🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой ще оглави луксозната империя на LVMH?

Бернар Арно оценява своите наследници

Ако Арно е взел решение, той го пази за себе си.
Ако Арно е взел решение, той го пази за себе си.
Ако Арно е взел решение, той го пази за себе си.    ©  Reuters
Ако Арно е взел решение, той го пази за себе си.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Бернар Арно обича да описва LVMH като une affaire de famille. Наричането на луксозната империя на стойност 400 млрд. евро (425 млрд. долара) от най-богатия човек в света, на която той е главен изпълнителен директор, председател и контролиращ акционер, "семеен бизнес" е едновременно скромна хвалба и истина. Всичките му пет деца работят за него. И на годишното общо събрание на LVMH на 18 април двама от неговите синове (Александър и Фредерик) ще се присъединят към Делфин и Антоан, най-големите му потомци от първия му брак, в борда на компанията. Само 26-годишният Жан, най-младият, няма място в борда (все още).

Още пет години на върха

Арно може да стои начело на LVMH още пет години. През 2022 г. акционерите, които приписват на тогава 73-годишния Арно натрупването на тяхното богатство наред с неговото, с удоволствие промениха устава на компанията, за да повишат задължителната пенсионна възраст за главния изпълнителен директор от 75 на 80 години. Вълкът в кашмир, както е известен милиардерът благодарение на убийствените си инстинкти за сключване на сделки, не показва признаци за умора. Но промените в управителния съвет и други скорошни промени на работни места предполагат, че плановете за наследяване на неговото вълче потомство са започнали.

Миналата година Делфин пое ръководството на Christian Dior, емблематичната модна къща, която е втората по големина марка на LVMH (и която преживя блестящ период под ръководството на Пиетро Бекари, който увеличи продажбите четирикратно за пет години и наскоро беше назначен за ръководител на Louis Vuitton, перлата в короната на групата). В момента Антоан е главен изпълнителен директор на семейната холдингова компания, която контролира LVMH. Александър е де факто №2 в бижутерската компания Tiffany & Co. Фредерик и Жан заемат ръководни постове в бизнеса с часовници на групата.

Очаква се решение

Ерван Рамбур от банката HSBC вижда три възможни сценария за наследяване. Една от тях е 49-годишната Делфин, която от 2000 г. си проправя път нагоре през Dior и Vuitton, да наследи висшия пост от баща си. Друга възможност е възкачването на престола на 31-годишния Александър, който се справи добре като шеф на Rimowa, германски производител на куфари, който той убеди баща си да купи. Сега Александър подобрява старомодния имидж на Tiffany, като си сътрудничи със суперзвезди като американската поп икона Бионсе и рапъра Jay-Z. Третата е колегиален подход, при който петимата наследници ръководят петте подразделения на групата.

Ако Арно е взел решение, той го пази за себе си. Така или иначе, той ще предаде един завиден бизнес. Наистина, след отличната 2023 г., когато продажбите нараснаха с 9%, приходите през първото тримесечие на 2024 г. се свиха с 2% на годишна база до 21 млрд. евро, главно поради намаленото търсене от страна на китайските купувачи, които се притесняват за икономиката на страната. През януари Арно предрече забавянето, говорейки за "нормализация" след периода на след пандемичното отмъстително пазаруване за бижута.

Това разочарование от първото тримесечие може обаче да се окаже изключение. И новата нормалност на Арно все още може да означава добро здраве. Фабио Цереда от GAM, фирма за управление на активи, очаква световните продажби на луксозни стоки да нарастват с 6-7% годишно през следващите няколко години - и LVMH да продължи да печели пазарен дял. Много добро наследство за този fils или fille на Арно, който надделее.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар