На забавен ход: Какво показват първите борсови отчети за 2023 г.

Войната в Украйна, глобалното забавяне и свитото потребителско търсене заради инфлацията удрят финансовите показатели на публичните компании

Машиностроенето усеща ударите от забавянето най-много
Машиностроенето усеща ударите от забавянето най-много
Машиностроенето усеща ударите от забавянето най-много    ©  Julia Lazarova
Машиностроенето усеща ударите от забавянето най-много    ©  Julia Lazarova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският бизнес е забавил ход през миналата година, а при някои компании има и превключване на задна скорост. Това показват първите отчети, публикувани от публичните дружества, търгувани на фондовата борса. Те са изпреварващият индикатор какво се случва в икономиката, макар и на микрониво, и той съвпада с очакванията за забавяне на растежа на БВП до 1.8% през тази година. През 2022 г. българският бизнес успя да преодолее негативните фактори от войната в Украйна и глобалната несигурност, но през 2023 г. тези фактори, в комбинация с високата инфлация и забавеното потребителско търсене, вече оказват влияние върху финансовите резултати.

Засега по-голяма устойчивост показват технологичният сектор ("Шелли груп"), както и фармацията, която обаче функционира в доста регулиран сектор, с потоци гарантирани от здравната каса.

Ударите идват отвън

Дейността на голяма част от българските компании е силно зависима от европейските пазари, а именно те се разклатиха през миналата година. Само преди дни стана ясно, че еврозоната се е разминала на крачка с рецесията - това е станало благодарение на по-бързо възстановяване на държави като Испания и Италия, докато най-голямата икономика - Германия, се е свила с 0.3%. Страната е най-големият търговски партньор на България в ЕС.

От 23 компании, чиито отчети "Капитал" проследи, едва девет са с ръст на приходите, като при три от тях той е едноцифрен. В извадката вече има и загуби, както и понижаващи се печалби.

"Алкомет" е една от най-големите публични компании по приходи. През миналата година те са се свили с почти 40%, което красноречиво отразява случващото се на външните пазари. "По-слабият икономически растеж, инфлацията, военните конфликти, икономическите войни и нестабилната политическа среда са се отразили на целия сектор, включително на "Алкомет", става ясно от доклада за дейността на ръководството. Това е довело до занижено търсене, високи складови наличности и намален обем нови поръчки. В резултат на това продажбите на компанията, чиито основни пазари са Германия, Полша и Италия, са се свили до малко над 437 млн. лв. Компанията излиза и на загуба, след като година по-рано реализира една от най-големите в историята си печалби.

Другите компании, които са близки до металите и са от машиностроителния сектор, също са под натиска на забавеното външно търсене. Приходите на "Хидравлични елементи и системи" падат с 12%, а печалбата - с повече от наполовина. "На фона на разрастващата се криза в европейската и американската икономики, въздействието на по-строгите условия за финансиране, рязкото свиване на бизнеса, ниското доверие на потребителите и засилващият се ценови натиск, както и на най-силния темп на намаление на търсенето от около три години насам през последните месеци, нашите очаквания за понижаване на прогнозните резултати за четвъртото тримесечие на 2023 г. се потвърдиха", казват от ръководството в доклада си за дейността. Година по-рано ХЕС порасна с над 30%. Другата компания от групата на "Стара планина холд" - "М+С хидравлик", е под натиска на същите фактори. Все пак приходите й се повишават с близо 2%, спрямо повишение от 43% преди година. Заради свитото потребление падат и продажбите на батерии и акумулатори, ако се съди по отчета на "Елхим Искра", също част от групата.

В сектора с хидравлични машини и изделия е "Хидропневмоника", чиито приходи също се понижават. Единствено "Дружба" - Разград, успява да направи по-отчетлив ръст от 7%.

Бум на строителството ли?

Имотният бум в България може и да създава усещането, че това ще е вечно. Положението в чужбина обаче вещае други трендове, които може да се прехвърлят и у нас. Това се разчита и през отчета на "Корадо България", компанията - производител на радиатори. Приходите й падат с над 30%, но дружеството с чешки собственици успява да ограничи спада при печалбата, която се задържа до малко под 4 млн. лв.

"Както беше коментирано още преди месец, резултатите отговориха на консервативните очаквания на ръководството на компанията, основани на отдавна прогнозираните проблеми в силно затруднената строителна индустрия в цяла Европа. Причините за тази ситуация са също добре известни - високи лихвени проценти, строги ипотечни условия на националните банки, инфлация, енергийна криза, геополитически проблеми", казаха от ръководството на компанията в официално съобщение.

Очевидно забавянето в строителната индустрия е оказало влияние и на резултатите на производителя на кабели ЕМКА, както и на "Топливо", което продава строителни материали и горива.

Здрав сектор, с леки усложнения

Фармацевтичният сектор показва разнопосочни сигнали, но най-голямата компания сред борсовите представители показва, че трендът е все още нагоре. "Софарма трейдинг" расте с почти 16%, а печалбата й се удвоява. Данните от доклада за дейността показват, че с най-голям принос в ръст на приходите са аптечният и болничният пазар. От ръководството обясняват това с постоянно разрастващото се портфолио от предлагани продукти. Компанията, която е част от "Софарма", е успяла да свие и разходите си, което е довело и до повишение на печалбата.

"Етропал", която произвежда изделия за диализа, кръвни линии, игли и други медицински продукти, расте двойно, като компанията излиза на печалба. Очевидно медицинският пазар, на който се разпределят и харчат милиарди в България, дава добри условия за растеж. От това обаче не се е възползвала явно "Момина крепост" - компанията губи половината от приходите си и удвоява загубата си. "Лавена" и "Българска роза Карлово", които произвеждат козметика, се движат в противоположна посока. Техният бизнес е силно зависим от потребителското търсене, нагласи и предпочитания.

Очакванията са през тази година ръстът на БВП в България да се ускори, което може да се отрази и в резултатите на бизнеса. Икономистите очакват икономиката на еврозоната също да се повиши леко тази година, тъй като намаляващата инфлация и продължаващият ръст на заплатите увеличават покупателната способност на потребителите. Още една причина да се гледа по-оптимистично.