🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

TotalEnergies се оттегля от проучванията за нефт и газ в блока "Хан Аспарух"

Френската компания ще прехвърли мажоритарния си дял в проекта на партньора си OMV Petrom

Първият проучвателен сондаж в блока "Хан Аспарух" беше направен през 2016 г.
Първият проучвателен сондаж в блока "Хан Аспарух" беше направен през 2016 г.
Първият проучвателен сондаж в блока "Хан Аспарух" беше направен през 2016 г.    ©  TotalEnergies
Първият проучвателен сондаж в блока "Хан Аспарух" беше направен през 2016 г.    ©  TotalEnergies

Френската TotalEnergies, която прави проучвания за нефт и газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море заедно с OMV Petrom, се оттегля от проекта. Компанията ще прехвърли дела си, който е в размер на 57.14%, на австрийско-румънския си партньор. Това съобщиха няколко румънски медии, като информацията беше потвърдена от OMV Petrom за "Капитал". От там не уточниха кога ще приключи процедурата.

Нов оператор

OMV Petrom вече е поела функциите на оператор на блока от TotalEnergies, казаха от компанията за "Капитал". Самото решение да се оттегли от проекта френската компания е взела в края на 2023 г., когато е уведомила и партньора си. В момента тече прехвърлянето на дела на TotalEnergies на OMV Petrom.

Правата за търсене и проучване за нефт и газ в "Хан Аспарух" бяха дадени през 2012 г. на консорциум от френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol. През 2020 г. Repsol се оттегли и прехвърли участието си на другите партньори, чиито дялове съответно се увеличиха до 57.14% и 42.86%, а скоро след това OMV беше заменена от смесеното й дружество с румънската държава.

Проучванията продължават

От OMV Petrom не дадоха подробности за плановете си, като само уточниха, че продължават с проучванията. Преди година генералният мениджър на TotalEnergies за България Ив льо Стънф коментира, че най-големите надежди да се намери природен газ са съсредоточени в източната част на "Хан Аспарух" и че се търси подкрепа за сондаж, който ще струва между 80 млн. и 100 млн. долара. Самият блок е с площ 13.7 хил. кв.м и се намира в съседство с голямото румънско находище Neptun и в непосредствена близост до турското Sakarya, което се смята за най-голямото в историята на Турция.

В същото време разрешението за проучвания в "Хан Аспарух" изтича през май 2024 г., след като беше удължавано няколко пъти. Титулярът може да получи още една година, ако направи успешен сондаж и регистрира геоложко откритие.

По предложение на ГЕРБ през миналата година парламентът възложи на енергийния министър да преговаря с консорциума за евентуално участие на Българския енергиен холдинг в проекта. От OMV Petrom не коментираха за "Капитал" дали се водят такива преговори и дали въобще имат желание да си партнират с държавния холдинг.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • + 1

    12 пропилени години.Казано накратко.

    Нередност?
Нов коментар