Най-големите компании в област Русе: автомобилна индустрия, горива и производства

Топ 100 на най-големите компании по приходи в Русенска област показва силно разнообразие от сектори, като повечето фирми са производители на разнообразни продукти

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русенска област е най-голямата индустриална зона в Северна България. Заплатите растат, а производствата се разширяват. За пръв път тази година "Капитал Градове" получи финансовите резултати за 2020 г. спрямо 2019 г. Затова и се забелязва спад в приходите на компании в най-различни сектори или пък съвсем плахи ръстове на фона на предишни години.

Най-големият сектор в региона е търговията - приходите са близо 4.9 млрд. лв. и над 11 500 служители през 2020 г. Трябва да се отбележи обаче, че тук влизат и компаниите, които търгуват с горива, като те са с 3.35 млрд. лв. приходи и 70.5 млн. лв. печалба за миналата година. Трите най-големи компании в Русе са именно в търговския сектор. На второ място е преработващата индустрия, като в нея водещите подсектори са машините с над 808 млн. лв. годишен приход, химията с близо 444 млн. лв. и дървообработващата промишленост с над 300 млн. лв. - в нея работят над 900 души от региона. Транспортът и логистиката са на трето място - това е характерен отрасъл за граничен град, особено предвид че в Русе има и сухоземен, и воден транспорт. Половината компании от сектора бележат ръст от около 10% в приходите, което е добра новина, защото 2020 беше тежка за транспортните фирми.

Големите групи

Най-голямата компания в Русе е базираната в Сливо поле "Астра Биоплант" - тя е производител на биодизел и растителни масла. Дружеството е част от групата "Булмаркет" и е с краен собственик Станко Станков. През 2020 г. фирмата бележи спад в приходите от около 9%, но пък печалбата расте повече от два пъти и достига 39.5 млн. лв. През 2021 г. компанията ще завърши нова производствена мощност за 100 000 тона биодизел, като инвестицията е за над 17 млн. евро според търговския директор Деян Станков. На второ място пък е дружеството "Булмаркет ДМ", което е един от най-големите вносители и износители на пропан-бутан в България. Пак от същата група е другият завод за биодизел и фармацевтичен глицерин - "Оберьостерайхише биодизел България" (6), а на 12-о място е "Хай протеин", наетият завод в Провадия, който произвежда неутрализирани масла и биодизел. Заводът за сурови растителни масла и шрот (отпадъчен продукт от слънчогледово семе при отцеждането на маслото, който служи за фураж) "Олео протеин" е на 37-о място в класацията, като компанията расте с 10% през 2020 г.

Другата голяма група в областта е тази на "Еконт". Куриерската компания "Еконт експрес" е на 4-то място в Русе и е с мажоритарен собственик Николай Събев. През пандемичната 2020 г. дружеството расте с почти 16% и достига приходи близо 232 млн. лв. През пандемичната 2020 г. компанията е доставила над 36 млн. пратки, което е с 20% повече спрямо 2019 г., става ясно от годишния й финансов отчет. Очакван ръст на фона на локдауна и засилената роля на куриерските фирми в икономиката. През 2021 г. се наложи компанията да вдигне цените си за доставки заради повишаването на цените на горивата и пътните такси.

На 89-о място пък е свиващата се транспортна "Еконт - транс", отново собственост на Събев, с оборот около 10.7 млн. лв.

Растящи и силни

С едно от най-големите изменения - цели 811% ръст в приходите през 2020 г. спрямо 2019 г. - е "Нет - кънект интернет", която е собственост на кипърската офшорка "Н.С.Нет - кънект" ЛТД от 2017 г. Преди това собственик е била румънската "Нет кънект интернет СРЛ". Според сайта на румънската Net Connect, от чиято група е дружеството, българската фирма е мрежов оператор.

Иначе друга растяща фирма е селскостопанската "Агриол" със собственик зърнопроизводителите Венцислав Ангелов и Даниела Ангелова. "Агриол" има 9.9 млн. лв. приходи. Във видеоинтервю за "Агроклуб БГ" Ангелов споделя, че отглежда около 90 хил. декара общо в региона на община Бяла заедно с други негови фирми.

Друга базирана в Бяла фирма - "Джи Ти Ей петролиум", също е сред по-осезаемо растящите компании. Дружеството е създадено през 2009 г. и оперира петролна база за съхранение на нефтопродукти - иначе казано, е лицензиран акцизен и данъчен склад към ДА "Митници" и търгува с петролни продукти. Приходите й са пораснали със 144% през 2020 г. и достигат над 44 млн. лв. Дружеството е на "Кедър спа енд уелнес", а крайни собственици са Антоанета Попова и Теодора Попова-Моралес. Антоанета Попова притежава и свързаната фирма "Норд шипинг", а до 2013 г. е била в съвета на директорите на "Ромпетрол България", което обяснява опита и в търговията с горива.

Машини, автомобили

Производството на части и принадлежности за автомобили през годините се е превърнало в ключово за икономиката на Русе и някои от най-големите компании по приходи и брой служители работят именно в тази сфера.

Производителят на заключващи системи за автомобили "Витте аутомотив България" е петата най-голяма компания в Русенска област, но през 2020 г. бележи лек спад в приходите до около 208 млн. лв. Компанията е един от най-големите работодатели в Русе със своите над 950 служители. "Витте аутомотив България" разшириха завода си през 2019 г., като инвестицията беше над 14 млн. лв. Същата година изпълнителният директор д-р Христо Христов сподели пред "Капитал", че през следващите четири години плановете са за удвояване на продажбите и производството. Пандемията обаче изигра роля в дейността на фирмата, защото през пролетта на 2020 г. предприятието спря изцяло, като причината беше забавянето на работата на заводите на европейските автопроизводители и организационните проблеми с пропускателни пунктове и дистанция между работниците.

"А.Л. филтър" (8) е също сред големите работодатели с над 830 служители - тя е част от група за производство на филтри за автомобилната индустрия. Дружеството бележи 4.5% ръст в приходите.

"Фаак България" (9) е с приходи почти 129 млн. лв. и бележи почти незначителен спад. Офисът за развойна дейност в Русе e най-голямото подобно звено в бизнеса с продукти за платени паркинги на италианската група Faac.

"Линамар лайт металс Русе" (12) е компанията, която до тази година беше известна като "Мюнтюпе". Тя произвежда алуминиеви изделия за известните автомобилни марки, а приходите й падат с 34% през 2020 г.

Разни производства, разни резултати

"Строително оборудване" (15), производител на строителна и монтажна техника, компресори, генератори, минна техника и др., е част от шведската група производители на промишлено оборудване и електроинструменти Husqvarna Group. В края на 2017 г. сделка между Husqvarna и Atlas Copco доведе до консолидация на бизнеса им в България и обединение на местните им екипи. Приходите на "Строително оборудване" растат леко през 2020 г. и стигат 78.4 млн. лв.

Следващата компания в класацията е оръжейният производител "Дунарит" (16), която Емилиян Гебрев, собственик на друга оръжейна компания - "Емко", контролира, но около собствеността се водят съдебни битки. През пролетта на 2020 г. "Дунарит" работеше с намален капацитет известно време. Гебрев беше посочил пред "Капитал", че имат проблем и със забавяне на разрешенията за износ на продукция от Министерството на икономиката. Компанията има ръст 1.3% през миналата година и достига почти 78 млн. лв. приходи.

На 17-о място е "Делта текстил - България", най-голямото шивашко предприятие в областта с над 76 млн. лв. приходи и над 500 служители. Компанията обаче бележи спад от близо 24% в оборота през пандемичната година. Фирмата затвори за няколко седмици, а след това работи с намален капацитет. Компанията е част от израелската текстилна корпорация Delta Galil Industries.

"Септона България" (18), дружество с гръцки собственици, произвежда козметични изделия от памук, включително мокри кърпички. През 2020 г. приходите му растат и надвишават 70 млн. лв. вероятно заради повишеното търсене на хигиенни материали по време на ковид пандемията.

В Русенска област е базиран и производителят на лак и бои "Оргахим" (21). През 2020 г. обаче оборотът на фирмата се свива с 14% и пада малко под 60 млн. лв. Компанията има дълга история - създадена е още през 1901 г. През 2012 г. тя бе придобита от румънски собственици, които я спряха от търговия на Българската фондова борса (БФБ).

Друга компания с дълга история е печатницата "Дунав прес", тъй като тя се води и наследник на първата печатница в България - "Дунав", основана през 1864 г. в Русе. В момента компанията функционира и като печатница за опаковки за фармацевтичния сектор, като ръстът й е близо 10% и приходите стигат до 23.4 млн. лв.

Мебелната компания "Ирим" (24) расте активно през последните години. От 2020 г. едноличният собственик Иван Иванов разделя собствеността си със семейството си (със сестра си и двамата си синове), но продължава да държи мажоритарния дял. Дружеството е създадено още през 1990 г. като ЕТ "Ирим - Иван Иванов", се посочва на сайта на компанията. Тя има собствена сграда с РЗП над 7000 кв.м, в която се намират производството, складовете и администрацията на фирмата. Освен това "Ирим" продава мебелите си в над 200 магазина в страната.

"Керос България" (33), част от испанската Keros Ceramica, расте леко и стига до 43.5 млн. лв. оборот през 2020 г. Дружеството произвежда керамика за подове и стени.

Като цяло компаниите в Русе се движат плавно нагоре, а 2021 г. ще покаже доколко са успели да се съвземат от трусовете на пандемията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Айде втора хвалебствена статия за Русе за няколко дни. Кръгът на Бобокови тук ви поръчва статиите с които да лъжете русенци. Вземете да обясните на хората там защо им спряхте магистрала Хемус и им кажете, че близките години няма да я правите!!!

    Нередност?
Нов коментар