🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британската Juniper Education придобива българската "Школо"

Българското дружество ще продължи да работи самостоятелно въпреки придобиването

Съоснователят и управител на платформата "Школо" Любомир Ваньов казва, че интересът на британската компания към българската е естествен
Съоснователят и управител на платформата "Школо" Любомир Ваньов казва, че интересът на британската компания към българската е естествен
Съоснователят и управител на платформата "Школо" Любомир Ваньов казва, че интересът на британската компания към българската е естествен    ©  Shkolo
Съоснователят и управител на платформата "Школо" Любомир Ваньов казва, че интересът на британската компания към българската е естествен    ©  Shkolo
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската образователна платформа Juniper Education е придобила изцяло българското дружество "Школо", през което работи едноименният бранд Shkolo. Двете компании имат сходна дейност и разработват софтуер за образователни институции - Juniper Education е най-големият доставчик на такива решения и услуги във Великобритания. Shkolo от своя страна се използва от над 1700 образователни институции в България.

През 2023 г. приходите на дружеството "Школо" са малко над 3 млн. лева, казват от компанията. Сделката е за 100% от фирмата, която вече е еднолично акционерно дружество.

Съоснователят на платформата и неин управител - Любомир Ваньов, коментира пред "Капитал", че въпреки придобиването на Shkolo българското дружество ще продължи да оперира самостоятелно. Повече информация се очаква през следващите месеци, но засега платформата ще се развива като екип в България. В момента служителите са около 70, от които 40 на пълен работен ден. Той добавя, че не се очакват промени след продажбата на Shkolo и клиентите в страната ще продължат да получават поддръжката, отношението и иновациите, с които са свикнали и очакват от екипа на компанията. От платформата отказват да назоват сумата по сделката за придобиване.

На въпрос откъде идва причината за интереса на Juniper Education към българската компания съоснователят на Shkolo коментира, че "платформата е пазарен лидер в България сред софтуерните решения за дигитализация на учебните заведения, а също и на отлично европейско ниво". Затова, казва Ваньов, "международните пазари са логична следваща стъпка в тяхното развитие".

Откъде идва британският интерес

Управителят на българската компания казва още, че мисията на Shkolo е да помогне на учители и директори да прекарват повече време върху работата с деца и по-малко в администрация. Това, допълва той, "пасва идеално" на услугите, които Juniper предлага във Великобритания.

Главният изпълнителен директор на Juniper Education Крис Скарт казва в изявление, че Shkolo е значима част от софтуерните продукти, които британският доставчик предлага. Допълва, че българската платформа допълва технологичните решения на Juniper, които са "избор на над 50% от училищата във Великобритания". За него присъединяването на Shkolo е "уникална възможност" за тях, с която може да се създаде "гама от услуги, насочени към образованието", и допълва мисията на Juniper Education.