Сблъсъкът между Тръмп и Десантис за Белия дом вече е официален

Губернаторът на Флорида изостава с много в предпочитанията на републиканците кой да се изправи срещу Джо Байдън

Десантис се присъединява към нарастващия списък от претенденти, които се опитват да изместят Тръмп, който води в републиканските избори с повече от 30 пункта в националните проучвания на общественото мнение
Десантис се присъединява към нарастващия списък от претенденти, които се опитват да изместят Тръмп, който води в републиканските избори с повече от 30 пункта в националните проучвания на общественото мнение
Десантис се присъединява към нарастващия списък от претенденти, които се опитват да изместят Тръмп, който води в републиканските избори с повече от 30 пункта в националните проучвания на общественото мнение    ©  Reuters
Десантис се присъединява към нарастващия списък от претенденти, които се опитват да изместят Тръмп, който води в републиканските избори с повече от 30 пункта в националните проучвания на общественото мнение    ©  Reuters
Темата накратко
  • Губернаторът на Флорида е смятан за главен съперник на бившия президент Доналд Тръмп за кандидат на Републиканската партия на общите избори през 2024 г.
  • Десантис е относителен новак в американската политика, като за първи път е избран в Камарата на представителите през 2012 г.
  • Рон Десантис започва надпреварата със солиден финансов гръб.

Дългоочакваното участие на Рон Десантис в надпреварата за Белия дом през 2024 г. започна с технически проблеми, след като живото предаване в Twitter в сряда вечерта се забави с 20 минути. След това губернаторът на Флорида използва събитието, за да защити консервативните си виждания.

"Кандидатирам се за президент на Съединените щати, за да оглавя нашето велико американско завръщане", заяви той.

Губернаторът на Флорида е смятан за главен съперник на бившия президент Доналд Тръмп за кандидат на Републиканската партия на изборите през 2024 г. Може да се каже, че Десантис е относителен новак в американската политика, като за първи път е избран в Камарата на представителите през 2012 г. Само шест години по-късно, през 2018 г. - след неуспешен опит да стане сенатор - той беше избран за губернатор на Флорида.

Той ръководи приемането на важни закони, които улесняват притежаването на оръжие, ограничават обучението по пол и полова идентичност в училищата и ограничават достъпа до аборти. Твърди, че този "план на Флорида" може да послужи като ръководство за федерални политики, които да насочат САЩ в рязко консервативна посока. Десантис се присъединява към нарастващия списък от претенденти, които се опитват да изместят Тръмп, който води в републиканските избори с повече от 30 пункта в националните проучвания на общественото мнение.

До момента, в който в сряда вечерта разговорът в Twitter започна сериозно, стотици хиляди потребители на Twitter бяха напуснали платформата. Откакто Мъск пое ръководството на Twitter през октомври, той съкрати хиляди служители, включително инженери, отговарящи за работата на сайта и отстраняването на технически проблеми.

Прессекретарят на губернатора - Брайън Грифин, заяви, че онлайн събитието е събрало 1 млн. долара за един час. По данни на Reuters в един момент събитието в платформата е привлякло над 600 хил. слушатели, но към края му те са били по-малко от 300 хил. Интервюто на BBC с Илън Мъск миналия месец привлече повече от три милиона слушатели в Twitter Spaces.

След първоначалното си изявление Десантис насочи разговора към консервативните си възгледи, изтъквайки справянето си с кризата с ковид-19 в неговия щат - подход, насочен срещу затварянето, аплодиран от много републиканци. Той защити реформите си в образователната система на Флорида, като заяви, че щатът му "е избрал фактите пред страха, образованието пред индоктринирането, закона и реда пред бунтовете и безредиците".

По-късно, говорейки в ефира на Fox News, Десантис очерта по-конкретни обещания, сред които обявяване на извънредно положение по южната граница на страната още в първия ден от влизането си в Белия дом. Той също така обеща да уволни директора на ФБР Кристофър Рей, назначен от Тръмп, и да прекрати "антиамериканската енергийна политика" на президента Джо Байдън.

По-рано в сряда Десантис потвърди, че ще се кандидатира за президентската номинация на републиканците, като се регистрира във Федералната избирателна комисия, преди да пусне стилизирано видео със съобщението.

"Границата ни е бедствие, престъпността нахлува в градовете ни... а президентът се лута", казва той във видеото. "Но упадъкът е избор, успехът е постижим, а за свободата си струва да се борим."

Отговорът на Тръмп

Тръмп и кампанията му посрещнаха дългоочакваната поява на Десантис в надпреварата през 2024 г. с множество имейли и публикации в Truth Social, платформата на бившия президент в социалните мрежи.

Скоро след като губернаторът каза на Мъск, че ще проучи Конституцията на САЩ, за да "види какви бутони мога да натисна", за да се позове на изпълнителната власт, Тръмп публикува изявление, адресирано директно към Десантис. "Рон, моят червен бутон е по-голям, по-добър, по-силен и работи (ИСТИНА!), твоят не работи! (според разговора ми с Ким Чен Ун от Северна Корея, който скоро ще ми стане приятел!)", написа Тръмп.

Бившият президент публикува отново видеоклип с разговор, в който ясно се използва изкуствен интелект (AI) за клониране на глас. Това не е първият случай, в който Тръмп публикува съдържание, генерирано от AI. Но двуминутният клип, качен в частен акаунт в Rumble, е най-новият признак - и може би най-яркият досега - за навлизането на изкуствения интелект в политическата сфера като инструмент за насочване на наративи или атакуване на опоненти.

Видеоклипът е пародия на обявяването на кампанията на Десантис в Twitter. Губернаторът на Флорида и Илън Мъск се появяват заедно с извадка от списъка на Тръмп с хора, които той не харесва - милиардера Джордж Сорос, председателя на Световния икономически форум Клаус Шваб и бившия вицепрезидент Дик Чейни. Пародията е очевидна още от самото начало с включването на герои като Адолф Хитлер, дявола и ФБР.

Клипът напомня на генерираните от изкуствен интелект мемове за "геймърски президенти", в които се използват гласовете на Тръмп, президента Джо Байдън и бившите президенти Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клинтън, които си разменят боклуци в игрите Call of Duty, Overwatch и Fortnite.

Десантис е далеч зад Тръмп

Последното проучване на Morning Consult - публикувано миналата седмица, преди изявлението на Десантис - го поставя на второ място след Тръмп с разлика от 38 пункта. Чрез дълъг първичен процес, който започва в началото на следващата година, републиканските избиратели ще решат кой кандидат ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на изборите през ноември 2024 г.

Десантис ще се възползва и от внушителна финансова база. В края на миналия месец той разполагаше с 88 млн. долара във фонд, останал от кампанията му за преизбиране във Флорида, който може да бъде прехвърлен към кандидатурата му за Белия дом. Съобщава се също, че той разполага с около 30 млн. долара, контролирани от независим комитет, които съюзниците му могат да използват за подкрепа на кампанията му.

От друга страна, Тръмп отчита общо 18.8 млн. долара за набиране на средства през първите три месеца на 2023 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Разбира се, най-съкровеното желание на газетата и нейните спомоществуватели е Рон някак си да гътне Доналд, а веднага след това Байдън да го сгромоляса вдън земя, за да се лее довеки неолибералната чалга...

    Нещата видимо са доста по-сложни.
    В мача-реванш между Байдън и Тръмп за предварителните избори се намесват и млади играчи: Робърт Кенеде-младши срещу Байдън и Рон Десантис срещу Тръмп.
    Може ли Рон да стане президент? За можене - може, но едва ли ще е догодина. Но не това е главната питанка. Главната е защо тръмпистът Рон, който стана републикански губернатор на Флорида през 2018 г се изправя срещу Тръмп? За да му отвлече вниманието от главното - битката с Байдън. Десантис просто няма за какво да спори с Тръмп в дебатите! Идеологическите им позициите са идентични, дори губернаторът е доста по краен и за к-19, и за забрана на абортите и за ограничаване на правото за носене на оръжие.

    Десантис е идеалният избор на "вашингтонското блато" - елита на двете партии, кото силно се надяват той да успее да измъкне РП от опеката на Тръмп. На изборите, ако падне от Байдън - всичко си остава по старому, ако бие - поне няма да е несистемен бунтар като Доналд, а по-управляем обитател на Белия хаос.

    И този план изглеждаше напълно осъществим през м.г., когато заради пресата над Тръмп губернаторът почти изравни рейтинга си с него. Но това бе временно.
    Съдебната сага със зрялата дама, преди четвърт век съгласила се да демонстрира на себе си как стои бельото, харесано от Тръмп в луксозен магазин, и която преди няколко месеца обяви, че е изнасилена от него в пробната на магазина и заведе дело, на което Тръмп се очакваше да бъде арестуван, изстреля подкрепата му над тавана и разликата в подкрипата спрямо Десантис стана двойна: 52% за президента, 26% за губернатора. Помпео, Ники Хейли и вицето Понс са едноцифрени - от 1% до 3%...

    И след като всички разумни аргументи за Десантис отпадат, той защо се кандидатира?
    Ами защото, видимо от рейтингите на останалите вероятни претенденти от РП, той е най-подходящият избор на двупартийния елит да опита да върне междупартийното разбирателство отпреди Тръмп, като слон в стъкларски магазин, да изпотроши всичките им взаимоизгодни далавери.

    Какъв ще бъде резултатът на 8 ноември догодина?
    Аз съм за Тръмп, естествено.
    Няма съмнанеи, че ДП ще избута Байдън, а републиканците - Тръмп.
    Десантис спокойно може да стане президент през 2028 г или през следващото десетилетие, ако не направи сериозен гаф.

    Но при едно-единствено условие: ако САЩ се запазят като единна държава, а не на купчина сини и червени щати.

    И - разбира се - ако не опитат да приложат украинското си know-how в Таайван...

    Нередност?
Нов коментар