Американската Virtusa купи българската софтуерна компания "Брайт консултинг"

Основателят на софийската IT фирма Ангел Кънчев, в която работят 140 души, планира растеж след сделката

Главните пазари на "Брайт консултинг" са в Обединеното кралство, Северна Европа и САЩ
Главните пазари на "Брайт консултинг" са в Обединеното кралство, Северна Европа и САЩ
Главните пазари на "Брайт консултинг" са в Обединеното кралство, Северна Европа и САЩ    ©  Брайт Консултинг
Главните пазари на "Брайт консултинг" са в Обединеното кралство, Северна Европа и САЩ    ©  Брайт Консултинг
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Интерес към придобиването на базираната в София компания е имало от над 30 международни дружества
  • Купувачът е базиран в САЩ гигант, собственост на азиатски фонд, и има над 30 хил. служителя
  • Екипът на българската компания ще се запази, а плановете са за растеж

Докато светът е залят с новини за съкращения в IT компании, за едно българско дружество в сектора годината започва с позитивна новина: българската технологична компания "Брайт консултинг" е купена от американската Virtusa Corporation. Софийското дружество е с екип от 140 души и продажби за над 15 млн. лв. (за 2022 г.) и по около 2 млн. лв. нетна печалба, докато новият собственик има над 35 хил. служители глобално.

Сделката е финализирана на 7 февруари, когато като едноличен собственик на българското предприятие в Търговския регистър бе вписна нидерландската "Виртуза интернешънъл", европейски клон на американската компания. Цена не се съобщава, но ако се съди от оценките при технологичните компании и печалбите на "Брайт консултинг", то със сигурност е двуцифрено число в милиони.

Купувач и продавач

Virtusa Corporation е основана през далечната 1996 г. в Масачусетс. Оттогава тя се разраства до над 35 хил. служители в около 25 страни и над 50 офиса в Северна Америка, Европа и Азия. Главната дейност на Virtusa е свързана с дигитализирането на дейностите и процесите в бизнесите на техните клиенти, които включват компании от класацията Forbes Global 2000 от сектора на банкирането, финансите, застраховката, здравеопазването и др.

В края на 2020 г. Virtusa е купена от базираната в Хонконг и една от най-големите в Азия инвестиционна компания Baring Private Equity Asia (BPEA) за сумата от 2 млрд. долара. Само две години по-късно шведската EQT Partners придобива BPEA с цел тя да се превърне в тяхната азиатска инвестиционна платформа. За 2023 г. Virtusa Corporation има приходи от 1.8 млрд. долара и 73 млн. долара печалба, по данни от wikipedia.

Българската "Брайт консултинг" е създадена през 2015 г., като едноличен собственик на капитала тогава е основателят Ангел Кънчев. Впоследствие миноритарни дялове в компанията от 10% имат Ася Маринова и Иван Пиришанчин, които участват и в съвета на директорите до 7 февруари.

"Брайт консултинг" притежава две дъщерни компании - Bright consulting services във Великобритания и Bright consulting Poland в Полша, които също са придобити от Virutsa като част от сделката. Заедно с дъщерните фирми компанията разполага с около 140 служители. За 2022 г. "Брайт консултинг" има приходи от 15 млн. лв. и печалба от 1.75 млн. лв.

Сделка с конкуренция

Преговорите за покупката на "Брайт консултинг" от Virtusa започват още в средата на 2023 г.

"Интерес към "Брайт консултинг" проявиха над 30 международни фирми от цял свят. Става дума за компании, които са лидери в своя бранш на глобално ниво. Направихме задълбочен анализ на всички предложения, показатели, цели и култура. След този естествен подбор стигнахме до решението, че с Virtusa се припокриваме най-добре по всички важни за нас критерии", коментира за "Капитал" Ангел Кънчев, изпълнителен директор и основател на "Брайт консултинг".

Процесът на интеграция на българската фирма в структурата на американската ще е плавен с продължителност около 2-3 години, допълва Кънчев. През този период се очаква "Брайт консултинг" да запази своята автономност.

Промени в борда на директорите на компанията вече са направени с влизането на новия собственик. Сменени са Иван Пиришанчин, Ася Маринова, Иван Тумбев и Божидар Божков, които продължават да са част от компанията, а на тяхно място влизат Сатя Марувада и Девашиш Сенапати, индийски граждани, като единственият останал в борда на директора е Кънчев.

Централата на "Брайт консултинг" ще продължи да бъде в София и няма да бъде изместена някъде навън, казва Кънчев.

Дигитализирай това

"Брайт консултинг" предлага дигитални решения за крайния клиент в две направления. Първото е свързано с дигитализирането и автоматизирането на отделни бизнес процеси. "Прави се обстоен анализ на всички процеси, за да се види кои неща работят и кои не. Провеждат се разговори с всички участници в тях, като по този начин можем да разберем как да ги подобрим в удобен за тях начин, което улеснява и тяхното повторно внедряване в организациите", обяснява Кънчев. Второто направление е в сферата на информационната сигурност, където компанията работи с платформата Splunk. Според изпълнителния директор на "Брайт консултинг" и в двете направления се работи с големи обеми данни, което позволява внедряването и на нов тип технологии от естеството на изкуствения интелект.

Главните пазари на "Брайт консултинг" са в Обединеното кралство, Северна Европа и САЩ, като според мениджърът под 5% от цялото портфолио с клиенти се намира в Източна Европа. Това е причината тя да търси начини да се разрасне по естествен начин в тях.

"За платформите и решенията, които ние представяме, има голямо търсене и съвсем скоро очакваме това да има позитивно развитие за хората в компанията. Това придобиване е възможност за повече развитие за компанията и хората. Чрез нас Virtusa достига до наши съществуващи клиенти, но и ние добиваме достъп до техните, а по този начин и двете организации спомагат взаимното си развитие", коментира Кънчев.

План за растеж

Миналата година завърши една от най-големите глобални сделки в IT индустрията - Qualcomm купи VMware, а една от потърпевшите дъщерни структури от последвалото реструктуриране беше местната "Виемуеър България". Очакванията са, че поне 200 от около 1700 заети в компанията ще бъдат съкратени, или над 10% от общия състав.

Според управителя на "Брайт консултинг" същата съдба не грози компанията след нейното придобиване от Virtusa, а точно обратното. "Сферата на информационните технологии е разнородна и противно на разбиранията на много хора тя не е еднотипна. Тук има продуктови компании, обслужващи компании, развойни и др. В нашия случай ние сме компания, която е базирана в дигиталните решения и хората са в основата на решенията, които доставяме - тоест най-ключовото при нас са нашите експерти. Ние ще продължим да работим по същия начин, както сме работили досега и по същите условия", коментира Кънчев.

Плановете са в бъдеще екипът да бъде разраснат, като това се предвижда да бъде направено постепенно, посочва основателят. "В компания и екип като нашия наемането не е толкова лесен и елементарен процес. Важно е да намерим правилните хора и да ги развиваме постепенно, като те добиват познания и експертиза в работата си с нас и да сме сигурни, че всичко се прави по правилния начин. Едновременно с това е важно да се развиват всички лидерски и технически умения на нашите служители - развиваме всички звена и екипи паралелно. Не би било ефективно просто да наемем един голям брой хора, които да започнат работа - не е част от начина ни на действие", допълва изпълнителният директор.

Oт компанията предвиждат сделката да е предпоставка за растеж в следващите години както от финансова гледна точка, но и от възможности за развитие на персонала в технически и управленски възможности.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rumen_g avatar :-|
    rumen_g
    • - 1
    • + 2

    Не е новина, когато американска компания купи българска.
    Новина е, когато българска компания купи американска...

    Нередност?
Нов коментар