🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дистанционната работа е различна – и по-добра

В някои софтуерни компании повечето хора отдавна работят дистанционно. Какви уроци могат да почерпят от тях останалите фирми

Много е възможно стойност в размер на над 1 трлн. долара да е била създадена от глобално разпръснати екипи от програмисти, пишещи софтуера с отворен код, който задвижва голяма част от съвременния свят. Техният код служи за основа на интернет и на функционирането на всичко от смартфони до медицински устройства. Моделът на отворения код доказа, че разпръснатите екипи, които си комуникират, сътрудничат и допринасят, могат да създават изключително ценни продукти от всяко кътче на света. GitHub съхранява онлайн "склада" за голяма част от софтуера с отворен код в света и ние оперираме по много подобен начин на този на 50-те милиона разработчици, които обслужват нашата платформа - разпръснато, асинхронно и онлайн. Над 70% от нашите близо 2000 служители работят дистанционно. Този начин на работа е нашата "нормалност" от повече от десетилетие.

COVID-19 го направи нормално и за всички останали. Задължителното преминаване към дистанционна работа беше разрушително, но много компании започват да виждат дългосрочните плюсове на тази концепция. Някои служители са по-продуктивни у дома; те оценяват гъвкавостта, отпадането на времето за отиване и връщане от офиса и възможността да работят сами без прекъсвания. А компаниите, които изграждат разпръснати екипи, могат да наемат най-ярките таланти от целия свят. В бъдеще, което възприема разпръснатата работа, търсенето на таланти не е ограничено от местоположението на офисите или наличието на директни полети. Увеличаването на разпръснатата работа във всички индустрии през 2021 г. ще свърже талантите от развиващите се страни като Индонезия, Нигерия и Пакистан с възможностите за наемане и икономическия растеж, предлаган от компании по целия свят.

Какво обаче означава това изместване за работното място? Нашият десетилетен опит с разпръсната работна сила показва, че офисите няма да изчезнат, но начинът, по който ги използваме, ще се променя. С по-голямата гъвкавост служителите ще идват в тях по-малко дни в седмицата. Ще видим свиване на офисите - компаниите просто няма да имат нужда от толкова големи пространства. Офисите ще бъдат проектирани за сътрудничество - сплотяване на екипа, клиентски и вътрешни събития, празненства, планиране и дизайнерска работа. Хората ще ходят в офиса, защото искат или имат нужда да общуват, не защото политиката на компанията го изисква.

Компаниите, които изграждат разпръснати екипи, могат да наемат най-ярките таланти от целия свят.

Това ще промени както начина на работа, така и този, по който компаниите създават корпоративна култура. Когато работниците са по-разпръснати, самата работа става разпръсната - и тя трябва да бъде документирана, видима и възможна за вършене по асинхронен начин от хора, работещи в различни часови зони и работни условия. Сътрудничеството и другаруването ще се изграждат виртуално, с помощта на технология, която не е нова, но обнови смисъла си - видеоконферентната връзка, виртуалните срещи и съобщенията в реално време. Виртуалните наздравици и политиката на включени камери при конферентните разговори може да изглеждат като наложени от пандемията работни привички за вдигане на духа и окуражаване на ангажираността, но всъщност те са ключови компоненти от пост-COVID корпоративната култура. Инструментите за осъществяване на дистанционна работа са многобройни, но успешното изграждане на разпръснат екип изисква обмислени промени в начина, по който хората работят. Това означава промяна в начина, по който компаниите обучават, стимулират и подкрепят хората да работят по нов модел.

Мениджърите, натоварени със създаването на култура на сътрудничество сред разпръснат екип, ще открият, че профилът на лидера се променя. Скорошно изследване показва, че уменията и отличителните черти на успешните лидери в офисна среда с личен контакт са различни от тези, нужни за ръководене на разпръснати, отдалечени екипи. Дистанционните екипи не ценят толкова увереността и харизмата, а лидери, които са организирани, продуктивни и улесняват връзките между колеги. В пост-COVID света компаниите ще трябва да поставят по-силен акцент върху задържането и промотирането на лидери, които притежават тези качества.

Само за седмици разпространението на COVID-19 доведе до толкова бързо изместване към разпръсната работа, колкото изглеждаше невъзможно. Но общността на отворения код работи по този начин вече повече от две десетилетия. През 2021 г. компаниите ще престанат да гледат на отдалечената работа като на неудобство и ще започнат да я възприемат като шанс за създаване на свързана, асинхронна, глобална работна сила, която е по-гъвкава и динамична от когато и да било. Във всяка криза се крие възможност - и това е огромна възможност за възприемане на по-добър начин за работа в бъдеще.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал