно може да бъде компенсирано, твърдят от сектора. А вечната тема как да бъде удължен сезонът остава трудна задача.

Топло посрещане

Първоначалните очаквания за сезона бяха за по-добри резултати от тези през последните няколко години, дори и от предпандемичната 2019 г., като е бил почти договорен и разпродаден година по-рано, а началото се е очаквало на 17 декември. Топлият декември води до много анулации както за началото, така и за средата и края на сезона. Данните на Илин Димитров, служебен министър на туризма, показват, че в трите основни курорта в страната процентът на анулациите е 5 процентни пункта над стандартния.

Светлана Атанасова, управител на хотел "Самоков" в Боровец, казва, че от 35 години не си спомня да е имало толкова топла зима. По думите й около месец вече е загубен, като по предварителни резервации хотелите са били пълни, но е имало вълна от анулиране, като след пандемията сроковете за тях вече са по-къси. В момента има условия за ски, макар и не навсякъде, и няма върнати туристи, но късното начало трудно би могло да бъде компенсирано.

"Към момента негативният ефект от късното начало е предимно финансов - приходите ни са със 70% по-ниски в сравнение с миналата година. Имиджовият ефект е ограничен, защото проблемът с необичайно високите температури за сезона е повсеместен - от Алпите до Родопите", коментират от "Бороспорт", концесионер на пистите в ски зона "Боровец" и собственик на ски съоръженията.

От компанията коментират, че по-късното начало може да се компенсира с гъвкава ценова политика и с удължаване на зимния сезон до края на април, което зависи отново от независещите от тях фактори - снеговалеж и ниски температури, както и от готовността на туристите да преместят зимните си ваканции в пролетните месеци - края на март и април. "За съжаление традиционно в този период хората започват да си мечтаят за пясък и море, а в интерес на истината точно краят на март-април е най-приятен за снежни спортове в планината. Няма по-добра комбинация от слънце и сняг и спускане по къс ръкав", коментират от "Бороспорт".

Компенсирането с пролетните месеци е трудно и по линия на фиксираните чартърни програми. "Туроператорите с фиксираните програми, които обикновено приключват в средата или втората половина на март, няма да се адаптират към удължаването на сезона. Тези на случаен принцип може да се адаптират", каза пред "Капитал" Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово", оператор на обединените ски зони в курортен комплекс Пампорово и Чепеларе. Разчита се и на записвания в последната минута.

Един скъп сезон

Топлата зима идва в комбинация с нажежаване на разходите. По думите на Беляков има между 30 и 150% ръст на разходите в различните сегменти, включително доставки на храна. "Конкретно в нашия бизнес разходите за труд се вдигнаха с около 30%, разходите за поддръжка и техническа експлоатация - 30-40%", казват от "Бороспорт".

Най-големият удар обаче идва по линия на цените за енергията - 100% при това след отчитане на държавната субсидия, като от "Бороспорт" допълват, че без политиката на субсидиране увеличението на разходите би било повече от 500 - 600%. Основната тежест е при цената на газа, като и Боровец, и Пампорово са газифицирани и следват големи разходи. "Ние сме неконкурентоспособни", коментира Светлана Атанасова по линия на разходите за газ за отопление, кухни, перални и т.н. "Декември имаше ръст на цените 40%. Просто е убийствено за нас", казва хотелиерът.

Ръстът на цените за клиентите пък се изчислява на около 20%, като това включва и хотелското настаняване, като картите за ски съоръженията за ден за възрастен бяха увеличени от 75 на 85 лв. И от двете ски зони - Пампорово и Боровец, коментират, че на фона на ръста на разходите са избрали балансиран подход на увеличение на цените, тъй като пазарът не може да понесе по-голяма цена и това ще доведе до намаляване на маржовете им на печалба, като имало и периоди, в които се работи на загуба.

Снегът е в машините

Основна битка остава и тази за удължаване на сезона. То може да дойде по няколко линии. На първо място е изкуственият сняг. Съществуването на система за изкуствен сняг обаче не е достатъчно условие такъв да бъде произведен. Курортът, който тръгна най-убедително на 23 декември въпреки по-ниската си надморска височина, беше Пампорово.

"Това е резултат от последователни действия в усъвършенстване на системата за изкуствен сняг - технологично и как да бъде изпълнено", коментира Мариян Беляков. Оръдията за изкуствен сняг могат да започнат да работят при максимална температура минус 1.7 - минус 1.8 градуса при подходяща влажност на въздуха, температура на водата, вятър и т.н. Истинската продуктивност започва при минус 4 и по-студено. "Самата технология на производство на изкуствен сняг се доближава до технологията на природата", казва Беляков. Компанията внимателно начертава почасовия подход на работа както на оръдията, така и на снегоотъпкващи машини. Кои точно оръдия да бъдат пуснати, на каква точно температура да излязат ратраците. При каква влажност на въздуха. Как машините да свържат купчините. Да не се стига до изкарването на мека почва, тъй като тъмните петна привличат слънцето. На курорта помага и инверсията, т.е. наличието на по-ниски температури в по-ниските части на планината в сравнение с по-високите, доста често срещано напоследък климатично явление.

Беляков не смята, че идва дълготрайна тенденция на затопляне, а по-скоро една по-топла година, като дава пример с миналата, когато снегът е бил в огромни количества и това също е затруднявало работата на зимните курорти.

Другият механизъм е предлагането на една целогодишна планинска услуга, конгресен туризъм и т.н. "Планината е била и винаги ще бъде атрактивна, дори ако зимите са по-топли. Посещенията в Боровец през последните четири седмици при отворена една писта и два лифта го потвърдиха - голяма част от гостите ни се радват на преходи, катерене, просто разходки. Няма заместител за чистия въздух и красивата природа. А тях винаги ще ги има, независимо от температурните игри. И не на последно, място Боровец се радва на все повече посетители и през останалите сезони, особено през лятото. Целта ни е лятото да е еднакво популярно и дори по-посещавано в сравнение със зимата. Много планински курорти в Европа и Америка привличат повече туристи през летния сезон, защото планината е по-достъпна за повече хора тогава", коментират от "Бороспорт".

Все още няма коментари
Нов коментар