МВР оспорва, че битият журналист Кенаров е журналист и че е бит

Според адвоката му вътрешното ведомство се опитва да го сплаши, като предлага НАП да даде справка за внасяните от него данъци и осигуровки

Димитър Кенаров беше задържан по време на протестите в нощта на 2 срещу 3 септември миналата година и срещу него многократно беше упражнено полицейско насилие, въпреки че се е легитимирал и не е оказвал съпротива
Димитър Кенаров беше задържан по време на протестите в нощта на 2 срещу 3 септември миналата година и срещу него многократно беше упражнено полицейско насилие, въпреки че се е легитимирал и не е оказвал съпротива
Димитър Кенаров беше задържан по време на протестите в нощта на 2 срещу 3 септември миналата година и срещу него многократно беше упражнено полицейско насилие, въпреки че се е легитимирал и не е оказвал съпротива    ©  Дневник
Димитър Кенаров беше задържан по време на протестите в нощта на 2 срещу 3 септември миналата година и срещу него многократно беше упражнено полицейско насилие, въпреки че се е легитимирал и не е оказвал съпротива    ©  Дневник
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Странно и ретроградно искане е отправило МВР по делото, заведено от бития журналист на свободна практика Димитър Кенаров, който беше задържан по време на протестите в нощта на 2 срещу 3 септември миналата година и срещу него многократно беше упражнено полицейско насилие, въпреки че се е легитимирал и не е оказвал съпротива. Юристите на вътрешното министерство, което е ответник по съдебното производство, предлагат магистратите да изискат справка от Националната агенция по приходите дали Кенаров е внасял "съответните данъци, здравни и социални осигуровки" и дали той членува в Съюза на българските журналисти (СБЖ). По същество това не е опит да се извършва специална данъчна проверка или ревизия на журналиста, но най-вероятно е индиректен опит да се постави под съмнение медийния статус на пострадалия. Вътрешното ведомство също така отрича, че Кенаров е бил арестуван, защото по документи се води, че той бил "поканен" от дежурния на столичното Пето РПУ.

Според Стоян Мадин, който е адвокат на журналиста, не е много ясно каква точно е идеята на въпросното искане и като че ли МВР се опитва да лансира тезата тезата, че битият Кенаров не е журналист, ако не присъства като самоосигуряващо се лице в масивите на приходната агенция и не фигурира в регистрите на бившата казионна медийна организация от времето на Живков.

"По своята същност въпросната молба наподобява прокурорско постановление, с което се дават указания за извършване на предварителна проверка или досъдебно производство срещу Димитър Кенаров. Прави се искане СБЖ да посочи въз основа на кой нормативен акт се издават журналистически карти. Може би ответникът е пропуснал да направи искане до съда да събере и доказателства дали държавата е издала разрешение или лиценз на Димитър Кенаров, за да упражнява журналистическа функция", отбелязва адвокат Мадин в молбата си до Софийски районен съд, с която предлага искането на МВР да бъде отхвърлено. Следващото заседание по делото за побоя над журналиста е предвидено да се проведе утре, 19 май.

Адвокатът добавя също така, че след 1989 г. у нас има свобода на сдружаването, защитена от конституцията, и Кенаров не членува в СБЖ, но за сметка на това е член на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). "До този момент никой не е оспорил факта, че Димитър Кенаров е журналист, въпреки което ще представим на вниманието на ответника в следващото съдебно заседание разпечатани статии от издания като The Atlantic, Foreign Policy, New York Times и други", допълва Мадин.

По повод искането на МВР със свое становище излезе днес и АЕЖ. "Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските журналисти от 2012 г. и е бил част от управителния съвет на нашата организация", се казва в становището. Асоциацията смята, че поведението на МВР по казуса е скандално, и настоява служебният вътрешен министър Бойко Рашков спешно да се намеси по него, особено в контекста на това, че главният секретар на МВР Ивайло Иванов беше освободен именно по повод полицейските действия по времето на есенните протести. "Настояваме Рашков да разпореди оттеглянето на искането от 22 април т.г. за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров, тъй като такава проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си. Това е класически похват, използван за постигане на т.нар. смразяващ ефект над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол", коментират от АЕЖ.

"След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект - сплашване", твърди и адвокат Мадин в становището на журналистическата организация. От АЕЖ настояват и да се възстанови вътрешната проверка в МВР по казуса, а също така министър Рашков да отмени отказа на ведомството да предостави официална информация по случая - акт, който също е обект на съдебно обжалване в момента.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 4

    Няма никаква разлика между мутрите и МВР.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 16
    • + 2

    Чакам статия за думите на Рашков, че ще уволнява журналисти заради въпросите им ако им бил шеф. Айде Капитал, пазители на свободата на словото. Кога??? Да видим кога полезните идиоти ще се усетят как ги манипулирате!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 8

    МВР - Биещото сърце на Партията.
    Много актуален соцвиц! Особено след изпълненията на 2 септември.

    И после - Гебр си е неоБКП - и кадрово, и ментално, и по ноу хау. Не могат да си надскочат гена!
    Гледах тогава едно уникално видео от въпросната нощ, снимано от датски журналист, на чийто стреснат от вижданото вик на английски: аз съм европейски кореспондент, един милиционер с тояга му вика на книжовен български: Замина`й, бе, щот шти набия идни шъмари!

    Все пак не бива да се пропуска, че делото на Кенаров е заведено срещу Гербавото МВР на Терзийски и оня Иванов.
    Подобни на тях от тяхното Гербаво МВР са изградили и защитната стратегия. Просто толкова си могат! Подход тип: а вие защо биете негрите!

    Допускам, че новото МВР ръководство ще прекрати тая простотия и ще потърси споразумение с жертвата на Гербавото МВР. Фактът, че главният бияч (секретар) изхвърча вчера намеква за такава развръзка.

    И все пак Герб остави толкова много вонящи кафяви тортички навсякъде, че изриването (и измиването) им ще иска време.
    Но поне булдозерът вече е пуснат!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Е-ей, вече за неплатени данъци бият!

    Нередност?
  • 5
    sne16525413 avatar :-|
    Mit Karab
    • + 1

    Очевидно Димитър Кенаров е политически активист на Дай България и Прокопиев. И какво смяташе че можем да научим от журналистическите му умения като се навира между платени провокатори и агитки и полицията?? Каква тайна щеше да разкрие освен че с посиненото си око извлеждаше толкова нелепо и жалък... та даже викаше Полицията бият...ами и тях ги биха. Смешник

    Нередност?
Нов коментар