🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай даде един месец на IT компаниите да поправят правилата си за бизнес

Регулаторите призоваваха 34 онлайн компании да направят това, след като наложиха рекордна глоба на Alibaba

ByteDance блокира препращането на клипове директно към социалното приложение WeChat на Tencent.
ByteDance блокира препращането на клипове директно към социалното приложение WeChat на Tencent.
ByteDance блокира препращането на клипове директно към социалното приложение WeChat на Tencent.    ©  Reuters
ByteDance блокира препращането на клипове директно към социалното приложение WeChat на Tencent.    ©  Reuters

Китайските технологични компании получиха срок от един месец да поправят антиконкурентните си практики и публично да се ангажират да спазват правилата. В противен случай те рискуват да претърпят същата съдба като групата за електронна търговия Alibaba, която беше глобена с 2.8 млрд. долара през изминалия уикенд, съобщава Financial Times. Регулаторите на пазара и интернет в Китай и данъчната администрация поставиха ултиматума на среща във вторник с 34-те водещи технологични компании в страната, включително Tencent, ByteDance, Meituan и Alibaba.

В изявление регулаторите заявиха, че гледат на китайските онлайн "икономически платформи" положително, но искат да използват случая на Alibaba, за да предупредят други компании.

Този ход e един от най-големите опити на регулаторите в Китай досега да разбият монополното поведение на редица китайските интернет групи. Много от компаниите са създали затворени "владения", които целят да задържат клиенти и търговци в техните интернет екосистеми.

Компаниите, основани от китайския технологичен милиардер Джак Ма, сред коитоAlibaba и финтех групата Ant Group, страдат най-много от кампанията. Не само, че Alibaba беше глобена с рекордна сума, но и Ant са принудени да отделят бизнеса си за кредитиране и плащания и евентуално да споделят данни с конкурентите си (виж карето).

Джак Ма до голяма степен изчезна от публичното пространство, след като критикува регулаторите на форум в Шанхай през октомври миналата година. На следващия месец Ant Group беше принудена да оттегли планираното си първично публично предлагане на стойност 37 млрд. долара, което даде начало на поредицата от санкции.

Надзорът на обществото

За разлика от това конкурентите на Alibaba и Ant са получили едномесечната амнистия за извършване на "цялостни самоинспекции" на техните операции и "пълно отстраняване" на всички проблеми. След това те ще трябва публично да обещаят да спазват правилата и да "приемат надзора на обществото".

След едномесечния период без санкции пазарният регулатор заяви, че ще извърши проверки и ще "накаже строго" компании, които не отговарят на изискванията. Представители на местните офиси на регулаторите в градовете в цялата страна също присъстваха на срещата.

Пример за китайски онлайн "заградени градини" е практиката на групата за споделяне на видеа ByteDance, която блокира препращането на клипове директно към социалното приложение WeChat на Tencent. Друг пример е и приложението за електронна търговия Taobao на Alibaba, което не позволява на потребителите да плащат стоки с приложението WeChatPay на Tencent. Регулаторите заявиха, че компаниите трябва да "гарантират, че техните екосистеми са отворени" и разрешават споделяне.

Регулаторите твърдят, че са особено фокусирани върху елиминирането на практиката "изберете едното от двете", при която платформи като Alibaba принуждават търговците да продават единствено през сайтовете на Alibaba, а не през тези на конкуренти. Глобата на Alibaba е за нарушения на антитръстовото законодателство, включително и за практиката на принудителна изключителност.

Същото явление е обект на недоволства от страна на ресторанти в цялата страна, които се опитват да продават чрез приложения за доставка на храна като Meituan или Ele.me на Alibaba.

"Малките търговци, които бяха принудени да избират страни, често не смееха да не се оплачат... сега платформите всъщност ще трябва да спрат да принуждават [да се избере едното от двете] ", твърди Ли Ченгдун от мозъчния тръст за електронна търговия Haitun. "Регулаторите току-що дадоха да се разбере, че ще накажат строго [нарушителите]."

Други проблеми, които компаниите трябва "добросъвестно да отстранят", включват въпроси, засегнати от новите антитръстови правила за интернет сектора, публикувани през ноември. Те са свързани с придобивания за отстраняване на конкуренти, "изгаряне на пари", за да се спечели пазарен дял, използване на данни и алгоритми за определяне на дискриминационни цени и укриване на данъци.

Ant Group се преструктурира

Ant Group - финансово-технологичният филиал на Alibaba, ще се преструктурира като финансов холдинг, съобщи Китайската централна банка. В края на миналата година регулаторът спря планираното листване на дружеството, което очакваше да набере от борсата 37 млрд. долара. Ant е изготвила "всеобхватен и изпълним план за преструктуриране" по настояване на финансовите регулатори, заяви Китайската народна банка. Според условията на споразумението с централната банка Ant ще прекъсне "неуместната" връзка между платежната услуга AliPay, продукта за виртуални кредитни карти Jiebei и продукта за потребителски заеми Huabei. Двата инструмента трябва "ясно" да се разграничат. Централната банка освен това е поискала от Ant да разбие "монопола си върху информацията и да спазва стриктно изискванията на бизнес регулацията за кредитната информация". Компанията се е съгласила да подобри корпоративното управление и "да коригира незаконните финансови дейности в управлението на кредити, застраховане и имущество", съобщава още централната банка. Тя ще се върне към "корените" си - ще се използва предимно за плащания. Преди две десетилетия AliPay е система за плащания, но с времето става важен играч и в потребителските кредити и заемите за малкия бизнес.