🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Теодора Петкова: Стилът ми на управление се адаптира спрямо ситуацията

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Уникредит Булбанк ще бъде гост-лектор на конференцията HR and Leadership 2019

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Теодора Петкова е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Уникредит Булбанк. Преди да се изкачи на най-високата позиция в банката, тя е член на управителния съвет и главен риск директор. Кариерата й в Уникредит Булбанк започва като кредитен анализатор през 2002 г. и става старши мениджър на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 г. От 2009 до 2015 г. тя е директор на управление "Кредитен риск", а от септември 2015 г. е директор на международния център в "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране". Петкова е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Vienna University of Economics and Business и Carlson Business School, University Of Minnesota. Тя е член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и част от съвета на директорите на БОРИКА.

Теодора Петкова ще е един от лекторите на конференцията HR and Leadership 2019, която "Капитал" организира на 31 октомври в Sofia Event Center. Тя ще участва в панела "Бъдещето на лидерството", в който заедно с други основатели и изпълнителни директори ще говорят за новите предизвикателства, пред които са изправени като лидери, и ще дадат съвети за справянето с тях. Повече за програмата на събитието може да видите тук.

Как бихте определили начина си на управление?

- Начинът на управление на съвременния лидер трябва на първо място да е адаптивен. Това означава, че трябва да е съобразен с редица фактори, като основните от тях са: бизнес нуждите на компанията, очакванията на клиентите, потребностите на служителите, тенденциите на пазара, както и етапът, през който организацията преминава.

За себе си мога да кажа, че съм от трансформационните, демократични лидери. Едновременно с това в ситуации, които изискват бързи и ясни решения и няма време за постигане на широк консенсус, други ръководни стилове също не са ми чужди.

До каква степен новите технологии и тенденции се отразяват на вашия бизнес?

- Новите технологии вече са част от нашия бизнес, те са предизвикателство, с което работим. Какво се случва? Изкуственият интелект и умното управление на данните дават възможност на финансовия сектор да предлага по-персонализирани продукти и услуги. Едновременно с това роботите поеха част от рутинните задачи и това дава възможност на колегите да използват времето си за най-важното - контактът с клиентите.

Какви са основните предизвикателства пред лидерите днес според вас?

- Сигурна съм, че всеки бизнес преминава през някаква трансформация в отговор на дигитализацията и новите технологии. Основното предизвикателство е да успеем да изпълним бизнес целите си, докато надграждаме както клиентското, така и служителското преживяване.

Какви са съветите ви към мениджърите, имайки предвид днешната бързо променяща се среда?

- Да не спират да учат и надграждат знанията си всеки ден. Искреният ми съвет е да стъпят на устойчивите ценности - морал и етика в бизнеса и доброто отношение към всички партньори.

Какво се надявате, че ще научат участниците на конференцията HR and Leadership Forum 2019?

- Вярвам, че ще е конференция, на която всеки ще сподели успехи, но и предизвикателства, така че всички да се поучим от общия опит.

От програмата на HR and Leadership Forum 2019 ще научите още:

  • Как успешно да се адаптираме към постоянната промяна
  • Битката за кадри - как да бъдем крачка пред конкуренцията
  • Как да постигнем баланс между технологията и човешките умения
  • Служителско преживяване - как да го изградим
  • Как да се възползваме от новите технологии на работното място.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар