Novo Nordisk е напът да измести LVMH като най-голяма компания в Европа

Изключително популярните лекарства против диабет и наднормено тегло повишават стойността на акциите

Датската компания се приближава до пазарната капитализация на европейския лидер LVMH
Датската компания се приближава до пазарната капитализация на европейския лидер LVMH
Датската компания се приближава до пазарната капитализация на европейския лидер LVMH    ©  Reuters
Датската компания се приближава до пазарната капитализация на европейския лидер LVMH    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е все по-близо до това да се превърне в най-скъпото европейско дружество. Пазарната капитализация се увеличи с 60 млрд. долара до 423 млрд., като по този начин лидерството на LVMH е поставено под въпрос.

Огромният скок в оценката се дължи на по-добри от очакваното резултати за първата половина на годината, както и напредък в развитие на лекарство срещу затлъстяване. Производителят на лекарства отчете 30% увеличение на продажбите на годишна база, като за периода януари - юни те възлизат на 15.9 млрд. долара. Нетната печалба също се е увеличила с 43%, достигайки 6 млрд. долара.

След като през април компанията повиши насоките си за печалби, Novo очаква през 2023 г. ръстът на оперативната печалба в местни валути да бъде между 31% и 37%, а увеличението на продажбите 27-33%. Новата перспектива е значително над предишните оценки от съответно 24-30% и 28-34%. "Растежът се дължи на нарастващото търсене на нашите базирани на GLP-1 лечения за диабет и затлъстяване и ние обслужваме повече пациенти от всякога", каза в изявление главният изпълнителен директор Ларс Фруергаард Йоргенсен.

Ключово за успеха на датската компания се оказва и най-известното й лекарство - Wegovy. Медикаментът се използва против наднормено тегло, като търсенето му се увеличава значително в последната година. То се прилага веднъж седмично, като пациентите трябва да получат инжекция. Активната съставка е полуглутид - одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) лекарство, което работи чрез имитиране на естествено възникващ хормон на червата, който помага за регулиране на апетита.

В началото на август пък бяха публикувани резултати от клинично изпитване на лекарството, които допълнително увеличиха интереса. Хора с наднормено тегло и предишни сърдечни заболявания са с 20% по-малко вероятно да преживеят сърдечно-съдови проблеми, заявиха от компанията. Двойното сляпо изпитване e започнало преди почти пет години и над 17 хил. възрастни с установени сърдечно-съдови заболявания са взели участие. Те са били с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, но нямат предишна анамнеза за диабет.

По този начин водещото лекарство на Novo най-накрая успява да се отърве от имиджа си на "суетно лекарство". Мартин Холст Ланге, изпълнителен вицепрезидент по развитие в Novo Nordisk, заяви, че резултатите показват, че лекарството за затлъстяване на компанията "има потенциал да промени начина, по който затлъстяването се разглежда и лекува". "Хората, живеещи със затлъстяване, имат повишен риск от сърдечно -съдови заболявания, но към днешна дата няма одобрени лекарства за управление на теглото, доказано, че осигуряват ефективно управление на теглото, като същевременно намаляват риска от сърдечен удар, инсулт или сърдечно-съдова смърт", заяви Холст Ланге в изявление .

Един от най-големите пазари за компанията обаче ще продължи да изпитва лек недостиг на медикамента. Novo ще продължи да ограничава американските доставки на стартови дози от Wegovy, заяви говорител на компанията, цитиран от Reuters. Датският фармацевтичен производител заяви, че ще разшири лимитите, въведени за доставките на Wegovy. Това е следващата стъпка, след като през май стана ясно, че доставките на стартови дози ще бъдат намалени наполовина в продължение на няколко месеца. Целта на този ход е да се подсигурят количества за съществуващите пациенти. "Докато капацитетът за доставка на Wegovy постепенно се разширява, предлагането на по -ниските дози в САЩ ще остане ограничено до защита на непрекъснатостта на грижите", каза говорителят на компанията.