Чешката PPF преговаря с телекома от Абу Даби Etisalat за продажба на дял в "Йеттел"

Сделката е в начална фаза, включва още три оператора от региона, но не и телевизията bTV

През тази година главният изпълнителен директор на PPF Иржи Смейц се фокусира върху повече сделки в Западна Европа
През тази година главният изпълнителен директор на PPF Иржи Смейц се фокусира върху повече сделки в Западна Европа
През тази година главният изпълнителен директор на PPF Иржи Смейц се фокусира върху повече сделки в Западна Европа    ©  PPF Group
През тази година главният изпълнителен директор на PPF Иржи Смейц се фокусира върху повече сделки в Западна Европа    ©  PPF Group
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Преговорите са за дял в телеком бизнеса в България, но и в Сърбия, Унгария и Словакия.
  • Инфраструктурното поделение CETIN в четирите изброени държави също е включено.
  • Сделката трябва да е ясна до края на лятото, но не касае медийната група около bTV.

В ход е най-голямата продажба на компания в България тази година и потенциалната сделка по традиция ще е за телеком. Собственикът на най-големия мобилен оператор по приходи тук "Йеттел България" - чешката група PPF, води разговори с конгломерата от Обединението арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company (известен като Etisalat) за нейно влизане като инвеститор с контролен дял, научи "Капитал" от няколко различни източника. Преговорите са стартирали преди седмици директно с този инвеститор, а не с търг до много желаещи и целта е да се реши има ли сделка до края на лятото.

Евентуалната продажба ще включва не само телеком бизнеса в България, но и този в Сърбия и Унгария, т.е. всички оператори под бранда Yettel, както и дял в словашкия телекомуникационен бизнес, но не и този на домашния чешки пазар. Инфраструктурният бизнес CETIN в четирите изброени държави също е включен.

Преговорите не касаят медийната група около bTV според информацията на "Капитал".

"PPF Group и компанията Emirates Telecommunications Group (e&) са в ранен етап на преговори за формирането на потенциално партньорство, чрез което да проучват различни възможности за стратегическо сътрудничество в Централна и Източна Европа (с изключение на Чешката република), които да са от взаимна полза за двете бизнес групи", потвърди пред "Капитал" Леош Рузек, комуникационен директор на PPF.

Все още не е ясно за какъв точно тип инвестиция преговарят двете страни. Според източници на "Капитал" става дума за покупка на дял, който дава контрол, т.е. поне 25% в Yettel и CETIN. Вероятно е PPF да остане акционер. Това би означавало, че мениджмънтът на операторите може също да се запази.

Предварителният план е сегашното финансово и правно проучване (due diligence) да завърши до 1-2 месеца с предложена цена и предварителен договор. Ако страните се споразумеят, сделката ще трябва да мине за одобрение през локалните регулатори (като КЗК) или през европейския.

От Близкия изток към Европа

При успешно приключване на разговорите Etisalat, ребрандирана като etisalat and (e&), ще направи първата си инвестиция в Европа. Създадената през 1976 г. като телефонен оператор група в момента има бизнес с над 162 млн. абонати в 16 държави в Близкия изток, Азия и Африка и е вторият най-голям телеком в региона след Saudi Telecom.

Мажоритарен акционер в компанията е правителството на ОАЕ с 60%, а останалите 40% се търгуват на борсата. Средствата за инвестиции също видимо не са проблем: оборотът на оператора за 2022 г. достига 14.3 млрд. долара при печалба 2.7 млрд. долара, а пазарната капитализация е близо 53 млрд. долара.

Преди време в интервю за сп. Wired изпълнителният директор Хатем Довидар обяви, че e& иска да намали зависимостта си от телекомуникационна дейност и да се разшири повече към финтех, интернет на нещата, киберсигурност и съдържание. Част от тази стратегия беше и инвестицията от 400 млн. долара срещу мажоритарен дял в суперприложението Careem, което предоставя различни услуги в 100 града в Близкия изток, Азия и Африка - от доставка на храна до разплащания и споделена мобилност.

Инвестицията извън традиционните й пазари и сегменти има смисъл за базираната в Абу Даби група. Повечето от половината от приходите й идват от ОАЕ, но този пазар се забавя. Основният растеж идва от международните й операции, най-вече в Египет и Мароко, и евентуално Европа ще бъде благоприятна диверсификация за Etisalat. Във всички тези международни операции досега групата е вложила милиарди, например първоначалната й инвестиция само в Мароко е 5.7 млрд. долара през 2013 г., за да откупи дела от 53% на Vivendi.

Само преди месеци в българския телекомуникационен сектор влезе друг инвеститор от Близкия изток, макар и под друга форма. В сделка за 1.22 млрд. долара United Group (собственик на "Виваком") договори продажбата на 4800 свои телекомуникационни кули в България, Хърватия и Словения на саудитската TAWAL, която е инфраструктурното подразделение на Saudi Telecom Co.

Пет години след покупката

При инвестицията си в България през 2018 г. от PPF обявиха, че смятат да останат в региона за дълго. Тогава чешката група придоби телекомуникационната дейност на норвежкия гигант Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. Общата сума по сделката беше 2.8 млрд. евро, като според предварително подписания договор българското звено се оценяваше на 810 млн. евро. През 2021 г. чехите продадоха бизнеса в Черна гора на унгарската 4iG Nyrt.

През 2019 г. PPF купи и една от двете големи частни телевизии в България - bTV. Сделката беше общо за пет телевизии в пет държави заедно с Румъния, Чехия, Словакия и Словения, като за целта плати 2.1 млрд. долара на Central European Media Enterprises (CME). Със сигурност в момента в преговорите не влиза медийният бизнес, съответно и bTV.

Днешният "Йеттел България" всъщност е най-малко "продаваният" мобилен оператор на пазара тук. Чехите са третият собственик на телекома след гръцката CosmOTE и Telenor. За сравнение, United Group са шестият купувач на днешния "Виваком". Вече шеста година няма промяна в собствеността на "А1 България" (на A1 Telekom Austria Group, в която дялове държат мексиканската America Movil и австрийската държава).

Според източниците на "Капитал" Etisalat иска влезе като инвеститор в Yettel и CETIN, макар все още да не е ясно дали с мажоритарно участие. При предишните си капиталовложения извън Европа компанията придобиваше или мажоритарен дял, или работеше с партньор. Интересното също е, че сега се интересува и от дял в инфраструктурния бизнес на CETIN, като тенденцията през последните години е отделянето на мрежата от телеком дейността в търсене на инвеститори. PPF първо направиха това в Чехия и Словакия, преди през 2020 г. да го сторят и в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. Впоследствие продадоха 30% в обединената вече CETIN на сингапурския държавен инвестиционен фонд GIC. Все още не е ясно и дали CETIN вече ще има два външни акционера, или GIC ще излезе от компанията.

И двата сегмента носят добри приходи. Българският мобилен бизнес например отчита най-силния растеж на оборота от Yettel през миналата година - 6.8% до 456 млн. евро през миналата година. Приходите на CETIN тук също растат - с 11% до 113 млн. евро.

Работата с партньор по всичко изглежда, че ще работи добре и за PPF. През последната година групата обяви, че ще фокусира усилията си върху европейския пазар. Главният изпълнителен директор Иржи Смейц неотдавна обяви, че иска да се възползва от понижаващите оценки на активите в Европа за бъдещи сделки.

Семейство Келнер, което държи близо 99% от PPF, избра Смейц да ръководи бизнеса с обща оценка 42 млрд. евро през миналата година. Той е дългогодишен съдружник на основателя Петр Келнер, който загина в катастрофа с хеликоптер през 2021 г. През последните месеци PPF купи 15% в полската InPost, която управлява автоматизирани точки за доставки на няколко пазара. PPF увеличи и дела си до 15% в германската медийна група ProSiebenSat.1 Media.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd

    Ех, този клет Globul/Telenor/Yettel - винаги прелъстен и изоставен! Всички нови ухажори идват с обещанието "ние сме тук за да останем", и след това нямат търпение да се разкарат.

    Нередност?
Нов коментар