🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заводът за рециклиране "Интегра пластикс" ще увеличи капитала си до 36 млн. лева

Операцията е с цел обръщане на дълг в капитал, като дотук заемите са към БАКБ и основния акционер Ангел Георгиев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общото събрание на завода за рециклиране на торбички до пластмасови гранули "Интегра пластикс" - гр. Елин Пелин, реши да увеличи капитала на дружеството и отправи покана към акционерите за записване на нови акции. Целта е капиталът на фирмата да нарасне от 8 млн. лева на 36 млн. лева, става ясно от документи в Търговския регистър.

Акционерите имат право да придобият съответна част от новите акции, пропорционална на притежавания от тях дял в капитала на дружеството, преди увеличението при стойност на една акция в размер на 100 лева.

"Увеличението на капитала представлява преструктуриране на финансирането на компанията и превръщането на дълг в капитал. Увеличението не предполага нови, допълнителни инвестиции в дружеството, а единствено оптимизиране на финансовата структура на компанията", коментираха за "Капитал" от дружеството.

Дружеството има 20 млн. евро кредит от БАКБ, сочи отчетът му за 2018 г. Отделно има и заем от компания на основния акционер Ангел Георгиев за около 13 млн. лв. Той притежава най-голямата компания в сектор храни в България - производителят на слъчогледово масло "Олива", с приходи от 726 млн. лв. за миналата година.

С 40 млн. евро инвестиция

В "Интегра пластикс" са инвестирани 40 млн. евро. Финансирането е осигурено чрез собствени средства и банкови кредити. Заводът е разположен на близо 35 хил. кв. метра площ, напълно автоматизиран и вече действащ и беше построен преди година. Плановете са той да преработва годишно 40 хил. тона пластмасови отпадъци, от които да получава 24 хил. тона регранулат - основна суровина за производството на промишлени и битови пластмасови изделия. Средно заетите през последната година са 100 души, сочи справка в АПИС.

Балираните отпадни пластмаси се доставят от общински инсталации от чужбина и промишлени предприятия. Отпадъците се сортират оптично, включително по цветове. След преработката се получават годни за повторно използване гранули пластмаса с висока чистота - 99.7%. Така от силно замърсен отпадък в завода на "Интегра пластикс" се получава вторична суровина, която се доближава до параметрите на пластмасата, произведена от петрол.

Решението за този бизнес идва след отказа на Китай да приема пластмасови отпадъци от Европа, което отваря огромна пазарна ниша.

Кои са собствениците

Акционери в "Интегра пластикс" са три фирми. Мажоритарен дял от 51% държи "Бетаинвест" на Ангел Георгиев, който е собственик на търговеца на едро на зърно и фураж "Билдком" и на производителя на слънчогледово масло "Олива".

Една четвърт от акциите в "Интегра пластикс" държи регистрираната в Кипър "Валенова лимитед" - собственост на гръцкия гражданин Константинос Зиогас. Той е собственик и на фирма "Космотрейд" в Гърция, която е в бизнеса с управление на отпадъци.

Третият акционер с 24% дял е "Атмос инженеринг" със съдружници Юлиан Белев и Аспарух Делев. Юлиан Белев притежава миноритарен дял и е изпълнителен директор на Завода за производство на етанол от зърнени култури "Алмагест" край Ихтиман, който е с основен акционер Светослав Божилов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov

    Шибани боклуци, внасящи пластмасови отпадъци, които ще тровят хората тук хиляди години, докато Азия даже забранява вноса и връща контейнерите на износителя. Сладък бизнес - печелиш, продавайки живота и здравето на хората!

    Нередност?
  • 3
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov

    Капитал, напишете една обективна статия как, аджеба, може завод за преработка на 40000 тона пластмасов боклук да рботи без ОВОС и как са получени разрешителните!

    Нередност?
Нов коментар