🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добър "трай": Фенове събраха пари за БНТ да излъчва световното по ръгби

Двигател на инициативата е водещият Васил Върбанов, който ще бъде един от тримата коментатори на срещите

Франция е домакин на едно от най-големите спортни събития на годината. И ще се опита на свой терен да спечели първата си световна титла.
Франция е домакин на едно от най-големите спортни събития на годината. И ще се опита на свой терен да спечели първата си световна титла.
Франция е домакин на едно от най-големите спортни събития на годината. И ще се опита на свой терен да спечели първата си световна титла.    ©  Reuters
Франция е домакин на едно от най-големите спортни събития на годината. И ще се опита на свой терен да спечели първата си световна титла.    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

"Трай" е термин от ръгбито - когато се отбележи точен удар в противниковото точково поле, който носи пет точки. Идващите дни феновете на тази игра в България ще имат още по-голям повод за радост: За първи път Световното първенство по ръгби ще може да се гледа в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) от 8 септември. Сумата за откупуване на правата за излъчването на спортното събитие, което ще се проведе във Франция, е изцяло осигурена от спонсори и чрез инициатива за събиране на средства от фенове, като целта е популяризирането на ръгби спорта в България. Основен двигател зад инициативата е създателят на онлайн радиото "Тангра мега рок" и водещ на "Моят плейлист" по БНТ Васил Върбанов, който ще бъде и един от тримата коментатори по време на първенството.

Двубоите ще се излъчват по спортния канал от портфолиото на обществената телевизия - БНТ 3, като ще се предават 20-те най-интересни мача. Купуването на правата наистина е събитие за България, в която този спорт е доста непопулярен, макар и това да се променя - под ръководството на френския треньор Ромен Балмис националният ни отбор има 14 поредни победи и се изкачи с 35 места в световната ранглиста. А при домакинските мачове на стадиона има все по-голяма публика.

Фен инициатива

През последните годините в ефира на обществената телевизия все по-често присъства ръгби спортът. За две години медиата излъчи няколко срещи на българския национален отбор на живо в ефира на БНТ 3, които по думите на дирекция "Спорт" пред "Капитал" са провокирали голям зрителски интерес. Паралелно медиата е и ко-продуцент на документалния филм на Васил Върбанов "В името на Бог ръгби", който през октомври ще се излъчи в ефира на БНТ в три епизода.

"Беше повече от логично по БНТ да се излъчат и мачовете от световната купа. Затова, когато Ивайло Ангелов (бел.ред. директорът дирекция "Спорт" в БНТ) ми каза, че са влезли в контакт за световната купа и става въпрос за символична сума за правата, поех инициативата да осигуря тези пари", коментира Върбанов пред "Капитал". По думите му в държавите, където ръгби спортът е силно развит, сумите за излъчване на подобно голямо първенство варират между 300 и 500 хил. евро. За България сумата е в пъти по-малка. Причината парите да не бъдат отпуснати от бюджета на БНТ е потенциалният негативен обществен отзвук. "Представата на много българи е, че ръгби е нов спорт за България и рискът, който би поел управлението на спортната дирекция в БНТ е да бъдат посочени с пръст, че трошат народна пара", допълва Върбанов.

Франция ще се опита да спечели световната купа у дома

Световното първенство по ръгби се провежда през четири години - в предходното издание през 2019 г. в Япония купата вдигна Южна Африка. Сега обаче тя ще има сериозна конкуренция в лицето на домакините от Франция, които никога не са печелили световната купа, макар да са играли няколко финала. Сериозни претенденти традиционно са Нова Зеландия, Ирландия, които спечелиха "Шестте нации" в Европа през тази година, но и винаги готовите за изненади - бившите шампиони от Австралия и Англия, която в Яопия игра финал. В изданието участват 20 отбора, разделени в четири групи по пет отбора, а регионални представители са Румъния и Грузия, които развиват силно и налагат спорта през последните години. Мачовете ще се проведат в девет френски града, а заради големия интерес повечето ще се играят на футболни стадиони - откриването и финалът са на Стад де Франс в Париж. Билетите за събитието отдавна са продадени.

Инициативата за набиране на необходимите средства започва в началото лятото. По думите на Васил Върбанов в този момент бюджетите на рекламодателите вече са планирани за годината, но в края на юни от дружество "Амета холдинг" с марката "Лудогорско пиле" се съгласяват да осигурят част от необходимата сума за излъчване на световното първенство. За остатъка се организира онлайн инициатива за събиране на средства през платформата epaygo, където дарителите закупуват символични билети за световната купа. В рамките на един месец, до началото на август, успяват да съберат оставащата сума от 30 600 лв. и купуването на правата за излъчване става факт.

"Сумата е събрана изцяло от спонсори, като за нито един от двата основни финансови компонента - лиценз и технически разходи, няма да бъдат използвани средства от бюджета на БНТ", казват от спортната дирекция.

За първи път, обаче средства се набират и от фенове, което предизвика и някои коментари в онлайн пространството, защо е нужно да се прави това, при положение, че БНТ има голям бюджет.

За 2023 г. той е увеличен до общо 86.2 млн. лв. "Бюджетът на БНТ трудно може да отговори на главоломно повишаващите се цени на пазара на спортни права. Нееднократно БНТ разчита на рекламодатели за частично или пълно покриване на разходите по излъчване на състезания", допълват още от обществената телевизия.

Участието на БНТ

В отговори до "Капитал" от дирекция "Спорт" на БНТ коментират, че основните критерии при избор за излъчване на спортни събития са два - състезания със силно българско участие или големи шампионати в различни видове спорт.

Срещите от световното първенство по ръгби започват на 8 септември в Париж с двубоя между домакините от Франция срещу Нова Зеландия, и в рамките на седем седмици ще се излъчват в ефира на БНТ 3 - каналът с фокус спортно и развлекателно съдържание в портфолиото на медиата. Таргетът му е предимно мъжка аудитория в активна възраст. "Именно такъв тип публика ще бъде заинтригувана от мачовете от световната купа в този толкова мъжкарски спорт", казват от спорната дирекция. По думите им "фирмите, които са спонсорирали БНТ за закупуването на световната купа, ще получат правото да излъчат свои рекламни форми в и около срещите".

Студийни програми ще има при откриването на първенството по ръгби и на финала му. Коментаторите на срещите ще бъдат Васил Върбанов, Костадин Дебренлиев и Димитър Петров. "Искаме да запознаем нашите сънародници с тази магия, нейното очарование и изключителни ценности, казва Върбанов и допълва: "Ръгби е контактен спорт и спорт на ума, това е хулигански спорт, който се играе от джентълмени, а БНТ е най-добрата платформа да запознаем българите с всичко това".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-P
    popopo
    • + 9

    Браво на всички, които са участвали. Трябва още повече маркетинг.
    Добре е БНТ да го предава, но все пак трябва да се отбележи и, че Макс спорт предаваше няколко състезания по платените си канали.
    Ръгбито ще се хареса на много хора, но трябва да се научат правилата.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 6

    Култивирането на спортни фенове е дълъг процес, но най-лесно става чрез телевизията.
    За последните 10-15 години феновете на колоезденето, например, се увеличиха значително, благодарение на българската редакция на Евроспорт.

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 3

    Нека да излъчват каквото си искат. По-важният въпрос обаче е защо държавната (кошлукова) БНТ поддържа цели 4 канала, по които през по-голямата част от денонощието тече една и съща програма?

    Нередност?
  • 4
    aha16953763931193683 avatar :-|
    officerclueless

    Explore the breathtaking adventure of our innovative paradigm shift approach and discover the key to unprecedented success. https://fireboyand-watergirl.co/

    Нередност?
  • 5
    aha16953763931193683 avatar :-|
    officerclueless

    https://fireboyand-watergirl.co/

    Нередност?
Нов коментар