Изходящи транзакции за над 1.1 млрд. лв. са направени чрез Paysera от България

През 2022 г. 800 млн. лв. от тях са за международни преводи основно в евро, щатски долари и британски лири

За цялата 2022 г. потребителите в България са изпратили почти 800 млн. лв. чрез преводи извън страната
За цялата 2022 г. потребителите в България са изпратили почти 800 млн. лв. чрез преводи извън страната
За цялата 2022 г. потребителите в България са изпратили почти 800 млн. лв. чрез преводи извън страната    ©  www.paysera.bg
За цялата 2022 г. потребителите в България са изпратили почти 800 млн. лв. чрез преводи извън страната    ©  www.paysera.bg
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Общо 230 хил. транзакции за общо 1.162 млрд. лв. са направили над 50-те хиляди български клиента.
  • 800 млн. лв. от тях са изпратени извън страната - основно в евро, също така в долари и лири.
  • За цялата година българските потребители са закупили 7.5 кг злато за 850 хил. лв.

Финтех платформата за разплащания Paysera обяви, че за цялата 2022 г. потребителите ѝ в България са направили около 230 хил. изходящи транзакции за общо 1.162 млрд. лв., а почти 800 млн. от тях са международни. Последните растат с 33% на годишна база като най-голям е ръстът в разплащанията в долари (81%). Страните, към които основно са изпращани те, са трансфери към Китай и Турция.

Все пак евровите преводи са с най-голям дял и са предимно към държави от Европейския съюз като Германия, Белгия и Нидерландия. Едва 10% от всички международни трансфери са към трети държави. Основно към Великобритания, Турция и Украйна. Средната стойност на международните транзакции пък расте с близо една трета спрямо 2021 г. и достига над 6600 лв. Paysera е една от малкото, които предоставя български IBAN, което позволява плащания към бюджета, битови сметки или такси за обучения.

Наред с използването на литовската платформа за разплащания през 2022 г. потребителите ѝ в България са закупили злато за почти 850 хил. лв. (около 7.5 кг.). Транзакциите са основно на стойност между 120 до 2500 лв., но най-голямата единична такава през изминалата година е за над 87 хил. лв., с която сума са закупени 760 грама от ценния метал.

Очакванията на представители на компанията са, че "с възстановяването на пазарите и успокояването на инфлацията международните трансфери ще се увеличават още повече. Все повече бизнеси ще използват дигитализацията в разплащанията, за да осигурят устойчивост и гъвкавост в настоящата обстановка."

Виждаме как все повече бизнеси се ориентират към дигитализиране на разплащанията в търсене на повече гъвкавост. Ръстът е провокиран от по-голямата активност на компаниите, занимаващи се с международна дейност като търговия, транспорт, внос и износ, където разходите за транзакции традиционно са по-високи. Под натиска на настоящата икономическа ситуация те търсят оптимизация на разходите или възможност за навлизане на нови територии.

Мартин Богданов
Мартин Богданов

изпълнителен директор на "Пейсера България"

Транзакции за един милиард

Българските потребители на Paysera, които по последно предоставените данни на "Капитал" са малко над 50 хиляди, 8 хил. от които бизнес клиенти, са превели 1.162 млрд. лв. за цялата 2022 г. Около 800 млн. от тях са към международни получатели, основно в страни от ЕС. Едва 10% от общия обем са изпращани към страни извън съюза.

Топ пет на чуждите валути, в които са изпращани трансфери, са евро, щатски долар, британска лира, румънска лея и полска злота. При доларовите транзакции се наблюдава сериозен ръст от 81% като те са изпращани основно към Китай (включително Хонконг), Турция, Полша, Великобритания и Обединени арабски емирства.

Трансферите с крайна дестинация чужбина могат да се разделят на няколко типа спрямо предназначението им - за погасяване на междуфирмени задължения, такси за обучения, туристически резервации и онлайн пазаруване. Според годишния доклад на Paysera доминиращ дял заемат междуфирмените разплащания, а "при таксите за курсове и обучения е налице сезонност и този тип транзакции се изпълняват предимно през зимните и летните месеци." В туристическия сектор, където през изминалата година отпаднаха повечето ограничения при пътуване, които бяха наложени заради пандемията от ковид-19, сезонността отслабва.

Средната стойност на международните транзакции се увеличава с близо една трета на годишна база и от 4935 лв. година по-рано достига 6680 лв. през 2022 г. Като основна причина от компанията посочват инфлацията в световен мащаб и възстановяването на повечето бизнеси след пандемията през 2020-2021 г. Върху превежданите суми оказва влияние също така и неколкократното увеличаване на цените на ред стоки и суровини през изминалата година.

"От друга страна, туристическият сектор отбеляза сериозен подем през изминалата година, с пряко отражение върху отрасли като транспорт, търговия, хотелиерство и ресторантьорство. С този тласък някои бизнеси дори успяха да достигнат оборотите си отпреди пандемията", коментира изпълнителният директор на "Пейсера България" Мартин Богданов.

Инвестиции в злато

Закупуването на злато в Paysera е възможно от септември 2020 г. като за цялата 2022 г. българските потребители на платформата са закупили от ценния метал на стойност около 850 хил. лв. или еквивалента на 7.5 кг. Средната стойност на транзакциите е 2228 лв., което е "в диапазона на масовите спестовни влогове" според отчета на компанията.

"Високата инфлация, ведно със забавения икономически растеж през изминалата година, подтикна хората да диверсифицират и разширяват инвестиционния си портфейл с цел запазване на спестяванията си. Търсят се предимно високоликвидни инвестиционни продукти, които не изискват голяма първоначална инвестиция. Виждаме как златото става все по-предпочитан избор заради доказаната в исторически план растяща стойност и гъвкавост при определянето на сумата", обяснява Филип Мутафис, инвеститор в "Пейсера България" и съосновател на Българската финтех асоциация (БФА).

Все още няма коментари
Нов коментар