🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

CNN има по-важна задача от избора на нов шеф - медията се нуждае от посока

Крис Лихт прекара малко повече от година на поста, но съдбата му като че ли беше предначертана

Крис Лихт прекара едва 13 месеца като изпълнителен директор на CNN, но смяната му далеч няма да реши проблемите пред новинарската мрежа.
Крис Лихт прекара едва 13 месеца като изпълнителен директор на CNN, но смяната му далеч няма да реши проблемите пред новинарската мрежа.
Крис Лихт прекара едва 13 месеца като изпълнителен директор на CNN, но смяната му далеч няма да реши проблемите пред новинарската мрежа.    ©  Reuters
Крис Лихт прекара едва 13 месеца като изпълнителен директор на CNN, но смяната му далеч няма да реши проблемите пред новинарската мрежа.    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Темата накратко
  • Лихт прекара едва 13 месеца на поста на изпълнителния директор
  • CNN се опита да завладее центристкия сегмент в американската политика, но това всъщност е грешка
  • Компанията се нуждае от ясна цел и посока на развитие, защото в противен случай наследникът на Лихт ще бъде обречен да повтаря същите грешки

В сряда Warner Bros Discovery обяви, че изпълнителният директор на CNN Крис Лихт е освободен от професионалните си задължения. Това се случва малко повече от година, след като той пое поста и за това време бившият продуцент не успя да се справи с предизвикателствата, които бяха поставени пред новинарския канал.

Това поставя CNN в ситуация, в която трябва да намери нов председател, като това трябва да се случи сравнително бързо. Изборите за президент в САЩ ще се проведат през следващата година, а изясняването на въпроса с ръководството ще бъде от ключово значение за отразяването на процесите около вота. По-важно обаче е директорите в Warner Bros Discovery да съставят ясна стратегия за развитие, защото в противен случай и новият изпълнителен директор ще последва съдбата на Лихт.

Какво доведе до уволнението?

Моментът, в който Лихт пое ръководството, като цяло беше изключителен проблемен за CNN. Макар и официално мандатът му да започна след затварянето на изключително неуспешната стрийминг платформа CNN+, реално той е участвал в нейното планиране. Той е бил част от редица видеосрещи с високопоставените лица в платформата, като бъдещият изпълнителен директор е имал съмнения относно предлаганото съдържание и по-точно факта, че продукт, който носи името "CNN", няма да дава достъп до новинарското съдържание на компанията. В крайна сметка стрийминг платформата оцеля едва пет седмици, което може би лиши Лихт от възможността да покаже потенциала си.

Опитът на на Лихт е в продуцирането на шоу програми. Той е човекът зад "Morning Joe" по MSNBC и токшоуто "Late Night with Stephen Colbert" по CBS. CNN+ щеше да му даде възможност за създаване на предавания от нулата. Това също щеше да му осигури история за растеж, която да представи на пресата и инвеститорите. Втората част изглежда особено важна на фона на падащите рейтинги и печалба на CNN.

Предшественикът на вече бившия шеф Джеф Зъкър се радваше на голяма подкрепа от журналистическия екип на компанията. Според статия в The Atlantic той яростно е подкрепял заемането на ясна позиция по време на пандемията от Covid-19, както и по отношение на Доналд Тръмп. Още по време на предизборната кампания през 2016 г. бившият президент определи новинарския канал като такъв за "фалшиви новини", което накара CNN ясно и категорично да изтъква лъжите на бизнесмена.

Именно тук се появява и може би най-големият проблем за Лихт. Източници на The Wall Street Journal твърдят, че една от главните причини той да бъде нает е виждането му, че медията трябва да се откаже от безусловната подкрепа за демократите и критиките срещу Тръмп - идея, която е близка до сърцето на изпълнителния директор на Warner Bros Discovery Дейвид Заслав. "Когато [Заслав] се обади и ми предложи работата, той ми каза какво търси от CNN", заяви Лихт пред CNBC миналата година. "И аз казах: "Точно такава мрежа бих искал да видя." Няма разлика между неговата визия за тази мрежа и моята визия за тази мрежа. Единствената причина, поради която поех тази работа, е, че той беше начело. Мислех си, че мога да доставя това за него", добави тогава той.

Това е и причината Лихт да направи символична обиколка на ясно изявени политически лица. Целта на тези визити е била да ги убеди, че независимо от политическите им пристрастия, те ще бъдат приети в медията и ще получат добро отношение. Този призив е бил отправен дори към крайнодесните представители на Републиканската партия, които искаха изборите през 2020 г. да бъдат проведени наново и тези, които се отнасяха пренебрежително към щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

В действителност обаче тази идея не се приема добре от служителите. Голяма част от тях са сметнали, че това е индиректна критика към работата им през последните няколко години, както и че това всъщност подкопава журналистическите стандарти. Миналия месец Лихт предостави на Доналд Тръмп поле за изява по време на дебат, който беше излъчен на живо. Това означаваше, че неизбежните и безкрайни лъжи на бившия президент също ще бъдат излъчени на живо. В крайна сметка това се оказа лошо решение, лошо изпълнено, което се разигра катастрофално.

Това е и един от големите въпроси относно бъдещето на CNN. Традиционно кабелните новинарски канали в САЩ са с ясно изразена политическа принадлежност. FOX заема страната на Републиканската партия, докато MSNBC залита повече към демократите. Тази тенденция е очевидна, като тя единствено се засили по времето на Тръмп. Намирането на средно положение звучи добре като идея, но всъщност не е продуктивен вариант. Огромна част, ако не и цялата, от зрителите на CNN, гласуват за Демократическата партия. Те са привлечени от телевизията именно заради ясната и твърда позиция по политическите въпроси. Запазването на неутрална позиция ги отблъсква, а намирането на нова публика е трудно в страна, в която хората са все по-малко заинтересовани от политиката. И най-вече, добрата журналистика няма нищо общо с тихата подкрепа на кандидат-авторитаристи, а по-скоро изисква смело разказване на истината.

На този фон не е изненадващо, че ключовите корпоративни показатели на CNN паднаха в последната година. Гледаемостта на CNN в най-гледаното време от 494 хил. души през май е намаляла с 16% спрямо април. Освен това тя е по-малко от половината от тази на най-близкия новинарски конкурент MSNBC. На годишна база спадът е 25%. Печалбата на CNN следва същата тенденцията. Мрежата генерира 892 млн. долара печалба през 2022 г., което е спад от 1.08 млрд. през 2020 г., сочат данни на S&P Global Market Intelligence.

Смелите рокади в програмата, които Лихт направи, също не помогнаха. По-рано през годината Лихт обнови сутрешното шоу на мрежата, но това се оказа неуспешно и доведе до уволнението на дългогодишния телевизионен водещ Дон Лемън. Усилията за изграждане на нов състав в най-гледаното време вървяха бавно, като Кейтлън Колинс едва наскоро беше назначен да попълни екипа в 21:00. Тази част от програмата беше оставена без постоянен водещ, откакто Крис Куомо беше уволнен през декември 2021 г. Имаше и други съкращения - предаванията, водени от Лиза Линг и Стенли Тучи, бяха спрени, както и медийната програма "Надеждни източници".

Най-важният въпрос за мрежата обаче остава намирането на ясна цел и стратегия за развитие. Половинчатите опити за превземане на центристката част от политическия спектър бяха неуспешни. Смяната на водещи и свалянето на предавания също не дадоха резултат, а случилото се с CNN+ граничи с абсурда. Медията и компанията й собственик трябва да изберат пътя напред, но да не се отказват при първия признак на проблем. В противен случай съдбата е ясна, а в нея няма нищо позитивно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • + 2

    Посоката за всичкия болшевишки фейкнюз (вкл. И-я) следва да е една - в канала и надолу по тръбите!

    Нередност?
Нов коментар