🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кога ще се върнат служителите в офиса

Обратният път към нормалното ще включва множество предизвикателства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кога ще се завърнат повечето хора в офиса? Както при мита за Тантал и плодовото дърво, желаното изглежда близо само за да се окаже извън обсега ни. Проучване, проведено от инвестиционната банка Morgan Stanley, установи, че служителите са променили очакванията си за това кога е вероятно да седнат отново зад бюрата си, като са преместили датата от април до юни. Предвид бавното темпо на ваксиниране в някои страни дори тази прогноза може да е прекалено оптимистична. Компаниите също трябваше да коригират своите очаквания.

Брайън Кроп от консултантската фирма Gartner смята, че бизнесът е преминал през три фази. В първата, през пролетта на 2020 г., компаниите смятаха, че пандемията ще бъде краткотрайна и че корпоративният живот скоро ще се нормализира. Във втората фаза изглеждаше, че икономическите ограничения ще продължат безкрайно, и компаниите смятаха, че няма смисъл да правят планове за един постпандемичен свят. В третия, настоящ, етап ваксините донесоха надежда за връщане към нормалността и бизнесът се опитва да разбере как ще изглежда новият свят.

Интересно е, че г-н Кроп промени възгледите си от началото на пандемията досега. Преди година много мениджъри се съмняваха, че производителността може да се запази, ако служителите работят от вкъщи. Междувременно персоналът се радваше на по-голяма гъвкавост. Сега мениджърите приемат много по-добре идеята. Но служителите пък жадуват за офиса, поне за една част от работното си време.

Това безпокойство на служителите, изглежда, е свързано със самата продължителност на ограниченията. Новостта на хоум офиса се изтърка и работата от вкъщи изглежда много по-малко привлекателна през зимата. А времето, прекарано пред екрана, води до чувство на умора.

Служителите стават по-малко лоялни с напредването на пандемията.

Това също е довело и до повишени нива на стрес. Проучване на Harvard Business Review сред 1500 работници в 46 страни установи, че 85% от тях смятат, че благосъстоянието им е намаляло, а 55% смятат, че не са успели да балансират работата с домашния си живот.

Проблемите с домашния офис

Проблемите, свързани с работата от вкъщи, са както физически, така и психически. Проучване сред италиански работници установи, че 50% от тях съобщават за повишена болка във врата, а 38% - в кръста, докато работят от разстояние. Това вероятно е така, защото мебелите в дома не са проектирани за продължително използване на компютър.

Това обаче не означава, че работниците искат изцяло да се завърнат към добрите стари дни. Проучването на Morgan Stanley установи, че в бъдеще служителите биха искали да работят от вкъщи средно по два дни в седмицата в сравнение със само един ден в седмицата преди COVID-19.

Когато хората се върнат на работните си места, носенето на маски и социалното дистанциране ще трябва да продължат за известно време. Дори и по закон да могат, малко работодатели биха принудили служителите си да се ваксинират - не на последно място заради фурора, който това може да предизвика. Gartner анкетира 116 специалисти в областта на човешките ресурси и само 9% от тях планират да наложат ваксинация. Това може да означава, че 30 - 35% от американските работници няма да бъдат ваксинирани, смятат от Gartner. Те ще бъдат уязвими към вируса по време на работа.

По-ниска лоялност

Друг проблем за компаниите е, че служителите са станали по-малко лоялни с напредването на пандемията. Г-н Кроп твърди, че работниците прекарват повече време в търсене на работа онлайн и актуализиране на своите LinkedIn профили. Много служители не са напуснали само защото в момента малко фирми наемат. Но когато икономиката се задвижи отново, възможно е много хора да се забързат към изхода.

Поривът за напускане може да не е универсален. Както Бартълби е казвал и преди, пандемията е разделила работниците на безделници и стахановци. Първата група се измъква с минимални усилия. Вторите работят дори повече от преди. Г-н Кроп твърди, че стахановците са по-склонни да напуснат, ако смятат, че усилията им не са адекватно възнаградени.

Всичко това представлява предизвикателство за мениджърите, които планират връщане към нормалното. Може да се наложи да преструктурират офисите си, за да създадат по-голямо разстояние между бюрата и да измислят система за разпределяне на пространството за служители, които може да се появяват само три дни в седмицата. Те трябва да пресъздадат добрите отношения в екипите си и да се уверят, че най-добрите им служители няма да си излязат през вратата.

Въпросът за равенството може да се окаже най-труден за решаване. Изглежда, че жените работят по-добре от дома, отколкото мъжете. Но г-н Кроп предупреждава, че мениджърите са склонни да възнаграждават служителите, които могат да видят, за сметка на тези, с които са намалили контактите си. Това може да увеличи съществуващата разлика в заплащането между половете. Накратко, когато най-накрая всичко звучи ясно, може да се окаже, че това е само началото на проблемите на мениджърите.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1

    Не знам дали работодателите по закон могат да изискват служителите им да се ваксинират, но ако го направят не служителите а компанията носи отговорност за евентуалните услужнения, които може да предизвика ваксината. Защото всъщност не става дума за одобрена ваксина, а за ваксина която е удобрена само по спешност, т.е. експериментална ваксина в изпитателен срок. А фирмите не могат да изискват хората да експериментират с телата си. Изобщо, коя фирма ще иска служители с носове пълни с вируси, които непрекъснато мутира и които не се разболяват от това.

    А затова кога ще се върнат - - ами повечето никога няма да се върнат. Домашната работа е предверието към уволнението. Повечето ще бъдат уволнени. И даже никой няма да разбере.

    Нередност?
  • 2
    0xdeadbeef avatar :-|
    0xdeadbeef
    • + 1

    До коментар [#1] от "knb":

    Всъщност работодателят носи отговорност и ако някой по повод на служебните си задължения се зарази и развие усложнения. Следователно работодателите би трябвало да предпочетат персоналът да се ваксинира пред това да плащат обезщететия за нероботоспособност заради дълготрайни ефекти от заболяването.

    Нередност?
Нов коментар