🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Групата "Олива" ще строи пристанище за зърно във Варна за 100 млн. евро

ЕИБ отпуска заем от 50 млн. евро за изграждането му, което трябва да завърши до средата на 2026 г.

Ангел Георгиев, собственик на "Билдком" и "Олива"
Ангел Георгиев, собственик на "Билдком" и "Олива"
Ангел Георгиев, собственик на "Билдком" и "Олива"    ©  Nadezhda Chipeva
Ангел Георгиев, собственик на "Билдком" и "Олива"    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Групата на "Олива" ще строи нов пристанищен терминал за зърно край Варна. Стойността на целия проект е 100 млн. евро, коментира пред "Капитал" Георги Койнов, финансов директор на "Олива". Групата е собственост на Ангел Георгиев, за 2021 г. има приходи над 1.8 млрд. лв. и работи в две сфери - производство на олио за експорт и търговия със зърно.

Европейската инвестиционна банка отпуска заем от 50 млн. евро за изграждането на терминала, като договореното кредитиране беше съобщено от финансовата институция във вторник. Оттам коментираха още, че проектът "ще подкрепи продоволствената сигурност, ще насърчи нисковъглеродния морски транспорт и ще подпомогне икономическия растеж на региона, като подобри достъпа на местните селскостопански производители до експортните пазари". Финансирането е през програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции в периода 2021 - 2027 г.

Споразумението е между ЕИБ и "Логистичен център - Варна", част от групата на "Билдком", търговец на зърно и собственик на производителя на слънчогледово масло "Олива". "Целта на търговеца на зърно в страната е да интегрира логистиката в дейността си и да подобри пристанищните дейности, свързани със зърното и насипните товари във Варненския регион", пише в съобщението до медиите.

Пристанището ще е с капацитет 3-4 млн. тона на година, като той ще надхвърля нуждите на търговеца на зърно и ще се ползва в голяма степен и от други търговци, обясниха от "Олива" пред "Капитал".

Новото пристанище

Компанията, разработила проекта, е "Логистичен център - Варна". Дружеството е регистрирано през 2007 г., като в миналото е еднолична собственост на "ТБ консулт" на адвокат Тодор Батков. Преди около една година дружеството става част от групата на "Олива", като тя решава да инвестира в проекта.

Очакванията са новият зърнен терминал да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2026 г., като ще включва нов кей, силоз и други съоръжения за съхранение, както и нови възможности за шосеен и железопътен достъп.

Според сайта на "Логистичен център - Варна" обектът е разположен в северната част на Канал №2, който свързва Варненското и Белославското езеро, на около 16 км от гр. Варна. На сайта са посочени и други негови параметри, като площ от над 266 хил. кв.м, дължина на кея 895 метра, между 2 и 4 кейови места, капацитетът на силозното стопанство - 105 хил. куб.м зърно, склад за контейнери за пълни 4200 TEU и около 750 TEU празни контейнерни слотове и т.н.

Част от параметрите обаче вероятно ще претърпят лека адаптация и все още някои от параметрите са в процес на уточняване. Това, което е ясно към момента, е, че кейовите места ще са поне 2, като в пристанището ще могат да влизат големи кораби от над 60 хил. тона.

По думите на Юлиян Стефанов, изпълнителен директор на "Логистичен център - Варна", "новият терминал ще осигури на местните зърнопроизводители ефективен и ценово конкурентен достъп до ликвидните международни пазари. Той ще бъде важен портал за българския износ на зърно и ще повиши конкурентоспособността на страната в областта на морския транспорт".

Инвеститорът

Групата на "Билдком" е един от най-големите търговци на зърно и изкуствени торове с над 2 милиона тона закупено зърно и маслодайни култури годишно и държи около 20% пазарен дял от българския износ на зърно. "Билдком" притежава "Олива", която управлява три завода - край Варна, в Кнежа и в Полски Тръмбеш, позволяващи преработка на 700 хил. тона семена годишно. Компанията е най-големият производител на слънчогледово олио и слънчогледов шрот в България с над 50% пазарен дял при слънчогледовото олио.

През юни 2020 г. Черноморската банка за търговия и развитие отпусна 35 млн. евро заем за търговско финансиране на "Олива". То е част от синдикиран механизъм на стойност 90 млн. евро, предоставен от група международни търговски банки с водещ мениджър BNP Paribas Suisse. Заемът послужи за оборотен капитал на най-новия завод на компанията в близост до Варна, който удвоява производствения й капацитет и увеличава експортните й възможности. Инвестицията в него бе 40 млн. евро, като 31 млн. са корпоративен заем от Европейската инвестиционна банка по плана "Юнкер" (или Европейския фонд за стратегически инвестиции).

"Олива" има още едно финансиране от европейска институция - със заем от 22 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие през 2013 г. компанията изгради своя нов високотехнологичен завод в Полски Тръмбеш, специализиран в производството на нерафинирано масло. Цялата инвестиция бе за 30 млн. евро.

Едноличен собственик на "Билдком" е Ангел Георгиев, който влиза като акционер в "Олива" през 2001 г. и постепенно във времето увеличава дяловете си до над 99%. "Олива" пък е наследник на строената през 1942 г. маслодобивна фабрика "Перла" в Кнежа. Портфолиото на компанията включва сурово и рафинирано слънчогледово олио, слънчогледов шрот, белени семена. Годишно около 80-90% от продукцията са предназначени за износ. Купувачи на суровите масла са рафинерии от различни точки на света. "Олива" няма собствени марки и продава част от рафинираното масло в бутилирана разфасовка с етикет на клиента.

Финансирането

Това е първата сделка на ЕИБ в България, при която частно дружество се възползва от гаранция по линия на програмата InvestEU. Тя привлича инвестиции в изпълнение на политическите приоритети на ЕС като зеления преход, включително и чрез подкрепа за устойчива инфраструктура.

Очаква се проектът за зърнен терминал да има положителен ефект върху околната среда заради намаляване на шосейния трафик и прехвърлянето му към по-нисковъглероден железопътен и морски транспорт.

InvestEU обединява множеството действащи финансови инструменти на ЕС и се състои от три части: фонд InvestEU, консултантски център InvestEU и портал InvestEU. Фондът InvestEU действа чрез финансови партньори, които ще инвестират в проекти чрез гаранции от бюджета на ЕС в размер от 26.2 млрд. евро.

Целият бюджет по гаранцията осигурява покритие на инвестиционните проекти на изпълнителите, увеличава способността им да поемат рискове и по този начин привлича допълнителни инвестиции за най-малко 372 млрд. евро.

И други зърнени проекти

В ход на реализация е и друг пристанищен проект за зърно в близост до Варна на търговеца на зърно "Агрия груп холдинг". Той е на южния бряг на Белославското езеро - между фериботния комплекс и терминала за пропан-бутан на "Газтрейд".

След двегодишно забавяне на 1 март тази година разрешението за строителство от Министерството на регионалното развитие вече е факт. По проект то е с капацитет 1-1.2 млн. тона зърно годишно. А "Агрия груп холдинг" го изгражда през дъщерното си "Бора инвест".

Портът вече е на финалната права преди строителството, а групата се надява дългоочакваната собствена врата за износа й да бъде отворена през 2026 г.

Все още няма коментари
Нов коментар