Преброяване на гарантираните влогове

За да се прецизират новопоявили се явления и казуси в практиката около КТБ, се правят в движение промени в закона

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След петмесечно протакане на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) решението беше взето. БНБ отне лиценза на банката и поиска несъстоятелност от съда. Това доведе до отблокиране на средствата на вложителите, които нямат достъп до тях от 20 юни 2014 г., датата, от която банката беше поставена под специален надзор. При сегашното развитие на случая вложителите не получават пряк достъп до средствата си, а те ще им бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете чрез други банки - обслужващи. Това обаче засяга само гарантираните депозити в размер до 196 000 лв. До 25 ноември фондът ще обяви колко и кои ще са изплащащите банки. На 4 декември ще започне изплащането - 20 дни от отнемане на лиценза на банката, каквото е изискването на закона.

Застрахователно събитие, каквото е изплащането на гарантирани влогове, от такъв мащаб в банковия сектор в България досега не се е случвало. Последно имаше банков фалит през 2005 г. - Международна банка за търговия и развитие, но тя беше една от най-малките и размерът на гарантираните влогове беше около 25 млн. лв. Сега в КТБ обемът е 3.6 млрд. лв. Това поражда съответните въпроси както от техническо, така и от юридическо естество. Оказва се, че за част от процеса, въпреки че целият е уреден в законодателството, е необходимо ново законово прецизиране с цел по-голяма правна сигурност или чисто технически уточнения. Преди дни бяха предложени промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките именно с цел да се отговори на нововъзникнали казуси и явления от практиката. В следващите въпроси и отговори се опитваме да дадем яснота по различни казуси във връзка с изплащането на влоговете в КТБ.

Ще получат ли гаранция депозити в КТБ, прехвърлени с цесия в периода на специален надзор в банката, в случай че сумите на прехвърлените вече влогове влизат в границата на гаранцията?

Не, такива влогове няма да получат гаранция според предложените промени в Закона за гарантиране на влоговете заради фалита на КТБ, които се очаква да бъдат приети и приложени и в нейния случай. Предложението, което ще влезе в сила веднага след обнародването му в Държавен вестник гласи, че "гаранцията не се прилага спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога в срока на действие на ограничителната мярка на специален надзор". Така законодателите се опитват да избегнат изкуственото раздробяване на влоговете, за да попаднат под тавана на гаранцията.

Например вложител с депозит за 300 хил. лв. в КТБ може да е прехвърлил половината от своето вземане на свой роднина с цел и двамата да получат по 150 хил. лв. от фонда и така да вземат цялата сума вместо само 196 хил. лв. Поправката предвижда в този случай новият кредитор на банката да е негарантиран и реално от хипотетичната сделка ще загуби оригиналният вложител, който ще получи само 150 хил. лв. Също така е възможна и хипотезата на вложител с под гарантирания таван, например 70 хил. лв., да е продал вземането си поради спешна нужда от средства. Тогава купувачът на неговото вземане ще се окаже губещ, тъй като фондът няма да му изплати сумата.

След поставянето на КТБ под специален надзор всички лихви бяха намалени. Ще бъдат ли гарантирани депозити, които преди това са били с преференциални условия (с договорена лихва извън официалния лихвен бюлетин на банката)?

Не, няма да бъдат гарантирани. Обстоятелството, обуславящо това, че те са изключение,  според закона ще бъде валидно към датата на сключване на договора за влог. Това ще бъде записано в Закона за гарантиране на влоговете с подготвените промени. Там се казва, че оценката за момента, към който се преценява дали един влог е с привилегировани лихвени условия или не ще се извършва към момента на сключване на договора за влог. Това означава, че ако договорът за депозит е сключен дори и ден преди поставяне на банката под специален надзор, той ще се счита за привилегирован, ако е договорен като такъв.

Гарантирани ли са конкретни депозитни продукти, предлагани от КТБ, но в даден момент предлагането им е преустановено?

Във връзка с многобройни запитвания във Фонда за гарантиране на влоговете в банките за гарантирането на средствата по депозитни продукти на КТБ от фонда заявиха в специално съобщение, че следните депозитни продукти на банката - "Преференциален безсрочен депозит", "Безсрочен депозит "Плюс", "Срочен депозит "4х4", "Безсрочен депозит "Евролев", "Стандартен срочен депозит" и преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат (поименен), са гарантирани и не попадат в обхвата на изключенията от гаранцията. "Независимо от преустановяването на предлагането на тези продукти, средствата по тях продължават да са защитени от ФГВБ, така както са защитени и средствата по другите официално обявени продукти на банката, тъй като договорите са сключени при стандартните и официално обявени лихвени условия", обясниха от фонда.

Начислява ли се лихва върху средствата от гарантирания депозит във фалирала банка, преведени в нова банка за изплащане?

Лихва върху средства по гарантиран влог, преведени за изплащане в банка платец, не се начислява. Когато вложителят потърси средствата си, може да реши да ги остави в същата банка при условията, които тя предлага за съответни депозитни продукти. Може да реши и да ги изтегли или да ги преведе по своя сметка в друга банка.  
Какви документи трябва да представи пред банката платец наследник на вложител във фалирала банка, който междувременно е починал?

Смъртен акт за починалото лице, удостоверение за наследниците на починалото лице и лична карта на наследника. Ако един от наследниците представлява и други наследници на починалия, то наследникът представител трябва да има нотариално заверено пълномощно, за да представлява останалите наследници пред банката. 

Как се изплаща сумата по гарантиран детски влог и какви документи са  необходими?

При детски влог за разпореждането с него от родителите преди навършване на пълнолетие на детето, в полза на което е влогът, се изисква съдебно решение. Това правило ще се прилага и при изплащане на гарантираната сума по детски влог, открит в КТБ и преведен за изплащане в обслужваща банка. Това означава, че разпореждането с гаранцията ще се извършва след представяне на съдебно решение.

Към каква дата се взима курсът за превалутиране на влогове във валута?

Сумите по гарантирани влогове във валута, включително и в долари, се изплащат в левовата равностойност по курса на БНБ за съответната валута към началния ден на изплащане на гаранцията. В случая с депозитите в КТБ това е 4 декември.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    moi6e...tolkoz avatar :-|
    Мойше! Толкоз!!!
    • - 1
    • + 9

    Това доведе до отблокиране на средствата на вложителите, които нямат достъп до тях от 20 юни 2014 г....?!?

    Май би трябвало да бъде "Това ЩЕ доведе до отблокиране на средствата на вложителите, които нямат достъп до тях от 20 юни 2014 г."

    Нередност?
  • 2
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 7
    • + 55

    Датата, след която цесиите не важат би трябвало да е датата на поставяне под особен надзор.
    Който мисли така - да постави "+"
    Който е на друго мнение - "-"

    Нередност?
  • 3
    tolex avatar :-|
    tolex
    • + 13

    Всичко зависи от датата на несъстоятелността, която ще определи съдът.
    Ще има голямо наддаване.
    Това дава пределна яснота, че нещата в БГ са обречени при тази съдебна система.

    Нередност?
  • 4
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 2

    До коментар [#3] от "tolex":

    Защо, ти досега нямаше ли такава яснота?

    Нередност?
  • 5
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "tolex":

    Мисля, че не е точно така. По принцип тези цесии, когато с парите от един депозит се извършват прихващания за погасяване на кредит и е извършено в банката тъй като те са извършени по търговския закон и не оказват влияние на активите на банката не зависят нито от датата на поставяне под особен надзор нито от датата на обявяване на несъстоятелността. (ако бъркам, някой по-вещ в прилагането на търговския закон да ме поправи).
    Колкото за т.н. разбиване на депозити (извършвано без да е отразено в регистрите на банката, само при нотариуси, то това няма стойност за банката, тъй като депозита в нея се води на едно лице. То какво е правило извън банката няма значение). Тук също нищо не зависи от датата на обявяване на несъстоятелност.
    От датата на обявяване на несъстоятелност зависят единствено сделки извършвани с активи на банката. Тези сделки ще се считат за нищожни.

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 14

    До коментар [#5] от "Uprsport":

    Когато банката е под особен надзор, какво са правили едни лица извън нея - дали са си "разбивали депозитите" с други или а си ги менкали с тях, оформени като цесии - няма стойност за банката, както правилно посочваш.
    А ако и когато в банката са установени и куп нарушения и престъпления, и то в особено големи, нечувани за малка Бълагрия мащаби - за милиарди, и то като рецидив, за дълъг период от време и се водят и следствия, и подготовка за един куп дела пък е не само глупаво и немислимо, но дори и престъпно да се признават избирателно каквито и да е "разбивания" или врътки на трети лица извън банката и особения й надзор и после да се очаква те да бъдат признати и отразени в баланса й!
    Разбирам мъката на някои, които имат големи депозити и не искат да приемат, че ги губят, както и на онези, които са дръпнали големи кредити от банката, тоест от вложителите й, и сега имат реален шанс с половината от парите например да изплатят целите кредити и останалото да си им е чиста печалба, от небето, но баламите в България след 25 години всякакви измами и подобни врътки много силно намаляха и са почти на изчезване. А останлите нещо вече много се опъват да ги мислят, че ядат доматите с колците...

    Нередност?
  • 7
    mayamsv avatar :-|
    mayamsv
    • + 4

    До коментар [#6] от "info111":

    Какво обаче става с т.нар. "прихващания" съгласно разпоредбата на БНБ от м. август за погасяван на кредит от съдлъжник или поръчител на кредитоплолучателя от сметки в същата банка? Дали и там ще важи правилото за сума до гаранция на влога? Този момент умишлено или не е изпуснат. Би трябвало синдикът да не признава погашения над тази сума, защото гаранцията се поема от Фонда и е налична към момента на несъстоятелността, а всичко над нея ще бъде налично едва след осребряване на имуществото и изплатено по определения ред.

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 8

    До коментар [#7] от "mayamsv":

    БНБ с действията и бездействията си, с изказванията и лъжите и манипулациите си, а след това и с опроверженията и доуточненията си, с някои от законите и разпоредбите, които е създавала и предлагала много отдавна и много силно се е компроментирала и ударила дъното!
    И това ще стане още веднъж съвсем категорично ясно много скоро - в редица съдебни зали БЕЗ НИКАКВО СЪМНЕНИЕ!
    С някои от последните си решения тези от БНБ - председателят Иван Искров и Управителния съвет на БНБ определено И СПОРЕД МЕН НАПЪЛНО УМИШЛЕНО ДАДОХА МНОГО СИЛНИ КОЗОВЕ НА ОНЕЗИ, КОИТО ЩЕ СЪДЯТ И КТБ, И БНБ, И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ДЪРЖАВАТА!
    При пълна и истинск реформа на съдебната система и истински независим и професионален главен прокурор и ВСС, съд и прокуратура, следствие и служби И СЛЕД ИЗХВЪРЛЯНЕ НА СЕГАШНИТЕ, аз лично смятам, че Управителният съвет на БНБ и председателят му Иван Искров трябва да бъдат подведени под най-строга отговорност в съда и за УМИШЛЕНИ действия срешу банковата система и държавата, и за дълга поредица от злоупотреби със служебното си положение!
    Причината всичко това да се случва и с КТБ, и с БНБ е и в това, че в БНБ станаха много и огромни престъпления - УМИШЛЕНИ, ОРГАНИЗИРАНИ И ПОДГОТВЯНИ, ОТ ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ, през всичките тези 25 години, ДОКАЗАНИ И НЕСАНКЦИОНИРАНИ! ЧЕ НИКОЙ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ТАМ - КАТО ПРЕДНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ И ОФИЦЕР ОТ 2-РО ГУ НА ДС проф. Тодор Вълчев, например - НЕ СЕ ОКАЗА В ЗАТВОРА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ, И ТО КРУПНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЗА ОГРОМНИ СУМИ, ЗА МИЛИАРДИ!
    Това е простата истина за БНБ и "демократичния преход"!

    (краткият ми отговор - но без претенции непременно да съм прав за конкретния случай, е че да, визираният от теб момент е съвсем умишлено изпуснат от БНБ и че това, което ти пишеш и предполагаш е точно така.)

    А простата истина е, че докато тези от БНБ и Иван Искров плачеха, че законодателството им пречело и подготвяха закон за репресии върху коментари за безобразията и престъпленията им, заедно с Данчо Ментата и Пеевски от ДПС стана кристално ясно на всеки, че точно те - Искров с Управителният съвет на БНБ, както и "Банков надзор" СА БИЛИ И ОСТАВАТ НАЙ-ГОЛЯМАТА РЕАЛНА ОПАСНОСТ И ЗА ВЛОГОВЕТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ, И ЗА БАНКОВАТА И ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ НА СТРАНАТА, И ОТ ТАМ - И ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ДЪРЖАВАТА, ЗАЕДНО С ФИНАНСОВОТО РАЗУНАВАНЕ, ДАНС, ПРОКУРАТУРА И СЛЕДСТВИЕ, КФН,...ИЗОБЩО СЛУЖБИТЕ СЪС СТОТИЦИ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ БЮДЖЕТИ, ПРИЗВАНИ ТОЧНО УЖ ДА ГИ ПАЗЯТ И ЗАШИТАВАТ!
    И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И ПЛАНОМЕРНО, С ГОДИНИ ПРОВАЛЯТ СТРАНАТА НИ И Я БУТТ В ПРОПАСТТА!

    Нередност?
  • 9
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "Uprsport":

    Цесии могат да се правят, но прихващане на получен кредит с вземане по депозит, възникнало чрез цесия след датата на поставяне под особен надзор, не бива да се прави. Причината е, че след поставяне под особен надзор депозитите над гарантираната от ФГВБ сума са силно условни вземания, които зависят от активите на банката, тоест от масата на несъстоятелността при КТБ.

    Правно, явно нещата зависят откога КТБ ще се обяви в несъстоятелност, но имайки предвид качеството на активите и обезпеченията по тях, според мен, трябва да е даже преди поставянето под особен надзор.

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 2

    И като говорим за БАНКАТА КТБ, може би ще ви е интересно и това (за онези, които не са го погледнали):


    "Михнева: 500 000 лева е взела Соня Колтуклиева от Цветан Василев
    Документите били предоставени от свидетели, които са разпитвани по случая "КТБ"

    Публикувано: 12 ноем. 2014, 20:37 | Обновено: 12 ноем. 2014, 20:37 Разпечатай
    прочитания: 10817

    София, България

    Снимки: 4

    Михнева извади документи, че Колтуклиева обслужвала КТБ за по 10 бона месечно


    Общо 500 000 лева е взела Соня Колтуклива от Цветан Василев. Това обяви Маргарита Михнева в предаването „Още от деня” по БНТ. „Донесла съм при теб едни документи, които искам да ти покажа. Те са ми предоставени от свидетели, които са разпитвани по случая „КТБ”. Касиери и обслужващ персонал. Тези документи са внесени от тези хора в прокуратурата, каза Михнева. - Една разписка, че на 8 октомври 2010 са платени 30 000 лева на Соня Колтуклиева за пиар. Става въпрос за месеците август, септември и октомври. И още един документ разписка, пак от 2010 година. Това е почеркът на Соня Колтуклиева и това е подписът на Соня Колтуклиева. От тях става ясно, че на Соня Колтуклиева са давани на ръка по 10 000 лева.”

    Михнева говори и като цяло за създаването и действието на банката. „Банката на Цветан Василев бе създадена от множество политически сили и същите сили сега я унищожиха. Защо стана това? Защото Цветан Василев реши да създаде един медиен проект и чрез този медиен проект да участва във властта. Това е цялата истина за КТБ. В журналистиката обичаме да демонизираме отделни личности. То не бе Тодор Живков, Андрей Луканав, Делян Пеевски и т.н. И това става, след като повтаряме един факт до втръсване, а този факт ни е подсказан от силните във властта. Като говорим само за Цветан Василев, ние не говорим за другите банки. Ние се вторачваме примерно в Делян Пеевски, но не виждаме зад него цялото това задкулисие, за което е толкова модерно да се говори. Което е довело до това задкулисие... Това е въпросът?”, добави тя.

    Михнева конкретизира нещата за Соня Колтуклиева така: „Аз съм донесла при теб едни документи за Соня Колкуклиева и я предизвиквам на публичен диспут. Тя написа на страницата си във Фейсбук, че аз съм била доверено лице на главния прокурор Сотир Цацаров. Че заедно се опитваме да й вземем думата от устата и тя не може да каже каква е истината за КТБ. Тя ни плаши със съд мен и главния прокурор, защото аз съм била нахалница, интригантка, клюкарака и т.н. Имало е постоянна опашка пред кабинета на Цветан Василев. Той си е стоял в кабинета и по 40-50 души са били там. Мен ме интересуват най-вече медиите, най-вече журналистите. Много са журналистите. От ТВ7 почти всички са се извървели. Цветан Василев е приемал едни политици. Иван Костов не е ходил на опашката. Политиците и те са взимали пари на ръка. Няма договор за пиар между Соня Колтуклиева и КТБ тя да осъществява пиар дейност от името и за сметка на Цветан Василев. Цветан Василев е плащал на Соня Колтуклиева, за да може тя да го прикрива медийно. И това е ставало в продължение на години. Става въпрос за 500 000 лева. Става въпрос, че банката е плащала Соня Колтуклиева да лъже за състоянието на банката. Сега какво се оказва, че банката не е в това състояние, в което ни увещаваха всички политици. Касиерите са писали такива бележки, за да могат после да се отчетат пред Цветан Василев, че са дали парите. /БЛИЦ

    http://www.blitz.bg/news/article/302255

    Почти забавни са уверенията на тази - Колтуклиева, че парите, които "банкерът" й дал не били от КТБ, а от Цветан Василев...
    Още колко помия и мърсотия, насъбрана в КТБ ще има да излиза - за политици, управници, магистрати, бизнесмени и банкери...
    И ДОКУМЕНТИ И САМОПРИЗНАНИЯ И ОБЯСНЕНИЯ СЛЕД ТЯХ!

    Интерсно, тази, дето иначе много намахано онясняваше и разясняваше по телевзизии и медии (вместо да се скрие в дън земя) и как Борисов самият щял да се изненада колко голяма щяла да бъде победата му на изборите и колко голяма юаяла да бъде и подкрепата за правителството му в парламента, и как тя имала честта да говори с него по телефона и той трябвало да я слуша ... сега до там ли я докара, за да й се обяснява, че всъщност парите, които е прибрала скришом от Василев (и когото много ревностно защитаваше доскоро), десетките хиляди ВСЪЩНОСТ НЕ СА НЕГОВИ, А НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ ТАМ, ЧАСТ ОТ МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ ПАРИ, КОИТО НЯКОИ ТОЛКОВА НАБЪРЗО СЕ ОПИТАХА ДА ПРИКРИЯТ, БРЪКВАЙКИ В ДЖОБА ОТНОВО НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ ДАНЪКОПЛАТЕЦ!

    Отвратителна жена! Отвратителни работи! И тази се нарича журналистка!?!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал