Около 50 000 билета в България са били продадени през платформата Paysera Tickets

След предлаганите основно онлайн събития в пандемията, финтех компанията ускорява привличането на присъствени ивенти и концерти

Платформата за събития съществува от 2015 г., а в България функционира от 2019 г.
Платформата за събития съществува от 2015 г., а в България функционира от 2019 г.
Платформата за събития съществува от 2015 г., а в България функционира от 2019 г.    ©  Paysera България
Платформата за събития съществува от 2015 г., а в България функционира от 2019 г.    ©  Paysera България
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Компанията е в страната от 2016 г., а от 2019 г. предлага на местния пазар и услугата си Paysera Tickets.
  • Над 100 са регистрираните в България организатори, които са създали и управлявали през платформата около 500 събития.
  • От компанията обявиха, че след затишието покрай пандемията и организирането предимно на онлайн събития ще работят все по-активно в привличането на присъствени ивенти и концерти.

Около 50 хиляди билета за 500 ивента са закупени в България от платформата за организиране на събития и продажба на билети Paysera Tickets. Тя е част от литовската финтех компания за разплащания Paysera и е достъпна в страната от 2019 г. От създаването й през 2015 г. чрез платформата за събития са организирани над 25 хиляди такива и са продадени повече от 1.8 млн. билета на пазарите в Европа, на които Paysera оперира. Сред тях освен България и Литва са още Румъния, Латвия и Полша.

От компанията обявиха, че след затишието покрай пандемията и организирането предимно на онлайн събития вече работят все по-активно в привличането на присъствени ивенти. През платформата могат да се продават билети за концерти, музикални фестивали, спортни събития, обучителни курсове, бизнес конференции и благотворителни мероприятия. Регистрирани са близо 5000 организатори на събития, като 100 от тях са в България. По данни на Paysera всеки от тях организира средно между две и десет събития. За организаторите на платени събития е налична комисиона при успешна транзакция, а за купувачите е винаги безплатно - заплаща се единствено стойността на билета.

Платформата

За да организираш платено събитие, е необходимо да си регистриран като юридическо лице, но за безплатните може и като физическо. Самата регистрация е безплатна и няма регистрационна такса или такава за месечна или годишна поддръжка. Организаторите плащат на купен билет единствено при платените събития, и то единствено при успешна транзакция.

Според метода на плащане таксата варира от 10 евроцента до 1 евро за тези, осъществени чрез "иницииране", който е на принципа на open banking - през платформата на търговеца да имаш достъп до сметката си в твоята банка и да потвърдиш плащането. Сред наличните банки са Уникредит Булбанк, ДСК, Пощенска банка и KBC, а също така и лидерът по брой потребители на финтех платформа в страната Revolut. По последни данни тези на Paysera са 50 хил. души, а на Revolut - 500 хиляди. Ако организираното събитие е безплатно, такса няма нито за организатора, нито за купуващия билет.

В самата платформа Paysera Tickets няма възможност за връщане на купени билети срещу такса по принципа на подобни услуги в Европа. Александър Лачев, мениджър бизнес развитие в Paysera, коментира за "Капитал", че "това зависи от общите условия на организатора на събитието" и е необходимо потребителят да се обърне директно към него. Липсва и опция за препродаване на билети на вторичния пазар по примера на Ticket Swap, която платформа се използва от миналата година от организатора на музикални събития Fest Team.

Към момента сред големите събития, които са налични на платформата за България, е Sales Club Conference 2023 на 12 май, а на 27 април е предвидено онлайн събитие, на което от Paysera ще разкажат на обществеността за платформата си за събития. Засега най-големият партньор организатор на събития на Paysera Tickets в България е EventEase, които именно през платформата са организирали концертите на Dead Can Dance и Apocalyptica (в София и Пловдив), както и Slayer и Cypress Hill през 2019 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ege1430813778399485 avatar :-?
    Proben Potrebitel
    • - 1

    шегувате ли се, всъщност има ли и едно събитие в България ?

    Нередност?
  • 2
    asf07434410 avatar :-|
    Anita Sokolowa
    • - 1

    До коментар [#1] от "Proben Potrebitel":

    Само ако имаше начин реално да се види и провери...

    Нередност?
Нов коментар