БТК купува и пловдивския кабелен оператор N3

United Group продължава със серията си от сделки в България след "Нова тв", вестниците на Пеевски и "Нет1"

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големият шопинг на БТК продължава: две седмици след като обяви сделка за софийските доставчици на телевизия и интернет "Нет1" и "КомНет София", телекомът се е договорил да купи и пловдивския кабелен оператор N3. И тук цена не е обявена. А по информация на "Капитал" в напреднал стадий е още една сделка за регионален тв и интернет доставчик, а в начална фаза се проучват и още.

N3 е един от най-големите доставчици на телевизия и широколентов интернет на територията на Пловдив. Дружеството "Цифрова кабелна телевизия", през което оперира, отчита 7.1 млн. лв. приходи и 1 млн. лв. печалба за 2019 г., последната налична в Търговския регистър. Според данните на КРС за 2019 г. N3 е имала 26 хил. телевизионни абонати и 4200 интернет абонати. Съдружници в компанията са били Петко Атанасов, Димитър Милев, Ангел Мирчев, Минчо Минев и Стефан Нейчев. А служителите са около 80 души през последните години.

И тази сделка, и покупката на "Нет1" трябва да бъдат разрешени от Комисията за защита на конкуренцията. Дотук регулаторът не е показвал да се притеснява от концентрацията на телеком пазара.

Окрупняване на пазара

Придобиването е поредно не само за кабелен оператор, но и за United Group, компанията майка на БТК. Регионалната група влезе в България през 2019 г. именно с придобиването на БТК, а година по-късно стана собственик и на "Нова броудкастинг груп", която пък преди това беше придобила "Канал 3" заедно с няколко музикални телевизии и радиа. United Group има и подписано споразумение за придобиването на дружеството "Вестник Телеграф", свързано с Делян Пеевски.

Сделките от последния месец могат да се разглеждат като допълнително окрупняване на пазара на телевизия и интернет, което тече от вече над десетилетие, когато телекомите започнаха да изкупуват местните доставчици. В момента два от трите телекома - БТК и "А1 България", доставят телевизия и фиксиран интернет, а третият голям играч, "Теленор", предлага само интернет.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 4

    Една сръбска компания е напът да получи господстващо положение на пазара, като собственик на най-големия телеком и най-голямата медийна група в България (а съвсем скоро и на най-големия сателитен оператор Bulsatcom). Всичко това се случва благодарение на любезното съдействие на контролираната от ГЕРБ и ДПС Комисия за защита от конкуренцията. А в замяна, ГЕРБ и ДПС продължават да се радват на тотален медиен комфорт и "support" по всички медии (телевизия/радио/интернет/вестници), които са част от най-голямата медийна група в държавата.

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 2

    Чалгаджийска кабеларка, закупена от чалгаджийски оператор...
    За съжаление националната комуникационна сигурност бе продадена от Ники Маус и крадократи на чуждестранни субекти... мутренски ... това включва и ментел, и телекур, не само свивател.. коло от тия меринджеи са се развили и придобили нещо в чужбина?... зеро.. щото разните групи са в БГ само за цоцане от аборигените..

    Колко средно заплата получава един телетехник в бг? .. и колко меринджей от 3 ниво нагоре... 800 срещу 5500... все герберски хлебарки...

    Нередност?
  • 3
    tublerone avatar :-|
    tublerone

    7 000 000 приходи ÷30 000 абонати=233.3лв на абонат за 2019. Не ми е ясен тоя бизнес и това е.

    Нередност?
  • 4
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2

    Да видим от Варна какво ще напазаруват следващият месец. След това да се готви Бургас...

    Нередност?
Нов коментар