🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Центровете за данни са ограничени заради нараснал натиск върху електрическите мрежи

Правителства налагат правила за създаване на нови центрове, предизвикани от страхове, свързани с потреблението на енергия

Въздействието на сървърите върху околната среда се превръща в нарастващ проблем в глобален мащаб.
Въздействието на сървърите върху околната среда се превръща в нарастващ проблем в глобален мащаб.
Въздействието на сървърите върху околната среда се превръща в нарастващ проблем в глобален мащаб.    ©  Reuters
Въздействието на сървърите върху околната среда се превръща в нарастващ проблем в глобален мащаб.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Въздействието на центровете за данни върху околната среда се превръща във все по-голям проблем по целия свят.
  • Правителства налагат ограничения за създаването на центрове за данни, които могат да се отразят върху бизнеса на много компании.
  • Ирландия е предпочитана точка за създаване на сървърни ферми от компании като Google и Microsoft.

Правителства по света засилват контрола върху създаването на центрове за данни заради притеснения, че огромното им потребление на енергия оказва прекомерен натиск върху националните климатични цели и електрическите мрежи.

Ирландия, Германия, Сингапур и Китай, както и американският окръг Лаудон и Амстердам в Нидерландия въведоха ограничения върху нови центрове за данни през последните години, за да отговорят на по-строгите екологични изисквания. Центровете за данни са огромни съоръжения, които държат сървъри за онлайн хранилище за данните на милиони по света. Въздействието им върху околната среда обаче се превръща в нарастващ проблем в глобален мащаб, пише Financial Times.

Особената ситуация в Ирландия

Заплахата за нови проекти е най-голяма в Ирландия, гореща точка за сървърните ферми на компании като Google и Microsoft. Страната е техният избор заради ниската данъчна ставка и лесен достъп до подводни кабели, през които преминава световният интернет трафик.

Решение на енергийния и воден регулатор в страната през 2021 г. да ограничи новите връзки за данни към електрическата мрежа сега има съществено въздействие върху земята, казва Хирал Пател - ръководител на устойчиви и климатични изследвания в Barclays и водещ автор на доклад за центровете за данни.

Операторите на центрове за данни Vantage, EdgeConneX и Equinix имаха разрешения за нови проекти в Дъблин, отхвърлени от местните власти миналата година. Международната агенция по енергетика прогнозира, че центровете за данни в Ирландия ще отговарят за 32% от националното търсене на електроенергия през 2026 г.

Притесненията на специалистите

Анализатори в Barclays предупреждават обаче, че правителствата все още не са взели под внимание ефектите от нарастващото използване на интернет върху техните електрически мрежи. Ограничения с подобна "сериозност и честота" се очакват на други места през следващите години.

Това може да окаже натиск върху бизнеса за 220 млрд. долара на компании за центрове на данни и облачни услуги, който се очаква да нарасне до 418 млрд долара до края на десетилетието. Според групата за пазарни проучвания Industry ARC търсенето на глобални данни нараства. Dell'Oro, друга група за проучвания на пазара, изчислява, че глобалните капиталови разходи за центрове за данни ще надхвърлят 500 млрд. долара през 2027 г.

Потреблението на енергия от центровете за данни нараства бързо в САЩ, където се намират една трета от 8000-те центъра за данни в света, и в Китай, който притежава една десета от тях, според IEA. "Имаме много мрежи по света, които не могат да се справят с натоварванията, управлявани от изкуствен интелект", казва още Пател от Barclays. Добавя, че "да бъдеш зелен", е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

В бъдеще "операторите на центрове за данни и технологичните компании ще трябва да играят по-активна роля в мрежата", добавя тя, като за пример дава генерирането на повече възобновяема енергия и работа по мерки за енергийна ефективност.

Решаването на проблема

Окръг Лаудон в американския щат Вирджиния и Германия наскоро въведоха ограничения, които включват намаляване на разрешителните за центрове за данни в жилищни райони или изискване от тях да внасят възобновяема енергия в мрежата и да използват повторно отпадъчната топлина.

Големите доставчици на облачни услуги Microsoft, Google и Amazon стоят зад някои от най-големите комплекси от центрове за данни в света и инвестират във вятърна и слънчева енергия, за да постигнат целите за устойчивост. Те също така се обръщат и към други източници на енергия. През миналата година Microsoft каза, че планира да закупи ядрена енергия, за да покрие до 35% от енергийните нужди на един от центровете си за данни във Вирджиния, когато няма вятърна и слънчева енергия.

Изместването на дизеловите горива, които обикновено захранват резервните генератори в центровете за данни, е друго предизвикателство. Amazon планира преминаване към биогориво, произведено от отработени масла, за резервните си генератори във всички свои центрове за данни в Европа. Началото ще бъде в обектите на компанията в Ирландия и Швеция.

Google от своя страна направлява начини за намаляване на потреблението на енергия от своите центрове за данни, когато електрическите мрежи, на които разчитат, са изправени пред ограничения в капацитета по време на горещи вълни или зимни бури в Орегон, Небраска и югоизточната част на САЩ. Един от начините е забавяне на неуспешните компютърни задачи като актуализиране на речника в инструмента за превод или предаването им към центрове за данни на други места.

В световен мащаб потреблението на електроенергия от центровете за данни, криптовалутите и изкуствения интелект може да се удвои между 2022 и 2026 г., смятат от IEA. Анализаторите от Morgan Stanley очакват генеративният изкуствен интелект да задоволи над три четвърти от глобалните нужди за мощност на центровете за данни през 2027 г. въз основа на данните за 2022 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    xfz51319788 avatar :-|
    Samuil Mihael

    Като пишете колко са вредни центровете за данни (те попе извършват полезна работа), няма ли да обърнете внимание на потреблението на енергия за поддържане на никому ненужния биткойн? Превръщате се в пропагандатор на ЕК и губите обективност за реалността.

    Нередност?
Нов коментар