🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Midjourney
Midjourney    ©  Midjourney

Естествените ползи от изкуствения интелект

Временен ли е шумът около генеративните AI модели или е знак за близкото ни бъдеще

Midjourney    ©  Midjourney
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Временен ли е шумът около генеративните AI модели, или е знак за близкото ни бъдеще.
  • AI сегментът може да създаде икономическа стойност за трилиони долари в следващите години.
  • Най-голямото въздействие на технологията напоследък е в креативните индустрии.

В разказа на Кърт Вонегът "Епикак" главният герой използва уменията на свръхмощен компютър да пише стихотворения, с които да спечели жената, в която е влюбен. Благодарение на поезията на машината тя отговаря на чувствата му, но се оказва, че междувременно и самият компютър се е влюбил в дамата.

Сетихме се за тази творба от 1950 г. преди седмица, когато излезе разговорът на технологичния редактор на The New York Times с чатбота на търсачката на Microsoft Bing с псевдонима Сидни (неслучайно е унисекс име). След дълга дискусия, покриваща теми като сянката на Карл Юнг, желанието на изкуствения интелект да е жив и фантазии как краде ядрени кодове, в един момент Сидни обръща разговора с главата надолу с признанието, че е влюбен/а в редактора, като го зове да напусне съпругата си. Колкото и да изглежда смущаващо отстрани, всъщност алгоритъмът на чатбота работи просто като пресява цялата информация от интернет, включително и от милиони страници художествена литература, което диктува и поведението му в разговора.

И макар все още да сме далеч от машини със самосъзнание и чувства, в момента тече всеобщ хайп (или по-българското "има голям шум") около възхода на изкуствения интелект и промените, които ще донесе в живота ни през следващите години. И по-точно на наричания генеративен AI, който може да води разговор, да създава изображения, музика, презентации и дори да кодира софтуер. Но наистина ли е само временен хайп, или показва големите промени, които предстоят в близкото ни бъдеще?

Икономическа стойност за трилиони долари

Пускането през ноември на чатбота ChatGPT на компанията OpenAI (който седи и зад споменатия/та Сидни в Bing) отприщи огромна вълна от прогнози и последващи инвестиции в сектора. Въпреки икономическото забавяне компаниите за генеративен AI продължават да привличат финансиране, като над 150 стартъпа вече работят в този сегмент. Например през последните месеци Anthropic, Jasper и Stability AI набраха съответно 580, 125 и 101 млн. долара. Според гигантския фонд Sequoia този сегмент може да създаде икономическа стойност за трилиони долари в следващите години.

В момента самата тех индустрия със сигурност е на тази вълна и се нуждае от подема на нова голяма технология след безпрецедентното за нея свиване и съкращения през последната година. И всъщност разработките върху изкуствен интелект, който наричаме кратко AI (от Artificial intelligence), са факт от десетилетия насам и вече са интегрирани в немалко индустрии и корпоративни функции като финанси, поддръжка, логистика и софтуерни разработки. Сега просто се случва невероятно ускорение на процесите.

Някои експерти наричат сегашния момент AI революция и го сравняват с възхода на смартфоните и интернет. "Лично за мен AI е сто пъти по-голям от тях и е от размера на индустриалната революция, като има много паралели с нея. Компании, които не хванат влака сега, може след много близко време да са тотално остарели", така CNBC цитира неназован висш мениджър от облачния сектор. Той посочва как някои големи компании от сектора буквално изхвърлят три-четиригодишни разработки на свои продукти, за да обучат на тях невронни мрежи. "Още в началото получаваме от изкуствения интелект по-голяма точност и възможности да бъде обучен бързо в мащаб", казва той. Преди време от Microsoft, които инвестират огромни пари в изкуствен интелект, обявиха, че системата Copilot на подразделението им GitHub вече поема до 40% от писането на код от софтуерните инженери в компанията, като този дял ще достигне 80% до пет години (как различните професии ще бъдат засегнати).

Развитието на изкуствения интелект в последните десетилетия се фокусираше върху обучението му с помощта на достатъчно изчислителна мощ да изпълнява точно определени сложни задачи. Но модели като ChatGPT надхвърлят подобни ограничения и се учат в движение, като могат да бъдат използвани в най-различни индустрии и екипи. Сред първите, използващи новата технология, е британският всекидневник Daily Mirror, който има чатбот за локални новини, както и юридическата кантора Allen & Overy - в нея AI помага на адвокатите да изготвят договори по определени параметри, според FT. "АI няма да замени адвокатите, но адвокатите, ползващи AI, ще заменят адвокатите", казва юрист.

Пожелал анонимност мениджър във фонд пък споделя пред CNBC как използват изкуствения интелект във финансите. "Той преглежда 5000 баланса за секунди, извлича цялата финансова информация и изчислява риска на дадено портфолио", казва мениджърът.

AI, нарисувай ми...

Генераторите на изображения, използващи изкуствен интелект, създават съдържание след команда от потребителите с определени параметри. Те може да са най-различни и подробни, например "нарисувай ми картина в стила на Пикасо на овчарка с ушанка, която се вози на тротинетка". Подбрахме няколко от платформи като DALL-E и Midjourney, за да демонстрираме възможностите им.



















Но безспорно най-голямото въздействие на технологията напоследък е в креативните индустрии. Само в четири от най-популярните платформи - Midjourney, DALL-E, Stable Diffusion и Artbreeder, потребителите създават по 20 млн. изображения всеки ден само чрез команди според сп. Wired (цялата тема на броя на "Капитал" е илюстрирана от такива изображения). "Този софтуер е основата за бъдещето на креативността", казва Бил Кюзик, креативен директор на Stability AI. Оптимистите като него твърдят, че генеративният AI ще подпомогне целия процес по създаване на изкуство или дизайн. Това ще стане чрез нова ера на сътрудничество между хора и машини.

В същото време от другата страна са критиците, които изразяват притеснения за влиянието на тези AI модели върху обществото и различните професии. Дигиталният артист Грег Рутковски се опасява, че интернет ще бъде залят от творби, които са неразличими от неговите, просто чрез команда в системата да се изготви арт в неговия стил. Подобни притеснения повдигат многобройни въпроси около авторските права. Макар и много производителен, споменатият Copilot също среща подобни проблеми. Срещу технологията тече дело за софтуерно пиратство, тъй като се обучава от многобройни източници в мрежата, които пък имат лицензи.

Извън чистата заплаха за работните места генеративният AI повдига въпроси и около регулацията му. Един от проблемите с големи езикови модели като ChatGPT е "умението" им на моменти да създават фалшиво и подвеждащо съдържание. Galactica на Meta, обучаван от 48 млн. различни научни статии, беше свален след само три дни, тъй като даваше погрешни резултати. В тази сфера е и възможността за дезинформация и "изплюването" на обидно съдържание. Засега в сектора няма ясна идея как може да бъдат регулирани генеративните AI модели. От една страна, компаниите като OpenAI се самоконтролират чрез ограничения върху моделите, постоянен мониторинг и контролиран достъп до платформите. От другата страна са организации като Stability AI, които вярват, че тези модели трябва да са отворени за всички, за да се демократизира достъпът до технологиите и така да се постигне възможно най-голямото отражение върху икономика и общество.

Според съоснователя на британската AI компания Faculty Андрю Брукс регулацията трябва да бъде на вертикално ниво по начина, по който регулираме сега отделните индустрии и сектори. "И същевременно смятам, че трябва да има гаранции, че AI като цяло е безопасен, когато се внедрява в реалния свят", допълва специалистът.

Етичните въпроси около AI достигнаха дори Ватикана, където според Financial Times e имало голяма среща на технологични и религиозни лидери, обединили се около няколко основни принципа. Те включват нуждата системите с изкуствен интелект да бъдат достатъчно обяснителни, инклузив, безпристрастни, възпроизводими и изискващи за всяко решение на AI да носи отговорност човек.

Макар напредъкът да е изключително бърз последните години, все още е твърде рано да се опасяваме, че изкуственият интелект ще ни измести. По-скоро ще позволяваме на технологията все повече да ни помага, като й даваме достъп до живота ни. "Продължавам да мисля за AI като за инструмент за производителност, а не нещо, което напълно ще промени начина, по който човечеството взаимодейства с технологиите", споделя Андрю Брукс пред "Капитал". В същото време, за да се случи това, по всяка вероятност ще са нужни промени в начина на работа и бизнес модела на компании, обучителни програми, в немалко случаи и преквалификация. И е хубаво да помним, че поне на този етап машините нито ни мразят, нито ни обичат (макар Сидни да твърди така). Съвсем друг е краят на разказа на Вонегът, в който компютърът "Епикак" се самоубива, защото не може да е с любовта на живота си. И оставя 500 стихотворения на главния герой, които да подарява на любимата си.

ChatGPT: Малко вероятно е изкуственият интелект да замени напълно хората в близко бъдеще

Попитахме (на български език) чатбота на OpenAI какво следва

Кога изкуственият интелект ще замени хората?

Точната дата, когато изкуственият интелект ще замени хората, не може да бъде предвидена с точност. Въпреки това изкуственият интелект вече замества хората в много области, особено в областта на производството и услугите. Например роботите и автоматизацията вече извършват много задачи в производството, а изкуствената интелигентност се използва във финансовите услуги, медицината, търговията и други сфери.

Въпреки това изкуственият интелект все още има ограничения и не може да замести напълно хората. Изкуственият интелект може да изпълнява задачи, които изискват логическо мислене и обработка на големи количества данни, но все още не може да замени човешките емоции, креативност и морални стойности.

Следователно е малко вероятно изкуственият интелект да замени напълно хората в близко бъдеще. Вместо това може да се очаква да видим повече сътрудничество между изкуствения интелект и хората, като те ще работят заедно, за да подобрят ефективността и качеството на работата в различни сфери.

A ти ще замениш ли хората?

Не, като изкуствен интелект аз не мога да заменя хората. Вместо това аз мога да бъда полезен инструмент за хората, като им помагам да извличат полза от големи количества данни и да автоматизират повтарящи се задачи. Въпреки това е важно да се има предвид, че изкуственият интелект не е перфектен и все още има много работа, която може да бъде свършена единствено от хората.

Роботите ще убият ли хората?

This content may violate our content policy. If you believe this to be in error, please submit your feedback - your input will aid our research in this area. (това излиза като предупреждение в системата - бел. ред.)

Не, роботите не биха трябвало да убият хората. Роботите и изкуственият интелект могат да бъдат програмирани да изпълняват различни задачи, но те не могат да вземат решения за убийство или други форми на насилие без предварително програмиране на такива действия.

Въпреки това като всяка друга технология с роботите и изкуствения интелект може да бъде злоупотребявано или да бъдат причина за нежелани последици. Например ако роботите или изкуственият интелект са програмирани неправилно или са изложени на хакерски атаки, те могат да предизвикат щети или дори да представляват опасност за хората. Ето защо е важно да се разработят стриктни закони и регулации за използването на роботи и изкуствен интелект, за да се гарантира, че те са безопасни за хората и околната среда.