🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрийската Borealis купува фабриката за рециклиране на торбички до Елин Пелин

"Интегра пластикс" бе построена от собственика на "Олива" преди почти пет години и е уникална за региона

Пластмасовите отпадъци от битов произход пристигат балирани в "Интегра пластикс". Следва прецизно сортиране чрез т.нар. оптични сепаратори
Пластмасовите отпадъци от битов произход пристигат балирани в "Интегра пластикс". Следва прецизно сортиране чрез т.нар. оптични сепаратори
Пластмасовите отпадъци от битов произход пристигат балирани в "Интегра пластикс". Следва прецизно сортиране чрез т.нар. оптични сепаратори    ©  Tsvetelina Belutova
Пластмасовите отпадъци от битов произход пристигат балирани в "Интегра пластикс". Следва прецизно сортиране чрез т.нар. оптични сепаратори    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Австрийската Borealis купува фабриката за рециклиране на найлонови пликчета и опаковки до Елин Пелин.
  • Основен акционер в завода, изграден преди 5 години за 40 млн. евро, беше собственикът на "Олива".
  • Покупката е по идея на австрийския купувач, а сделката ще завърши през февруари.

Заводът за рециклиране на найлонови торбички до Елин Пелин ще има нов собственик почти пет години след създаването си. Сделката е любопитна, защото се продава уникално за България и региона предприятие в обещаващата ниша на преработката на отпадъци.

Продавач е собственикът на най-големия производител на олио в България "Олива", за който това беше страничен бизнес. А купувач е австрийската химическа компания Borealis, в която най-голям дял държи OMV, и е позната в България с 20-процентния си дял в торовия завод "Неохим", който продаде това лято.

Обектът на сделката е "Интегра пластикс", която сортира иначе трудните за преработка тънки найлонови опаковки и ги преработва до гранули за повторна употреба. А финалът се очаква през първото тримесечие на 2024 г.

Сделката - по идея на купувача

Borealis придобива 100% от завода за рециклиране на "Интегра пластикс" в Елин Пелин, стана ясно от официално съобщение на австрийската компания. Цената на сделката не се съобщава, но ако се съди по брутната печалба от 14 млн. лв. за 2022 г., вероятно оценката е десетки милиони евро.

Продажбата подлежи на одобрение от българската Комисия за защита на конкуренцията, а формално разрешение трябва да се получи и от регулаторите в Сърбия и Македония, където купувачът има продажби. Очаква се тези процедури да приключат до февруари следващата година и тогава собствеността да се промени.

"Сделката е по инициатива на Borealis, която проявява интерес към българския завод още от откриването му през 2019 г. Преговорите продължиха около година и бяха съпътствани от интензивен дю дилиджънс", коментира за "Капитал" Юлиян Стефанов, изпълнителен директор на "Интегра пластикс".

По думите му интересът на австрийския инвеститор е продиктуван от това, че "Интегра пластикс" е "една от технологично най-развитите компании в страната за механично рециклиране на фолиа от битови отпадъци - основно найлонови пликчета и опаковки". "Механичното рециклиране е единственият надежден начин да се третира този род отпадъци. Освен това заводът работи целогодишно в режим 24/7", подчертава Юлиян Стефанов.

Основен акционер в "Интегра пластикс" с 92.67 % дял е "Бетаинвест" на Ангел Георгиев, който е собственик на търговеца на едро на зърно и фураж "Билдком" и на производителя на олио "Олива" с консолидирани приходи за 2022 г. от над 3 млрд. лв. и нетна печалба от 210 млн. лв.

Кипърската Vallenova, представлявана от гръцкия гражданин Константинос Зиогас, държи останалите 7.33%. На последното общо събрание на "Интегра пластикс" от края на ноември Зиогас е освободен от съвета на директорите на дружеството.

"Причините за продажбата са стратегически, а не финансови. Сделката се извършва не заради лоши финансови резултати, а защото предметът на дейност на "Интегра пластикс" е различен от основния бизнес на "Олива" и "Билдком" и не можем да постигнем вертикална интеграция. Borealis е много добре пазарно ориентирана компания и ще постигне това по-лесно от нас", обобщава Юлиян Стефанов.

Според него бъдещето на "Интегра пластикс" след сделката е ясно - заводът в Елин Пелин ще запази предмета си на дейност и ще се развива с нови инвестиции от австрийския собственик. Продавачът няма планове за нов завод за пластмаса, а ще се съсредоточи върху основния си бизнес - производство на олио и търговия със зърно.

От пресофиса на Borealis коментираха за "Капитал", че след като бъде завършено, придобиването ще ускори напредналите амбиции на Borealis за механично рециклиране и ще укрепи фирменото кръгово портфолио, като помогне на компанията да отговори на търсенето на клиенти за широка гама от устойчиви, високопроизводителни решения. "Транзакцията е в съответствие с нашия ангажимент да оглавим прехода към кръгова икономика на пластмасите. Веднъж завършено, това разширение бележи друга важна стъпка. Придобиването на "Интегра пластикс" е неразделна част от нашата стратегия, която ни позволява да отговорим на търсенето на клиентите за широка гама от устойчиви, високопроизводителни решения", уточняват за "Капитал" от австрийската компания.

Българският завод

Предприятието край Елин Пелин бе открито през лятото на 2019 г., но реалната работа в него започна в началото на 2020 г. Тогава от мениджърския екип обясниха, че решението за навлизане в този бизнес е дошло след отказа на Китай да приема пластмасови отпадъци от Европа, което отваря голяма пазарна ниша.

Инвестицията в "Интегра пластикс" е 40 млн. евро. Финансирането е осигурено чрез собствени средства и банкови кредити. Базата е разположена на близо 35 хил. кв. метра площ. Заводът преработва годишно 40 хил. тона пластмасови отпадъци, от които получава 20 хил. тона рециклиран материал.

Заводът край Елин Пелин е високотехнологичен, а процесите са автоматизирани - без участието на човешка ръка. Първата стъпка е прецизното сортиране. Разделянето на отделните типове пластмаси става чрез т.нар. оптични сепаратори във вид на поточни линии, разработени от скандинавски и германски компании. Система от лъчи позволява да се разпознават продуктите по видове и качествени показатели, дори по цветове. След преработката се получават годни за повторно използване гранули пластмаса с висока чистота - 99.7%. Така от силно замърсен отпадък в завода на "Интегра пластикс" се получава вторична суровина, която се доближава до параметрите на пластмасата, произведена от петрол.

Няма опасност от вредни емисии в атмосферата, тъй като при преработката не се извършват никакви горивни процеси. "Интегра пластикс" не депонира отпадъци, всички досегашни проверки на РИОСВ са приключвали без санкции, уточняват от компанията.

Балираните отпадни пластмаси се доставят от общински инсталации от чужбина и промишлени предприятия. "Суровината се внася от Централна и Западна Европа, тъй като в България не можем да си я осигурим от организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Те не могат да ни гарантират пластмасови фолиа, подлежащи на рециклиране. Нашата страна трябва да си реформира системата за сметосъбиране. Сега събраният отпадъчен материал в огромната си част е смесен и не може да се раздели с добро качество и чистота. Това, което получаваме от чужбина като отпадъци, е сепарирано и с много висока чистота и калоричност", коментира за "Капитал" Юлиян Стефанов.

Основни клиенти на българския завод са фирми от Германия, Швейцария, Холандия, Испания, които вече въвеждат европейската директива, изискваща влагане на определен процент рециклат в опаковките.

Заетите в "Интегра пластикс" са около 120. Приходи за 2022 са 43 млн. лв. (2021 - 21 млн. лв.), а нетната печалба - 7.8 млн. лв. (за 2021 заводът е на загуба от 2.5 млн. лв.). Според последния наличен отчет за 2022 г. компанията има дългосрочни задължения към банки и свързани лица от над 51 млн. лв.

"През 2023 не очакваме ръст на приходите заради цените, които паднаха. Годината е тежка за цялата рециклираща индустрия заради рецесията в Германия и Китай", казва Юлиян Стефанов.

Австрийският купувач

Borealis е химическа компания с фокус пластмаси и торове, собственост на австрийската OMV (75%) и Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC), базирана в Обединените арабски емирства (25%).

Има бизнес в нaд 120 дъpжaви с 6000 cлyжитeли, като за 2022 г. приходите й са над 9 млрд. евро, а чистата печалба - над 2 млрд. евро. Притежава две съвместни предприятия: Borouge (с ADNOC, със седалище в ОАЕ) и Baystar (с TotalEnergies, базирана в САЩ). Πpeз 2022 г. корпорацията отчита 2.1 милиapдa eвpo нeтнa пeчaлбa.

"Пpидoбивaнeтo нa "Интeгpa плacтиĸc" щe зacили възмoжнocтитe зa пocтигaнe нa нaшaтa aмбиция зa мexaничнo peциĸлиpaнe и щe пoзвoли нa нaшитe ĸлиeнти дa изпълнят цeлитe cи зa ycтoйчивocт", казва Лyĸpec Фyфoпyлoc, изпълнитeлeн вицeпpeзидeнт нa Воrеаlіѕ зa пoлиoлeфини, peшeния зa ĸpъгoвa иĸoнoмиĸa и иновации и тexнoлoгии, цитиран в официалното прессъобщение.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 1

    Найлон (Nylon) е търговска марка на Дюпон (DuPont). Материалът е полиамид.
    Торбичките са полиетиленови.
    Нещо като: "Нашият ксерокс е Тошиба"...

    Нередност?
Нов коментар