🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БТК купува пореден тв и интернет доставчик - русенската "Нетуоркс-България"

Сделката включва и софийската "Онлайн Директ"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БТК е договорила поредната си сделка на българския пазар на интернет и телевизия - тя е за "Нетуоркс-България", най-големият играч в Северна България. Покупката включва и един от малко останалите независими софийски оператори - "Онлайн Директ", който е 100% собственост на русенското дружество. Транзакцията трябва да бъде одобрена от регулаторите, като според БТК ще бъде приключена през второто тримесечие на годината. Финансови подробности не бяха обявени.

Северният лидер

"Нетуоркс-България" е един от най-известните доставчици на интернет и телевизия в региона, като покрива близо 70 населени места. Според данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) към края на 2019 г. компанията е имала над 68 хиляди интернет абонати (телевизионни не са обявени), което я нарежда веднага след БТК, "А1 България" и "Булсатком" по този показател. Дружеството е еднолична собственост на русенския бизнесмен Свилен Максимов. Приходите на фирмата за 2019 г. са 17.8 млн. лв, нетната печалба - почти 2 млн. лв., а служителите й са почти 200. Компанията е едноличен собственик и на софийския оператор "Онлайн директ", който има 8000 клиенти на интернет и 600 на телевизия в столицата. Приходите на дружеството за 2019 г. са 1.8 млн. лв., загубата - 105 хил. лв., а служителите са близо 40.

Поредната покупка

Сделката е поредната за БТК в сектора. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на телекома да купи и софийските доставчици на интернет и телевизия "Нет 1" и "КомНет", както и пловдивската N3. Инвестициите се случиха след навлизането на компанията собственик на БТК United Group, която преди това в рамките на няколко месеца закупи и "Нова тв", "Нет Инфо" и вестникарската група "Телеграф", преди това собственост съответно на братя Домусчиеви и Делян Пеевски.

Така само за три месеца БТК сумарно ще увеличи значително клиентите си на интернет и телевизия - съответно със 110 и 77 хиляди по данните от 2019 г. Пак според тях операторът има 459 хиляди абонати на фиксиран интернет и 490 хиляди на телевизия. Тепърва се очакват още размествания на пазара, като предстои сделката за най-големия телевизионен доставчик и номер три по клиенти на интернет - "Булсатком".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Сърбо-гръцката United Group купува компании в България на килограм, с любезното съдействие на контролираната от ГЕРБ и ДПС Комисия за защита ОТ конкуренцията. А в замяна, ГЕРБ и ДПС получават пълен медиен слугинаж и support от най-голямата медйна група в държавата - също собственост на United Group.

    Нередност?
Нов коментар