Собственикът на bTV и Yettel придобива дял в германската медийна група ProSiebenSat.1

Най-големият инвеститор в телевизионния оператор е семейството на бившия италиански премиер Силвио Берлускони

Дигиталната трансформация се очертава като приоритет за акционерите на германската медийна група.
Дигиталната трансформация се очертава като приоритет за акционерите на германската медийна група.
Дигиталната трансформация се очертава като приоритет за акционерите на германската медийна група.    ©  Reuters
Дигиталната трансформация се очертава като приоритет за акционерите на германската медийна група.    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Чешката инвестиционна група PPF разшири портфолиото си, като придоби дял от 9.1% от германския телевизионен оператор ProSiebenSat.1. В България PPF е собственик на медийната група bTV и телекомуникационния оператор Yettel през дружеството си Central European Media Enterprises (CME), което купи през 2020 г. Групата оперира в 25 държави в различни сфери - от медии и телекомуникационни, до финансови услуги, технологии и недвижимо имущество.

Чрез транзакцията PPF стъпва на германския медиен пазар и става вторият най-голям инвеститор в базираната в Мюнхен ProSiebenSat.1 след семейството на бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Тяхната MFE (MediaForEurope) през последните месеци разшири дела си до 29.9% и се превърна в най-големия акционер в германската компания.

Чешката група, чийто основател Петр Келнер загина в инцидент с хеликоптер в Аляска през 2021 г., беше наследена от съпругата му Ренета Келнерова и четирите им деца. PPF е активен инвеститор, а дъщерното ѝ дружество CME управлява телевизионни и онлайн медии освен в България още в Чехия, Словакия, Словения, Румъния и Хърватия. "Радваме се, че г-жа Келнерова вижда ProSiebenSat.1 като привлекателна инвестиция и възлага доверието си на компанията", казаха от ProSiebenSat.1 пред германската агенция dpa.

Цената на акциите на ProSiebenSat.1, които се търгуват във Франкфурт, първоначално се покачи с под 2% след обявяване на новината в понеделник, но във вторник са на червено. През месеците до септември 2022 г. органичните приходи на медията са над 2.9 млрд. евро и са почти без промяна на годишна база според сайта на компанията, а очакванията са за 4.15 млрд. евро за цялата година. ProSiebenSat.1 управлява 15 безплатни и платени телевизионни канали в Германия, Австрия и Швейцария, със съдържание на живо и on-demand. Три от тях са в топ 10 по гледаемост в Германия през миналата година по данни на DWDL.

Партньорство с Берлускони

MFE, която се управлява от сина на Силвио Берлускони, Пиер, разшири дела си до 29.9% в ProSieben.1, но в началото на февруари отхвърли възможността за пълно сливане или придобиване, макар да се обяви за по-тясно сътрудничество.

Засилването на контрола на MFE в германската медия влезе във фокуса на австрийския регулатор за конкуренцията, което в края на януари доведе до преструктуриране на инвестицията. "От нашия продължаващ диалог с различни заинтересовани страни разбираме, че опростена структура на инвестицията би била оценена", каза тогава говорител на MFE. Сделката предизвика опасения и в германското публично пространство заради репутацията на Берлускони да оказва натиск върху медиите в посока на собствената си политика. "Едно реално поглъщане на ProSiebenSat.1 от Силвио Берлускони би нарушило журналистическата ориентация на телевизионната група в дългосрочен план", смята председателят на Германската асоциация на журналистите Франк Юберал.

Дигиталната трансформация се очертава като приоритет за акционерите. "Наистина не сме видели ProSieben да се справя с големите предизвикателства, пред които е изправена индустрията: намаляваща аудитория, дигитална трансформация и необходимост от мащаб, за да се конкурира с дигиталните гиганти", каза през ноември финансовият директор на MFE Марко Джордани. Присъединявайки се към собствениците на ProSiebenSat.1, PPF също акцентира върху необходимостта от дигитална трансформация, която ще създаде стойност за всички заинтересовани страни, твърди в свое изявление компанията.

Все още няма коментари
Нов коментар