Revolut добави търговия с борсови фондове в платформата си

Компанията планира да пусне още финансови инструменти и търговска система за по-опитни инвеститори, като всички ще са достъпни и от България

Минималната сума за инвестиция е 1 евро    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Платформата за разплащания и финансови услуги Revolut добави възможност за търговия с борсово търгувани фондове (ETF) за потребителите си в Европейското икономическо пространство. Опцията е валидна и за България, където по данни на компанията тя има половин милион потребители. Освен това се разширява и кръгът от американски акции, достъпни за сделки. Приложението, което се определя като Super App, предлага безплатни трансфери на пари, депозитни услуги, търговия на финансовите пазари, застраховки резервации и други, като сега реално допълва един дефицит в него - именно търговията с ETF, които покриват водещи борсови индекси, пазари и сектори по света. В следващите месеци се очаква да се добавят и европейските акции и още борсови продукти.

"Нашата цел е в бъдеще да разширим предложенията в сферата на търговията и управлението на богатството", коментира в прессъобщение Роландас Жутелка, ръководител на отдела за търговия и управление на богатството, и допълва: "В допълнение скоро ще добавим широк спектър от търгувани инструменти - акции, листвани в Европа, взаимни фондове, облигации, робо адвайзер и по-софистицирана платформа за напреднали инвеститори."

По този начин Revolut влиза в още по-силна конкуренция с платформи като Interactive Brokers и Robinhood. Освен с борсови инструменти платформата осигурява и достъп за търговия с криптовалути и злато.

Борсовите фондове, които ще са налични в платформата, са над 100 и ще са базирани върху индекси като S&P 500, NASDAQ, DAX и FTSE, което позволява директно да се инвестира в пазара, вместо инвеститор да се опитва да го бие. Чрез тях може да се инвестира в облигации и стоки, като по този начин се диверсифицира портфейлът.

Търговията с борсови фондове става възможна благодарение на партньорство с германския финтех Upvest, който осигурява инфраструктурата. Търговията става през европейското търговско поделение на компанията Revolut Securities Europe UAB.

Положителното е, че инвестициите ще са в евро, с което се елиминира валутният риск, докато при американските акции, крипто и злато е в долари. Минималната инвестиция в ETF-и е 1 евро, което е възможно заради опцията да се търгуват и фракции, или части от акции. Таксите са както досега - една безплатна сделка на месец за безплатния абонамент. След това се налагат 0.25% на сделка или минимум 1 евро. Revolut удържа и депозитарна такса от 0.12% на година. В платените абонаменти са включени повече безплатни сделки.

Все още няма коментари
Нов коментар