250 служители на технологичната Immedis в България се вливат в американската UKG

Продавач е ирландската група CluneTech, която остава с около 850 души персонал в различните си компании в страната

Около 250-те служители на Immedis в България са локирани основно във Варна, като има и работещи дистанционно из страната
Около 250-те служители на Immedis в България са локирани основно във Варна, като има и работещи дистанционно из страната
Около 250-те служители на Immedis в България са локирани основно във Варна, като има и работещи дистанционно из страната    ©  CluneTech
Около 250-те служители на Immedis в България са локирани основно във Варна, като има и работещи дистанционно из страната    ©  CluneTech
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ирландската група CluneTech обяви, че продава основаната през 2016 г. технологична компания Immedis на американския доставчик на HR технологии UKG. Подробности около сделката не бяха разкрити, но стана ясно, че след нея щатският купувач планира да разшири присъствието си в България. Immedis предоставя платформа за водене на ведомост на клиенти в различни индустрии в над 160 държави по света. Служителите ѝ са около 375, а 250 души са в България.

Тук компанията е базирана във Варна (където е и най-големият офис на CluneTech в България), като повечето служители са локирани там, но има и такива в други градове. Те са главно финансови специалисти, както и разработчици и тестери на софтуер. Кристина Илиева, специалист по маркетинг и комуникации в продавача CluneTech, обясни за "Капитал", че екипът ще се запази, и потвърди, че от UKG са заявили да го разширят, но без конкретни цифри. Освен в България Immedis има и около 100 служители в Ирландия и работещи дистанционно в САЩ, Великобритания и други страни в Европа.

Пейрол решения

Immedis предоставя на компаниите и организациите възможност за преглед и анализ на ведомостта на служителите на глобално ниво, в реално време и независимо от това по какъв начин се извършва администрирането на заплатите на местно ниво. Плановете на UKG са да използва софтуера на Immedis, за да стартира своя глобална платформа - UKG One View. Присъединяването на Immedis към американската група ще й помогне да подкрепи клиентите си в администрирането на заплати, като едновременно с това ще предостави нови кариерни възможности за служителите на придобитата компания.

По света UKG има над 15 хил. служители, както и 75 хил. клиенти, а за 2022 г. е на 40 позиция в класация на Forbes за най-добри работодатели и е на шеста сред софтуерните компании в световен мащаб. През 2021 г. американският гигант придоби и Great Place to Work, която години наред класираше CluneTech като едно от най-добрите места за работа. И преди придобиването Immedis бяха партньори на UKG, които използват техния софтуер.

"Работихме рамо до рамо с Immedis в няколкогодишно стратегическо партньорство, използвайки технологията им в обслужването на наши клиенти. Радостни сме да приветстваме екипа им като част от UKG", споделя Крис Тод, изпълнителен директор на компанията, и добавя, че "партньорството на UKG и Immedis ще създаде най-гъвкавото и интелигентно мултинационално пейрол решение за глобални компании".

От своя страна основателят на Immedis и CluneTech Тери Клун коментира, че са създали Immedis, "за да помогнем на големи компании да решат своите глобални предизвикателства, свързани с администрирането на заплати. Изключително горд съм от работата и отдадеността на хората в Immedis през последните седем години" и допълва, че "присъединяването към UKG ще разшири обхвата и влиянието на нашата иновативна технология и ще даде страхотни нови възможности за хората, които правят Immedis толкова специална".

CluneTech в България

Ирландската CluneTech е основана през 1996 г., като днес по света групата има офиси в 21 държави и над 1600 служители. В България стъпва през 2001 г. чрез своята Taxback.com, като в началото в офиса ѝ във Варна работят едва 15 души. Днес като част от групата на CluneTech в страната оперират още брандовете Taxback International, Sprintax, Visa First, Benamic, както и TransferMate. Българското дружество "Имедис" достига приходи от 6.7 млн. лв. за 2021 г., докато "Таксбек" има близо 300 служители и 9.3 млн. лв. оборот за 2021 г.

"Компаниите от нашата финансово-технологична група предоставят услуги и софтуерни решения в сферата на възстановяването на данъци, паричните преводи, международния пейрол и промоционални маркетингови кампании", обяснява за "Капитал" Кристина Илиева. Служителите в България работят основно в сферата на финансите, обслужването на клиенти и разработването на софтуерни платформи, свързани с дейността на всеки от бизнесите в групата. След покупката на Immedis от UKG служителите на CluneTech в България ще са около 850, а групата "остава най-големият ирландски работодател в страната". Илиева обясни, че компанията има намерение да продължи да инвестира в бизнесите и персонала си в страната, както и да търси възможности за "нови идеи и иновации".