🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шестото лого на БТК

Търговската марка Vivacom се ребрандира. Телекмът вече работи с медийната агенция Direct Media.

Ребрандирането на големите магазини ще приключи в края на годината, като освен новото лого те ще имат и нова вътрешна концепция
Ребрандирането на големите магазини ще приключи в края на годината, като освен новото лого те ще имат и нова вътрешна концепция
Ребрандирането на големите магазини ще приключи в края на годината, като освен новото лого те ще имат и нова вътрешна концепция    ©  Цветелина Белутова
Ребрандирането на големите магазини ще приключи в края на годината, като освен новото лого те ще имат и нова вътрешна концепция    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

С шестия пореден нов собственик най-големият телеком в страната - БТК, представи и шесто ново лого. Процесът по ребрандиране на търговската марка Vivacom започна половин година след като дружеството беше придобито от регионалната група United Group. Целта на промяната - да е в синхрон с визуалната идентичност на всички компании от холдинга. Ребрандирането се очаква да приключи до края на годината, а паралелно с него ще бъдат обявявани и нови услуги на телекома.

Промени за БТК има и в медийното им обслужване. От декември един от най-големите рекламодатели на пазара вече работи с медийната агенция Direct Media. Тя е свързвана с рекламния и медиен консултант Красимир Гергов, близък до сръбския бизнесмен Драган Шолак - основател и вече миноритарен собственик на United Group. Дотогава тази услуга се изпълняваше от комуникационната група Havas Group, която остава творческа агенция на БТК и работи по новата визуална идентичност на бранда Vivacom.

Поетапна промяна и нови услуги

Новото лого на Vivacom беше представено за първи път в средата на февруари. Работата по ребрандирането обаче започва месец и половина по-рано. Основните промени във визията са цветовете, по-изчистеният шрифт и липсата на лого до името на бранда. "С ребрандирането целим да покажем и визуалната принадлежност на бранда Vivacom като част от групата United Group", коментира пред "Капитал" Диана Симеонова, директор маркетингови комуникации в БТК. Тя допълва, че името на марката не се променя, защото според проучване на Kantar TNS от октомври Vivacom е най-разпознаваемият бранд по отношение на мобилни, фиксирани услуги и телевизия. Логото на телекома за последно е променяно през 2009 г., когато брандът смени и името си от Vivatel на Vivacom.

Имаме над 200 магазина в цялата страна. Този процес ще трае най-дълго и е едно от основните ни пера от бюджета за ребрандиране.

Диана Симеонова, директор маркетингови комуникации във Vivacom

Ребрандирането на Vivacom ще премине през няколко етапа. Първият е промяна в точките на контакт с клиента. По думите на Симеонова новото лого се появява първо на сайта им и върху документите, които получават потребителите. До края на март ще приключи и процесът по ребрандиране на автопарка на БТК. Вече тече и промяна в магазините на телекома. "Имаме над 200 магазина в цялата страна. Този процес ще трае най-дълго и е едно от основните ни пера от бюджета за ребрандиране", казва директорът маркетингови комуникации. Не само логото на магазините ще бъде сменено, а и цялата концепция на вътрешното им подреждане.

Целта на телекома е до края на тази година да бъдат цялостно ребрандирани големите им магазини в страната, а в началото на 2022 г. да приключи промяната и на по-малките. За изготвянето на кампанията по ребрандирането дружеството си партнира с творческата агенция на Havas Group, както и с маркетинг екипа на United Group и тяхната локална рекламна агенция.

Новата визуална идентичност е съпътствана и от нови услуги. Промененото лого беше представено с новите неограничени планове на телекома. Диана Симеонова коментира, че скоро от компанията ще обявят нови телевизионни услуги, с които също ще продължат и комуникацията за новата идентичност. От БТК не планират отделни кампании, насочени единствено към ребрандирането. "Искаме да затвърдим позиционирането ни като технологичен иноватор", казва директорът маркетингови комуникации.

От БТК не коментират каква ще бъде инвестицията за смяната на визуалната идентичност на Vivacom. За сравнение - преди близо три години, когато "Мобилтел" започна кампания за преименуването си на А1, за първите пет месеца сумата се равняваше на малко под 2 млн. евро според данни и изчисления на пазара. Тогава обаче ставаше въпрос за мащабна кампания и цялостно ребрандиране.

За резултатите от ребрандирането на Vivacom от компанията ще следят показатели за позиционирането и разпознаваемостта на бранда и рекламите му. "След като приключи процесът, ще направим по-голямо проучване, което ще включва и оценка на кампаниите, измерени спрямо средните европейски норми за телеком пазара. Следим и как се позиционират продуктите ни спрямо конкурентите на пазара", допълва още Симеонова.

През 2020 г. дружеството е имало най-голям бюджет за телевизионна реклама в сравнение с другите два телекома.

Все още не е ясно дали дружествата, които БТК обяви, че придобива през последните седмици, също ще преминат през смяна на визуалната идентичност, за да бъдат в синергия с бранда на United Group. Това са софийските доставчици на телевизия и интернет "Нет1" и "КомНет София", като и пловдивският кабелен оператор N3. Сделките трябва да бъдат одобрени от Комисията за защита на конкуренцията.

Нов собственик, нова медийна агенция

БТК избра Havas Group за своя творческа и медийна агенция в края на 2017 г. Вече четвърта година телекомът продължава да си партнира за творческите проекти с комуникационната група, но от декември 2020 г. има нова - медийните бюджети бяха прехвърлени към Direct Мedia. Тя беше избрана съвместно с новите собственици United Group без провеждане на конкурс. Собственик на дружеството "Директ медия" към края на 2018 г. е Красимир Гергов, а към април 2019 г. делът му е прехвърлен към управляващия директор Красимир Петков. Агенцията е част от групата Direct Media Group Bulgaria, в която влиза още агенцията за пълно комуникационно обслужване Direct Media Kres, където делът на Гергов отново е прехвърлен към Петков в началото на 2019 г.

През декември БТК съвместно с новите собственици United Group без провеждането на конкурс избра да купува реклама през медийната агенция Direct Media.

Пряката бизнес връзка на Гергов с United Group датира от 2018 г. Тогава компанията купува неговата медийна агенция Direct Меdia, базирана в Сърбия и с бизнеси още в Северна Македония, Черна гора и Албания. По информация на "Капитал" Красимир Гергов е близък с основателя и миноритарен собственик на United Group Драган Шолак, като и двамата са начело на националните голф асоциации - съответно в България и Сърбия.

Гергов купува Direct Меdia през 2013 г. от тогавашния кмет на Белград и лидер на опозицията в Сърбия Драган Джилас. Той е отявлен противник на сегашния президент Александър Вучич, когото заедно с всички медии на държавната пропаганда го обявяваха за "олигарх" заради това, че има рекламна агенция. Самият Драган Шолак също се смята за близък до Джилас и сделката на Гергов за Direct Media тогава изглеждаше като услуга и за двамата - политикът вече няма участие в компанията, а купувачът не е директно свързан с него и не може да му нанесе политически щети. Пет години по-късно Direct Media стана и официално част от United Group.

Поемайки медийното обслужване на БТК, Direct Мedia ще управлява милионните бюджети на един от най-големите рекламодатели в страната. По данни на ГАРБ, предоставени от медийната агенция Argent, през 2020 г. дружеството е с най-големи брутни инвестиции в телевизия в сравнение с другите два телекома - почти 19 млн. лв. Нещо повече - вложенията на БТК се увеличават с близо 35%, докато инвестициите на "А1 България" и "Теленор" намаляват на годишна база.

По думите на Диана Симеонова миналата година компанията се е фокусирала върху комуникация през телевизионна реклама заради повишената гледаемост по време на извънредното положение. "Заложихме много и на дигиталните канали. Намалихме външната реклама, защото хората не пътуваха толкова, както и BTL активностите", допълва тя.

Общият комуникационен бюджет на БТК през 2021 г. няма да се промени спрямо миналата година. Кампаниите за новите услуги в комбинация с логото ще имат най-голям дял. "Телевизията и дигиталните канали ще бъдат основни. Тази година ще имаме сериозно присъствие във външна реклама, а BTL активностите ще зависят от ситуацията в страната", коментира още директорът марктингови комуникации Диана Симеонова.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 7

    "Ребрандиране" означава смяна на името (бранда) на компанията. Mtel стана А1, а Globul беше ребрандиран в Telenor. Доколкото знам, името на Vivacom остава същото, но се променя само визуалната идентичност и логото на компанията. Искали са да "присъединят" българската компания към останалата част от сръбската група чисто визуално и може би да изчистят предишния кич, но на мен лично черният цвят ми изглежда доста мрачен и "тежък" за една такава компания като Vivacom.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 6

    Откъде го измислиха този черен фон на логото си! Като го видях в телефона си, помислих, че се е промъкнало някакво зловредно приложение. Не съм обърнала внимание дали са сменили работното облекло на служителите си, но ако са ги облекли в черни тениски и им раздадат тъмни очила, няма да посмея сигурно да вляза в техен магазин.

    Нередност?
  • 3
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 2
    • + 2

    Като им знам услугите и цените, черният цвят си е направо и точно на място.

    Нередност?
  • 4
    aek46312746 avatar :-|
    aek46312746

    Мега зле. Не мога да разбера защо съсипват познати марки и изграденото от предходния собственик, наложен бранд ей така, просто за да е в тон с останалите парчетии на тоя безсмислен фонд -черна дупка. Това нито е стратегически инвеститор, за да кажеш, че има смисъл и се търси окропняване на брандовете, какъо стана при А1 и Теленор, нито дори е дългосрочен... Дано не почернят само и визията на Нова Тв. Сайтът на Виваком в момента е тотално съсипан... не знам кой им е дизайнерът, но визията на сайта е все едно съм си играл с ноут и пейнт ... по-грозно нещо не бях виждал. За сайта на самия фонд пък да не коментираме...

    Нередност?
  • 5
    ral16209984951054015 avatar :-|
    Iveta Mihaylova

    Новото усещане за марката е като за марка на погребална агенция. Някой болен “криейтив” мозък е избрал черен цвят за подходящ в години на пандемия ... направо кошмар! Оранжевото носеше настроение и емоция. Да бяха погледнали конкуррнтите си, които запазиха ярки корпоративни цветове. И без това обслужването не е на ниво, на всичко отгоре, ще ми навяват и мрачни мисли с това черно! Да бяха направили потребителдко проучване преди да се “чернят”.

    Нередност?
Нов коментар