🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съчетание за медийни бухалки и прокуратура

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов убеждава обществото, че е спрял практика за фабрикуване на компромати през пресцентъра на прокуратурата, но е трудно да се повярва

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че една от първите му задачи е била да прочисти пресцентъра на прокуратурата и вече "категорично и безвъзвратно е преустановена практиката" за образуване на преписки по съмнителни публикации.
И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че една от първите му задачи е била да прочисти пресцентъра на прокуратурата и вече "категорично и безвъзвратно е преустановена практиката" за образуване на преписки по съмнителни публикации.
И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че една от първите му задачи е била да прочисти пресцентъра на прокуратурата и вече "категорично и безвъзвратно е преустановена практиката" за образуване на преписки по съмнителни публикации.    ©  Георги Кожухаров
И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че една от първите му задачи е била да прочисти пресцентъра на прокуратурата и вече "категорично и безвъзвратно е преустановена практиката" за образуване на преписки по съмнителни публикации.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов увери, че пресцентърът на прокуратурата е спрял фабрикуването на компромати и пускането им в медии бухалки
  • В някои медии обаче продължават атаките срещу магистрати и лансиране на тезите, че разкритията около групите на Еврото и Нотариуса се използват за "овладяване на прокуратурата"
  • Симбиозата на прокуратурата с медии от кръга на Пеевски започна още при Сотир Цацаров и по всичко личи, че още продължава

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса на 31 януари т.г. предизвика стъписване, защото фокусира вниманието върху поредната престъпна група, която безнаказано е упражнявала задкулисно влияние върху съдебната система в продължение на две десетилетия, като се е ползвала с прокурорски чадър. По същата схема, по която е действала и групата на Петьо Еврото - покровителствани от върховете на прокуратурата, ползващи се с политическа подкрепа и с голямо влияние в определен кръг медии, създадени да манипулират общественото мнение.

Едно от важните неща, които получиха потвърждение покрай разкритията за групите за натиск и търговия с влияние в системата, е съвсем целенасоченото изграждане на симбиозата между прокуратурата и медиите бухалки от кръга на Пеевски от началото на мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Тази симбиоза позволява под егидата на прокуратурата да се осъществява натиск и тормоз върху опоненти на статуквото, да се провокират проверки и разследвания, да се съсипват бизнеси и да се громят всякакви опити за съдебна реформа, които могат да засегнат тази схема. Да се изгражда приемлив образ на прокуратурата и нейното ръководство, а критиците й да се представят като засегнати от ки срещу нея се представят като отмъщение на засегнати от действията на обвинението.

Отново бият Паниковски

Само месец и половина след убийството обаче в някои медии се появиха еднотипни публикации, в които вече се прокарва тезата, че едно "криминално престъпление" се използва за овладяване на прокуратурата.

Мартин Божанов - Нотариуса е просто един "криминален тип", на когото се приписва свръхестествено влияние над правосъдната система, за да се атакува прокуратурата, а за да се подсили тази атака, бил "реанимиран" и друг идентичен казус - "8-те джуджета, пише в публикация на "Блиц" от 14 март. Хибридната война срещу прокуратурата се водела от олигархичния кръг "Капитал" заедно с "адвокатите Доковска, Лулчева и Атанасов, които са свързващото звено между политически проксита като "Да, България" на Христо Иванов, Съюз на съдиите в България, Владислава Цариградска, Калин Калпакчиев", както и куп неправителствени организации, се казва в тази публикация.

Два дни по-късно в "24 часа" се появи също неподписан "анализ", озаглавен "Под повърхността: Опасното риалити "Унищожи прокуратурата", който прокарва същата теза - че "един дребен на ръст имотен измамник като Нотариуса" се използва за "невиждана до момента кампания срещу прокуратурата", автори на която (разбира се!) са кръгът "Капитал", политикът Христо Иванов, и водещи адвокати като Даниела Доковска, Ина Лулчева, Георги Атанасов. Както и активисти от неправителствения сектор.

И двата текста са удивително идентични не само по внушенията, но и по стила, познат на всички, които от години следят продуцираните от прокуратурата текстове в медиите от кръга на Пеевски - тези, които той създаде, други, които финансира през кухи фирми с пари на КТБ, както и такива, в които той има опосредствано влияние чрез различни сделки и доверени лица.

Компроматният пресцентър на прокуратурата

Още при първото му изслушване пред ВСС като и.ф. главен прокурор на 6 юли м.г. Борислав Сарафов направи зашеметяващо признание - той в прав текст заяви, че пресцентърът на прокуратурата при Иван Гешев е фабрикувал компромати, които да послужат за започване на проверки и досъдебни производства. Това ставало или с фабрикуване на сигнали до прокуратурата от името на несъществуващи лица, които се завеждат официално и дават начало на проверки, или с изготвянето на статии от служители на дирекция "Публична комуникация" на прокуратурата, които се изпращат до определени медии за публикуване, а после тези публикации стават законен повод да се образува производство. Този механизъм бил повърден и от становище и сведение от директора на дирекция "Публична комуникация", казва Сарафов.

Той обаче заяви, че тази практика е съществувала за кратко от 15 май м.г., когато Гешев направил "своето прословуто обръщение към нацията и скъса ритуално своята оставка" до края на мандата на Гешев. На него не му било известно такава практика да е съществувала преди това, казва Сарафов. А едно от първите неща, които направил, било "да прочисти тази дирекция" като отстрани служителите, назначени от Гешев.

От времето на Цацаров

Всъщност, практиката да се използват медии от прокуратурата не е въведена от Гешев на 15 май 2023 г. Това е иновация, която се появи в началото на мандата на Цацаров и постепенно беше доразвита до идеалната симбиоза на прокуратурата с медиите бухалки, където прокурорските комюникета бяха разпращани с флашки.

Първият документиран случай на медийна употреба от Цацаров беше аферата "Костинброд" през пролетта на 2013 г., съвсем в началото на мандата му, когато прокуратурата и ДАНС с помощта на финансираната от КТБ ТВ7 и ексклузивното участие на Николай Бареков доведоха на власт Орешарски и ДПС.

Знакова беше появата през 2015 г. на феноменалния автор на "Труд" Калоян Стоев, който громеше тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов, съдебната реформа и т.н., а статиите му се препечатваха ентусиазирано от присъдружните медии. После се оказа, че Стоев бил еманация на "колективния дух" на "Труд", а накрая издателят Петьо Блъсков пое лична отговорност за него. Медии като ПИК, Блиц и други подобни се занимаваха с ежедневния огън по опонентите на Цацаров, вместо с напоителни компромати. От 4 ноември 2014г., когато бе съставено второто правителство на ГЕРБ, до края на юни 2015 г. само в ПИК има над 260 публикации, в които герой е Христо Иванов. Има дни, когато там са излизали по пет и по шест статии за "скандалния" министър.

Беше времето на фундаменталната битка на статуквото с Христо Иванов и проекта за конституционна и законова рефорна на съдебната власт. Тогава се появи Любена Павлова с нейния "План Б".

Пепи Еврото и Любена Павлова



В началото на 2015 г. се появи сдружението "План Б", оглавявано от Любена Павлова, което през сайта си започна агресивна атака с публикации срещу Христо Иванов, члена на ВСС Калин Калпакчиев, промените в конституцията и т.н. Атакуван бе и другият опонент на Цацаров във ВСС, покойния вече Камен Ситнилски, чийто некролози приживе бяха разлепени около Съдебната палата и ВСС, докато Цацаров направляваше незаконното му отстраняване от ВСС. Сдружението стои и зад инсталацията с одрани агнешки главички пред ВСС, докато там се дискутираше сгледата на Цацаров с издателя на "Сега" Сашо Дончев в ЦУМ (ЦУМ-гейт), то организираше всякакви"протести" в подкрепа на Цацаров, то въведе и иновацията да фабрикува сигнали до прокуратурата срещу опонентите на Цацаров. Тя изпрати куриозния сигнал, че някои от подписите на Христо Иванов под заповедите, които той издава като министър, се различавали от останалите му подписи, а прокуратурата взе че започна проверка на този казус и дълго време поръчваше експертизи на парафите на Иванов.

Любена Павлова по-късно стана съпруга на Петьо Петров - Пепи Еврото, който до средата на 2015 г. още беше шеф на столичното следствие по времето на Цацаров, но малко след това се наложи да напусне, защото бе уличен от ВКС в провокация към подкуп и лъжесвидетелство. Благодарение на лобирането на Цацаров във ВСС, Петров не само отърва досъдебно производство за идентифицирано от ВКС престъпление, но и дисциплинарка във ВСС. Той напусна системата по свое желание, с обезщетение за прослужено време и заедно с Любена започнаха печеливш съпружески бизнес с рекетиране на магистрати и търговия с влияние в системата.

Името на Цацаров излезе в разследването на АКФ "Осемте джуджета" - че е предизвикал задържането на Явор Златанов и е покровителствал тази рекетьорска схема, осъществена с участие на прокуратурата и останала под прокурорски чадър. Той обяви, че ще съди АКФ, но не предприе такива действия.

Симбиозата на прокуратурата с жълти и кафяви медии продължи до края на мандата на Цацаров, а после и при Гешев. Жертва на този тип медии последователно се оказаха редица техни опоненти, сред тях съдия Владислава Цариградска, която наскоро сподели, че е осъдила ПИК за клевета. Цариградска и колегите й пък се обявиха в защита на съдийския състав, взел решение за предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман, също подложени на публично обругаване, с активното участие на главния прокурор Цацаров.

"Последната година и половина сме имали често остри спорове с г-н Гешев по отношение на самосезиранията по информацията от различни сайтове, като тя се изнасяше предимно в "ПИК", и впоследствие и в други сайтове, като Афера.бг, Народ, Лупа, Марица. Споровете бяха, че изнесената информация до голяма степен манипулираше читателите на тези сайтове и по-скоро на мен ми звучаха като политически статии."

Из показанията на градския прокурор на София Илиана Кирилова пред разследващите по делото "Осемте джуджета", публикувани от Антикорупционния фонд в сряда. Което също е някаква индикация, че не става въпрос за хрумка на Гешев от последния месец на мандата му.

Как се купуват медии бухалки

"Това не са медии, това са машини за целенасочено увреждане на репутациите и оказване на натиск." Това заяви основателят на АКФ Николай Стайков по време на изслушването му пред ВСС. ТТой обясни механизма, по който са финансирани и ангажирани тези медии, като даде пример с разследване на АКФ от 2019 г. за начина, по който е финансирана агенция "ПИК" през офшорни трансфери към нейния собственик, преди още той да започне издаването на ПИК. Парите са излезли от КТБ под формата на фалшиво обезпечение за морска ипотека на кораб, а после се връщат като месечни заеми към ПИК от офшорни сметки - между 20 и 100 хиляди лева месечно. "Тук вече не говорим само за един дребен мръсен бизнес, маскиран като медийна услуга - да хвърлим някой лев и да получим статия, говорим за определена схема от медийни зависимости и за престъпление срещу правосъдието."

В разследването на АКФ се казва, че между 350 и 500 млн. лева от парите на вложителите в КТБ са преминали през фирми бушони към офшорни сметки чрез фиктивни заеми, за да се купува с тях медийна собственост в България. Финансираните от КТБ медии, включват издатели на над 50 вестника, над 20 популярни интернет сайтове и най-малко три национални телевизии с офшорни крайни собственици. Всички те се грижат за медийния комфорт на прокуратурата, което обяснява и защо по делото КТБ няма прокурорски действия по тези трансфери. Разпитът на Недялко Недялков през 2014 г. от прокуратурата трае 5 минути, без нито въпрос за тези милиони, казва Стайков. През 2019г. собственикът на ПИК лично организира спонтанна подкрепа на Гешев, а Гешев даде първото си интервю за ПИК часове след клетвата си за главен прокурор.

През август 2014 г. разследване на "Протестна мрежа" показва кои са най-масовите вестници извън групата на Пеевски с необслужвани кредити от фирми, близки до Цветан Василев, и заведени дела за несъстоятелност. Списъкът включва "Труд", "24 часа", "Преса", "Тема", "Стандарт", "Шоу", "Блиц", "Марица", "Струма" и много други. Най-много необслужвани кредити тогава - за общо 6,545 млн. евро плюс лихви от 378 хил. евро - има издателят на "24 часа" и "Труд" "Про нюз" АД.

И терминално за някои медии

През 2017 г. двама млади адвокати Гинка Христова и Слави Танкейн, купиха сайта "Правен свят" - малка специализирана медия, която имаше авторитет на водещ източник на правни новини. (б.р. Авторката на настоящия текст е била главен редактор на "Правен свят" до 2014 г.) Сайтът в никакъв случай не бе опозиционен на прокуратурата към онзи момент, но отразяваше обективно всички събития в системата, освен това имаше богат архив от публикации - историята на събитията в съдебната система за 10 години назад. мнения, интервюта, коментари и др. Малко след покупката за главен редактор бе назначен Веселин Иванов (запомнете това име), който заема поста на директор на пресслужбата на прокуратурата от началото на мандата на Иван Гешев и до момента, въпреки заявката на Сарафов за поразиите, които е правил същия този пресцентър. С идването на Иванов дотогавашният екип на "Правен свят" напусна, а медията стана рупор на тезите (и флашките) на прокуратурата. Достъпът до архива на "Правен свят" стана невъзможен, а през лятото на 2021 г. медията престана да съществува, след като бързо загуби доверие и елитната си читателска публика и на практика стана ненужна. Архивът на "Правен свят" изчезна.

Междувременно през 2018 г. Веселин Иванов влезе и в управлението на телевизия BiT, след като собствениците й - братята Павел и Румен Вълневи я продадоха на "Интерактив ТВ системс България" АД. Телевизията беше една от свободните и независими медии, в които имаше критични коментари към властта, но след покупката предаванията й бяха спрени, а архивът ѝ - свален от интернет.

Преди да започне да се подвизава като ликвидатор на медии, Веселин Иванов беше медиен съветник на вицепремиера и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" - Зинаида Златанова.

А наскоро съдия Владислава Цариградска обяви, че е получила чрез своя позната послание, отправено от ръководителя на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов: "Кажи на тая жена да се кротне!".

Иванов отрича да е отправял заплахи, но в същото време той е ответник и по дело за вреди от бившата министърка на здравеопазването и бивша шефка на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова, която даде да се разбере, че е получила заплахи от него по време на ковид кризата заради предупрежденията й за масираните проверки по аптеките за наличие на лекарства. Било й казано, че "аконе спре да реве" за проверките за липсата на лекарства "ще бъдат приложени силови мерки." Малко след това Сербезова е обвинена за всяване на паника с две интервюта, в които предупреждава за риска от недостиг на лекарства по време на епидемията. Естествено проф. Сербезова бе оневинена от съда.

На въпрос до и.ф. главния прокурор Сарафов дали знае за твърденията за заплахи от страна на Иванов като част от прокуратурата, "Капитал" не получи отговор. Сарафов ни препрати отговор до народните представителки от ДБ Антоанета Цонева и Надежда Йорданова, от което става ясно, че щатът на дирекция "Публична комуникация" при главния прокурор е редуциран на 13 човека, вместо 21, колкото са били при Гешев. Непосредствено след встъпването му са били освободени шестима души, включително и двама, които преди това са били служители на "Вътрешна сигурност" на МВР, се казва в писмото. По информация на "Капитал" освободени са бившата председателка на СЕМ Бетина Жотева, която Гешев приюти да отговаря за международните му контакти след края на мандата й в медийния регулатор, пиарката Марчела Пантелеева, която миналата пролет се яви във ВСС да свидетелства за състоянието на Гешев след завръщането му от САЩ, пенсиониран е Николай Марков, дългогодишен служител в пресцентъра на прокуратурата от времето на Филчев. Уволнен е Стефан Банков, за когото през май м.г. Борислав Сарафов обяви, че ръководи оперативно "частното външно наблюдение" на Гешев, "нелегална структура", която е осъществила и операцията по заснемането му пред ресторанта "Осемте джуджета" с Пепи Еврото. Банков е бивш ръководител на вътрешна сигурност на МВР, уволнен от министър Бойко Рашков и назначен като прокурорски помощник към Иван Гешев. Според Сарафов именно Банков е "е осъществявал комуникация със сайтове, даващи трибуна на анонимни публикации с неясен източник на информация". Малко преди това, в края на март, ВАС отмени уволнението на Банков от МВР и го възстанови на работа..

Но Веселин Иванов остава начело на пресцентъра, допускал такива изпълнения.

Всичко вече е по новому

"Категорично и безвъзвратно е преустановена практиката, допусната в периода 15.05.2023 г. - 12. 06. 2023 г., при която след устни разпореждания от кабинета на бившия главен прокурор, служителите на дирекция "Публична комуникация" са изготвяли докладни записки по конкретно посочени публикации в следните сайтове: Информационна агенция "ПИК", "Афера", "Либерта", BIrd.bg и Bivol.bg", пише в писмото на Сарафов до Антоанета Цонева и Надежда Йорданова.

А в сряда Сотир Цацаров бе изслушан по негова инициатива от прокурорската колегия на ВСС. Колегията дава думата на всички прокурори, чиито имена изскачат в скандала около Нотариуса и Пепи Еврото и ги оставя да изложат защитната си теза в дух на дружеска беседа, без да им задава ненужно адекватни въпроси.

"Никога, по никакъв повод нито аз пряко, нито чрез човек съм разпореждал по отношение на съдия Цариградска да бъдат пращани флашки с публикации. Това никога не е правено. Ако някой си е позволил да го прави - или от прокуратурата, или от администрацията, нека се каже ясно с имена и всеки да си носи последствията. Но да се твърди, че имам участие в изпращането на позорящи съдия Цариградска статии, съжалявам, не е така", заяви Цацаров, цитиран от Лекс.

Въпросът за комуникациите на прокуратурата с медиите бухалки трябва да бъде решен, но това няма как да стане докато всички участници в тази игра отричат въобще такъв проблем да съществува.

Иначе изслушванията около казуса с Нотариуса поставиха много въпроси, които чакат своя отговор - и за мрежите за натиск в съдебната система, в която на практика са включени всички ръководни длъжности в прокуратурата, за политическите зависимости, за злоупотребата със СРС спрямо магистрати, за медиите бухалки и тяхната симбиоза с прокуратурата и т.н.

Защо медиите бухалки на Пеевски се поставиха в услуга на прокуратурата на Цацаров-Гешев-(а вероятно и) Сарафов)? Отговорът на този въпрос даде самият Цацаров, който в края на мандата си почти в прав текст обяви, че ключовите назначения в съдебната власт не се извършват във ВСС, а в други сгради. Дадоха я съдиите Методи Лалов и Веселин Пенгезов, които обясниха нагледно как всички възлови позиции в съдебната влест минават през одобрението на Пеевски. И прословутият разговор във вилата на Бойко Борисов в Банкя, на който бившият градски прокурор на София Николай Кокинов репликира Борисов с "Ти си го избра!" по повод избора на Цацаров.

Всичко сочи за съзнателно и целенасочено изграждане на прокуратурата като бухалка - процес, който започна при Цацаров. При Татарчев прокуратурата осъзнаваше своята независимост и безконтролност, но у прокурорите все още съществуваше професионална етика и дисциплина. При Филчев прокуратурата бе подчинена на личните обсесии на главния прокурор до степен да се унищожават човешки съдби и животи с персонален тормоз. При Велчев прокуратурата бе оставена на самотек. Цацаров изгради прокуратурата като институционална бухалка, която действа под политическо покровителство и в симбиоза с медийната империя на Пеевски и може да бъде направлявана по йерархическа линия до степен тотално да се обезличи отделния прокурор. Не бива да се забравя, че Цацаров, заедно с Цветан Цветанов бяха идеолозите за въвеждане на специализираното правосъдие, Цацаров въведе спецотделите в прокуратурата, с които на практика се заобикаля случайния подбор за някои дела. И т.н.

А кога и дали ще почне обратният процес терпърва ще видим. Засега политическата криза стопира съдебната реформа, а прочистването на прокуратурата се отдалечава още повече.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар