Гъвкавостта е новото голямо разделение на работното място

Очертанията на постпандемичния режим стават видими

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Измина една година, откакто много развити икономики обявиха локдаун и офис служителите започнаха да се трудят от вкъщи. Епидемията даде началото на хиляди прогнози, като специалисти предсказваха всичко - от революция в трудовия живот до евентуално завръщане към нормалното.

Някои от тези прогнози вече биват тествани. Кризата ускори някои от вече съществуващите тенденции, като например преминаването от плащания в брой към дигитални такива. Шофирането на превозни средства за доставки ще бъде, както мнозина предсказаха, голям източник на работни места, поне до появата на самоуправляващите се камиони. Същото обаче не се отнася до физическите магазини. Въпреки приказките за работа от разстояние много сектори - от строителството и производството до аварийните служби, все още ще събират работниците си в обща централа.

Ако спорът се е съсредоточил върху офисите през изминалата година, това е така, защото при тях има най-много място за дебати. Но поне една от прогнозите може да бъде потвърдена. Задава се хибридна система, при която служителите остават в офиса за част от седмицата. В нов доклад за Demos, британски мозъчен тръст, Джулия Хобсбаум пише за "офиса в нищото" - както виртуален, така и физически. Служителите ще се движат между дома, кафенето и мястото за съвместна работа. Този подход би намалил социалната изолация, като същевременно би спестил на служителите ежедневното пътуване до работа. Скорошен доклад на консултантската компания McKinsey изчислява, че 20-25% от работниците в богатия свят могат да работят от вкъщи три до пет дни в седмицата. Това прави четири пъти повече хора, работещи от разстояние, отколкото преди пандемията.

Точно както технологиите довеждат работниците във фабриките през XIX век, технологиите позволяват на служителите да се разпръснат от офиса през XXI. Вече не е необходимо да се размятат хартийки под зоркото око на ръководителя. А пандемията показа на работодателите, че работата у дома може да бъде продуктивна. На служителите работата от вкъщи също им се харесва; скорошно проучване на софтуерния гигант Microsoft сред служители в различни фирми показа, че 73% от тях се радват на гъвкавостта, позволена им от дистанционната работа.

Тази промяна може да се запази за дълго. Ако служителите идват по-рядко в офиса, фирмите ще възприемат ротация на работните места като най-оптимално използване на офис площите. Докладът на McKinsey предполага, че работодателите планират да намалят офисите си с 30%. Някои ще приветстват шанса да парадират с произтичащото от това намаляване на въглеродния отпечатък. Но т.нар. hot-desking също намалява възможностите за приятелства на работното място. Така служителите ще имат още по-малък стимул да ходят в офиса пет дни в седмицата - което води до още по-малки офиси с повече ротации на бюра и т.н.

Отсъствието от офиса има и своите недостатъци. То може да причини стрес и изолация. Изследователската фирма Gartner установи, че 29% от служителите са се чувствали депресирани заради пандемията. В дългосрочен план сътрудничеството може да бъде по-трудно за поддържане. Отделните музиканти може и да свирят прекрасно на своите инструменти, но освен ако не са координирани, те не правят оркестър. Колкото по-дълго е разделянето, толкова по-малко вероятно е колегите да свирят в синхрон. А липсата на екипен дух може да намали ангажираността на работниците към техния работодател; проучването на Microsoft установи, че 41% от работниците обмислят да напуснат работата си през следващите 12 месеца.

Ако хибридният модел на работа все пак се задържи, това може да се дължи на факта, че и той засилва съществуващите тенденции. Първо, много служители "работеха от вкъщи" преди COVID-19, отговаряйки на имейли и телефонни обаждания през нощта и през почивните дни. Локдауните допълнително размиват разликата между работа и свободно време. В проучване на Royal Society of Public Health 56% от служителите заявяват, че им е по-трудно да се изключат от работа, когато работят от разстояние. А проучване на Chartered Institute of Personnel Development установи, че 30% от британските служители смятат, че работят повече часове у дома.

Хибридният модел може да ускори друга тенденция - разделението между белите якички, които могат да си позволят гъвкавост, и много по-голямата група служители в сектора на услугите, на които им се налага гъвкавост под формата на договори с нулеви часове. Както посочва г-жа Хобсбаум, желанието на хората като служители да упражняват контрол върху работното си време е в противоречие с желанието им като потребители да имат денонощен достъп до стоки и услуги. Някой трябва да работи в непопулярните смени.

И това води до още една прогноза. Пандемията ще унищожи идеята за работната седмица от 9 до 5 от понеделник до петък. Пригответе се да питате хората, които срещате, не "къде работиш?", а "кога работиш".

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар