🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биткойн влезе в предизборната кампания на републиканците в САЩ

Рон де Сантис се обяви за поддръжник на криптовалутите и обяви, че сегашната политика на държавата може да ги убие

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Последните няколко седмици на криптопазара се усеща известно безвремие - цените на дигиталните активи се задържат в един и същ диапазон, макар и с моментни покачвания и спадове от по 2-3%, задвижвани главно от настроенията за инфлацията и тавана на дълга в САЩ. Волатилността на биткойн пък е на най-ниското си ниво от 2020 г. насам.

Технически биткойн трябваше да се повиши покрай несигурността около дълговия таван, тъй като евентуален банкрут на САЩ щеше да разклати традиционната финансова система. Оставаме настрана дали американците биха "се спасявали" с биткойн, но монетата възвърна за кратко корелацията си с акциите. В тази среда биткойн и криптосекторът се озоваха в центъра на предизборните кампании на двама от представителите на републиканците в САЩ.

Първо се включи кандидатът във вътрешните избори на Републиканската партия Рон де Сантис. Той обяви, че е привърженик на криптовалутите и че "Сегашният режим явно има нещо против Биткойн". Това стана по време на разговор в Twitter с неизбежния Илън Мъск, в който официално обяви своята кандидатура за президент на САЩ. И допълни, че "ако това продължи още четири години, те вероятно ще го убият". Без да казва конкретно какво има предвид.

Друг кандидат, Вивек Рамасвами, коментира в интервю пред Coindesk, че той е единствения кандидат, който разбира достатъчно добре биткойн и крипто, а Де Сантис има само повърхностно разбиране на водещата в света криптовалута.

Според сайта FiveThirtyEight Рамасвами е с 3.5% подкрепа сред обявените или предполагаеми републикански кандидати за изборите през 2024 г., след Доналд Тръмп с 53%, Де Сантис с 20.4% и бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс с 5.1%. Според сайта за криптозалози и прогнози Polymarket трябва да заложите 72 цента, за да получите долар, ако мислите, че Тръмп ще победи, 29 цента за долар, ако мислите, че Де Сантис има шанс, и едва 10 цента за Рамасвами.

Макар че Тръмп се е изказвал негативно за крипто в миналото и за момента стой далеч от дебата, като е активен участник във 2 NFT колекции, от които е получил средства и се очаква да продължи да развива, като организира събития като "вечеря с Доналд Тръмп", "голф с Доналд" и т.н.

Преди колапса на FTX Сам Банкман-Фрийд бе обещал да дари до 1 млрд. долара за изборите в САЩ през 2024. Той пък се оказа и вторият най-голям дарител за Демократическата партия в САЩ с 39 млн. долара в навечерието на изборите за Конгрес, като по-голяма сума е дал само Джордж Сорос. Официалните политическите дарения на FTX на бяха обща стойност до 73 млн. долара, като имаше солидна сума и за републиканците, но тя се е пазела в публична тайна, за да не се ядосват либералните медии, по думите на самия Банкман-Фрийд.

Все още няма коментари
Нов коментар