АЕЦ "Козлодуй" продаде енергия за близо 170 млн. лв. за ноември и декември

Държавата ще изземе 52.9 млн. лв. от сумата заради тавана на приходите, а самите сделки може да имат немалко отражение на българския пазар на електроенергия и цените там

Централата в момента се намира в закъснял планов ремонт
Централата в момента се намира в закъснял планов ремонт
Централата в момента се намира в закъснял планов ремонт    ©  Надежда Чипева
Централата в момента се намира в закъснял планов ремонт    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Пазарът на електроенергия зависи от количествата на АЕЦ-а.
  • През следващите два месеца цената може да се повиши, но може и да остане на същите нива.
  • Възможно е да има покачване на средната цена на борсата заради сделките.

Статията поправена на 13 октомври заради допусната грешка в изчисленията свързани с тавана на приходите на АЕЦ "Козлодуй".

В две сделки на 12 октомври ядрената електроцентрала в Козлодуй продаде голяма част от енергията си за ноември и декември. Подобно нещо се случва за първи път от години, след като от 2020 г. насам основно токът се продаваше на сегмента "Ден напред", а не дългосрочно. Принципно това е по-добрият подход, тъй като дава сигурност както за търговците на енергия, така и за потребителите. Но в конкретния случай, при действащи тавани на приходите и компенсации за бизнеса, които са изцяло обвързани с цените на борсовия сегмент "Ден напред", може да създадат проблеми.

От продадената енергия за ноември АЕЦ "Козлодуй" ще получи 69.9 млн. лв., а за декември - 98.5 млн. лв. Или общо 168.5 млн. лв. Средната продажна стойност е около 218 лв./мВтч, като за сравнение средната борсова цена на от началото на този месец е около 200 лв./мВтч. От тази средства обаче държавата ще изземе 52.9 млн. лв. заради наложения таван на приходите от 150 лв./мВтч - всичко над тази сума се дължи от производителите като вноска във фонда "Сигурност на електроенергийната система".

Сделките до голяма степен показват каква ще бъде ситуацията на енергийната борса до края на годината и в каква посока ще вървят цените на електроенергията. Макар че прогнозите като цяло са невъзможни, тъй като пазарът се клати от всяко по-голямо пазарно събитие на газовия пазар или от геополитическите процеси.

Какви са сделките

АЕЦ "Козлодуй" е предложил два пакета с енергия - един за ноември и друг за декември. За ноември са предложени 450 мегавата базова мощност на цена 190 лв./мВтч, която е малко под средната цена на борсата през последните седмици в размер на 200 лв./мВтч. При наддаването обаче енергията е закупена на цена 215.72 лв. на мВтч. В наддаването са участвали близо 50 търговеца на ток (виж по-надолу), но според изисквания максимално един кандидат може да наддава за 15 мВт. Което означава, че вероятно сделки са сключили 30 търговеца. Това е добър похват, тъй като в миналото лимитът често беше 100 и дори 200 мегавата, което ограничаваше купувачите само до няколко най-големи играча на пазара.

Продадените 450 мегавата за ноември не означаваа, че АЕЦ-ът няма да пласира почти никакви количества на борсата "Ден напред", защото един от блоковете е в планов ремонт, а останалата част от мощността на другия покрива квотата за битовия пазар. 250 мегавата независимо от двустранните договори и задълженията към битовия пазар ще останат като предлагане в "Ден напред". Поради тази причина ще се избегне през следващия месец цената на сегмента "Ден напред" в България да се повиши и средните стойности там да са по-високи от сегашните поради намаленото предлагане.

Втората сделка - за декември, е за 600 мегавата базова мощност и също е напълно оползотворена от търговците. Средната цена на закупената електроенергия е 220 лв. на мВтч.

Какво взима държавата

Приходите на атомната електроцентрала от продадената енергия обаче ще бъдат орязани, тъй като до края на тази година действа таван от 150 лв./мВтч. Така всички постъпления над тази сума за всеки продаден мегаватчас ще отидат във ФСЕС. Сметките показват, че става дума за малко под 53 млн. лв.

Тук спорният момент е дали продажбата на енергията за месеци напред е по-добрият вариант за държавата (предвид че и самата централа е държавна). Ако средните борсови цени за ноември и декември се повишат, то това ще означава по-малко приходи, но има риск от повече разходи за компенсации на бизнеса, тъй като и тази мярка продължава да действа до края на годината. Помощи на фирмите се дават при средна цена на борсата ("Ден напред") над 200 лв./мВтч. А именно продадената предварително енергия, голяма част от която ще се изнесе в региона, може да спомогне за повишаването на цените. И така, от една страна, държавата сега получава по-малко приходи, а после може да се наложи да прави повече разходи.

Като прибавим и несигурността на пазарите от геополитическите събития, войната в Украйна и тази в Израел, рискът от продажбата на ток за дълъг период напред става дори още по-голям. Природният газ например се повиши с над 20% само за няколко дни след атаката на "Хамас".

Фючърсите на електроенергията за ноември и декември са на нива около 250 лв./мВтч, което още от сега показва, че АЕЦ-ът може би е продал евтино енергията си.

Кой участва в търговете

Сред фирмите, които са наддавали за електроенергията от АЕЦ-а, са българските търговци и големи потребители на ток "Актаел", "Акспо", "Балкан лоджик", "Електрохолд", ЕСО, "Енерго-про", МЕТ, "Мини Марица-изток". Чуждестранните играчи, които са участвали и принципно са активни на българската борса, са Danske Commodities A/S, Energa Brussels NV, GEN-I, trgovanje in prodaja električne energije, d.o.o, Slovenska energetska družba, Potentia Trade SRL, Vitol Gas and Power B.V.

Конкретните купувачи не са ясни, тъй като Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не публикува такава информация.