ЕС подкрепя фонд за енергийна ефективност със 125 млн. евро

Усилията за екологизиране на електроенергийната мрежа трябва да вървят заедно с намаляване загубите на енергия

ЕИФ влага около 13 - 15 млрд. евро годишно и се насочва към отделни фондове с размер до около 1 млрд. евро, като средната инвестиция е 85 млн. евро
ЕИФ влага около 13 - 15 млрд. евро годишно и се насочва към отделни фондове с размер до около 1 млрд. евро, като средната инвестиция е 85 млн. евро
ЕИФ влага около 13 - 15 млрд. евро годишно и се насочва към отделни фондове с размер до около 1 млрд. евро, като средната инвестиция е 85 млн. евро    ©  Reuters
ЕИФ влага около 13 - 15 млрд. евро годишно и се насочва към отделни фондове с размер до около 1 млрд. евро, като средната инвестиция е 85 млн. евро    ©  Reuters

Частният фонд, който планира да изпълни енергийни проекти на места като болници и центрове за данни, за да намали разхищението на енергия, получи подкрепата на инвестиционната структура на Европейския съюз (ЕС). Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) съобщи, че е инвестирал 125 млн. евро във фонда Green Energy Solutions Fund, управляван от Sustainable Development Capital (SDCL). Инвестицията помогна на фонда да достигне целта си за набиране на капитал 650 млн. евро (707 млн. долара) миналия месец.

"Виждаме голям пазарен провал. Енергийната ефективност е област, в която има огромни нужди", заяви пред Reuters заместник изпълнителният директор на ЕИФ Роджър Хавенит, като определи инвестицията като първата на ЕИФ във фонд, насочен към енергийната ефективност.

Хавенит заяви, че инвестицията ще спомогне за изпълнението на политическите приоритети на ЕС за справяне с изменението на климата и че фондът се е съгласил да разпредели 66% от капитала си в 27-те държави от съюза.

"Влизаме във фондове, в които виждаме конкретна добавена стойност и в които не изтласкваме частните инвеститори", каза той.

ЕИФ влага около 13-15 млрд. евро годишно и се насочва към отделни фондове с размер до около 1 млрд. евро, като средната инвестиция е 85 млн. евро.

Въпреки че в глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии се дава приоритет на възобновяемата енергия, главният изпълнителен директор на SDCL Джонатан Максуел заяви, че "също толкова важен проблем е, че се губи толкова много енергия". Според него "голямата мръсна тайна" е, че 70% от нея може да бъде загубена по пътя от молекулата до добива, преобразуването, производството и разпределението. Той е на мнение, че глобалните усилия за екологизиране на електроенергийната мрежа и замяна на изкопаемите горива няма да успеят да намалят емисиите достатъчно бързо, ако едновременно с това не се намалят загубите на енергия.

M&G Investments и Ирландският фонд за стратегически инвестиции също инвестираха във фонда, а Максуел заяви, че "много атрактивните" пазарни стимули съгласно Закона за намаляване на инфлацията в САЩ и различни схеми на ЕС ще увеличат възвръщаемостта.

Фондът ще финансира изграждането на централи за слънчева енергия и извличане на енергия от отпадъчни материали, както и реконструкцията на сгради, за да ги направи по-ергономични.

Секторът на възобновяемата енергия, особено вятърната, претърпя тежки загуби тази година, главно заради проблеми във веригата на доставки и високата инфлация, която намалява маржовете на зелените компании за енергетика заради фиксираните им продажни цени. Сред най-силно засегнатите групи е германската Siemens Energy, която отчете нетна годишна загуба 4.6 млрд. евро заради проблемите си в поделението за вятърна енергия.

Европейската инвестиционна банка, която е мажоритарен собственик в ЕИФ, преди това е инвестирала в управляван от SDCL английски фонд за енергийна ефективност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар