Siemens Energy ще преструктурира бизнеса си с вятърни турбини след големи загуби

Годишната загуба на германската компания е 4.6 млрд. евро

Главният изпълнителен директор Кристиан Брух трябваше да поиска държавна подкрепа, за да спаси компанията
Главният изпълнителен директор Кристиан Брух трябваше да поиска държавна подкрепа, за да спаси компанията
Главният изпълнителен директор Кристиан Брух трябваше да поиска държавна подкрепа, за да спаси компанията    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Кристиан Брух трябваше да поиска държавна подкрепа, за да спаси компанията    ©  Reuters

Германската компания за чиста енергия Siemens Energy отчете нетна годишна загуба от 4.6 млрд. евро часове след като се съгласи на оздравителен план, ръководен от правителството. Групата заяви в сряда, че преструктурира бизнеса си с вятърни турбини, Siemens Gamesa, след като потвърди големите загуби, които определи като "неочаквана и сериозна пречка". През юни компанията отправи предупреждение за финансовите си резултати.

Siemens Energy заяви, че не очаква бизнесът с вятърна енергия да се върне към рентабилност преди 2026 г., което ще натежи сериозно върху приходите на групата, въпреки че се очаква другите ѝ подразделения да продължат да растат силно.

Като цяло компанията очаква да се върне към рентабилност през следващата година. Акциите на включената в германския борсов индекс DAX компания, която беше отделена от Siemens през 2020 г., се понижиха с повече от 40% досега през тази година. Siemens все още държи 25% в нея.

"В година на безпрецедентни предизвикателства Siemens Energy показа, че обратът е постижим, като бизнесите, с изключение на вятърната енергия, изпълниха или надхвърлиха целите си за цялата година", заяви главният изпълнителен директор Кристиан Брух, цитиран от Reuters.

"Виждаме напредък в справянето с проблемите в Siemens Gamesa и съм обнадежден, че данните от инсталираните турбини на сушата потвърждават предишните ни заключения. Силният ни баланс остава основен приоритет, а жизненоважната роля на Siemens Energy в енергийния преход ще продължи да бъде двигател на растежа и успеха ни през следващите години."

Siemens Gamesa изпитва технически проблеми с някои от основните си продукти и е силно засегната от инфлацията, която намалява маржовете й благодарение на фиксираните продажни цени.

Държавна подкрепа

Във вторник германското правителство потвърди, че предоставя кредитни гаранции от 7.5 млрд. евро на Siemens Energy като част от спасителен пакет на стойност 15 млрд. евро - 12 млрд. евро са отпуснати от банките, за да се опитат да подкрепят изпълнението на поръчките на компанията.

Поради трудностите в Siemens Gamesa и по-широките проблеми на пазара за финансиране на възобновяеми енергийни източници, на 26 октомври компанията предупреди, че без милиарди евро допълнителни заеми и кредитни гаранции ще бъде затруднена да изпълни огромния си обем от поръчки, възлизащ на повече от 110 млрд. евро.

Дружеството ще спре изплащането на дивиденти за периода на държавната помощ, както и на бонуси за борда на директорите. Сделката за спасяване ще включва и продажбата на дял от индийското съвместно предприятие на Siemens Energy с 15% отстъпка, с което ще се наберат 2.1 млрд. евро.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uq avatar :-|
    uq

    И какво стана сега, много хубава работа, ама не съвсем. Изпапкахме субсидиите и ще оставим хората да си трошат главите. А и още ще хапнем от правителството. От години няма по-големи мошеници от Сименс.

    Нередност?
Нов коментар