🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как БНБ избира синдици на банки: без критерии и на тъмно

В тайния списък има 26 юристи и икономисти, които не са полагали никакви изпити

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма обявена конкретна процедура за кандидатстване или избор за банков синдик, няма и конкретно разписани изисквания.

Без правила и критерии и при пълна непрозрачност Българската народна банка решава кой може да бъде синдик на фалирала банка. Изборът кой да разпределя активи за милиарди става чрез влизане в списък, който е таен и се попълва по благоволение на някой в централната банка. Въпросът е принципен, но е особено актуален покрай предстоящите назначения в КТБ.

Обобщените изводи са от допитване на "Капитал Daily" до търговски адвокати и до присъстващи в обновения списък на синдиците. А самата БНБ не отговори на въпросите как точно и кой избира имената във въпросния списък, има ли критерии и какви. Същите въпроси преди ден повдигнаха и от асоциацията на банките.

Подавате молбичка

Законовите изисквания към банковите синдици са прекалено общи. В резюме: да са юристи или икономисти, с банков или финансов опит и да не са свързани с фалиралата банка. Включени в списъка заявиха, че не са се явявали на изпит, какъвто има за синдиците при фирмените фалити. Търговски адвокати посочиха, че за да движат несъстоятелността на търговски дружества, първо полагат изпит, после всяка година трябва да се доквалифицират, плащат застраховка и такса за присъствието си в съответния списък, който е публичен.

Оказва се, че за списъка за банкови синдици може да кандидатства всеки желаещ (и отговарящ на условията в ЗБН) с молба-заявление до БНБ, автобиография и декларация за данни за професионална квалификация, удостоверяващи, че отговаря на изискванията на закона. Въпрос на преценка на БНБ е дали да бъде включен в списъка на синдиците или не, коментира присъстващ в него юрист.

За тази задача отговаря подуправителят на "Банков надзор". Тъй като Цветан Гунев в момента е в отпуск заради разследване, в момента подпис слага Димитър Костов, подуправител управление "Банково". Той е решавал кой да бъде допълнен през лятото, обясни адвокат.

Няма практика и съответният одобрен да бъде уведомен или контактнат от централната банка. "Научих, че съм в списъка, от публикуван в медиите такъв, не съм питал, не са ме и уведомявали от БНБ", посочи още той. По думите му присъствие в списък на синдиците не означава директно, че ще бъде синдик на банка в несъстоятелност.

Тези, които са били част от въпросния списък и преди обновяването му, през лятото на тази година са получили писма със запитване от БНБ за потвърждение на желанието им да бъдат в него, както и изискване за обновяване на данните за професионална квалификация. Няма яснота обаче новите имена, които са включени в списъка, по какъв начин са адресирани. Не е ясно и кои са новите имена в него.

Тайният списък

През лятото централната банка е обновила списъка на синдиците, като досега той официално не е обявяван. "Капитал" намери преди седмици обновения списък, според който вътре има 26 лица. Преди това на два пъти отправя официално питане към БНБ за списъка на синдиците, но отговор не беше получаван. В края на юли 2014 г. от пресцентъра на централната банка казаха, че към онзи момент списъкът със синдиците се обновява, като след това ще се прецени дали да бъде публикуван, или предоставян при поискване. В началото на ноември отново изпратихме запитване до БНБ, на което отново нямаше отговор. В четвъртък БНБ също не отговори.

Преди ден Асоциацията на банките в България (АББ) е изпратила официално запитване до БНБ с копие до министъра на финансите с искане официално да бъде оповестен списъкът на синдиците, поддържан и изготвян от централната банка. Банките искат да знаят и по какви критерии и правила БНБ е избрала присъстващите във въпросния списък синдици и какви критерии ще се приложат при избора на синдици на КТБ (по закон те се избират от управителния съвет на ФГВБ). Искането им е, ако няма такива критерии, да бъдат изработени и обявени.

Банките са заинтересована страна в процеса по несъстоятелността на КТБ. Изплащането на гарантираните влогове става с натрупаните от тях пари като годишни премийни вноски във фонда. По закон при недостиг на средства във фонда той може да увеличи размера на вноските на банките (сега са 0.5% от депозитната база), може да им ги изиска предсрочно (превеждат се до края на март на текущата година за предходната), а може да ги задължи и двете едновременно – да им увеличи вноските и да им ги изиска предсрочно.

Колко е важно да бъдеш синдик

Кой ще бъде синдик на банка в несъстоятелност е от особена важност. Тя се определя от правомощията и дейността на синдика. В закона е записано, че са "най-малко две лица", което означава, че може да са и повече. Според информации в адвокатските среди в КТБ ще бъдат назначени поне трима предвид големия обем на масата на несъстоятелността. Синдиците събират вземанията на банката и удовлетворяват кредиторите й. През тях минават всички активи - продават обезпеченията на лошите кредити, недвижимото и движимото имущество на банката, всичко, което е актив на банката.

Синдиците правят план за осребряване на масата на несъстоятелността, който има начална и крайна дата. Контролира ги Фондът за гарантиране на влоговете в банките, поради което и той е ключов в процеса по несъстоятелността. Той одобрява програмата за осребряване, датите й и пр.

Синдиците може да осребрят всички вземания по кредити в полза на банката поотделно или в съвкупност чрез публична продан.

Алтернатива е да продадат цялото предприятие (което включва и кредитите й), без необходимост да се извършва публична продан, но след одобрение от съда, като в този случай съдът на свой ред трябва да вземе мнението на БНБ и фонда.

От тях зависи и ключовият въпрос с цесиите - за кои случаи да бъдат предявени отменителни искове - интерес за над 800 млн. лв.

За нов публичен и състезателен принцип на синдици в списъка все още има време, след като жалби блокираха делото за несъстоятелност. Публичност ще трябва и при подбора на екипа от фонда за гарантиране. Защото извън кой е в списъка (засега от 26 лица) важно е и защо избираме точно определени двама или трима.

Изискванията в закона

- Синдик може да бъде само физическо лице

- Да не е осъждан като пълнолетен за умишлено престъпление от общ характер

- Да има висше икономическо или юридическо образование и стаж по специалността не по-малко от пет години, от които три години в областта на банковото дело, счетоводството или финансите, съответно търговското, банковото или финансовото право

- Да е лице с добра професионална репутация

- Да не е бил през последните пет години, предхождащи датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност за банката, член на неин управителен или контролен орган

- Да не е лишен или лишаван от правото да заема материалноотговорна длъжност

- Да не е съпруг или роднина по права линия, по съребрена линия до шеста степен включително или по сватовство – до трета степен включително, на член на управителен или контролен орган на банката, действал през последните три години, предхождащи датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност

- Да няма търговски, финансови, делови или други материални интереси в банката в несъстоятелност

- Да не се намира с банката или с неин кредитор в отношения, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие

- Да не е кредитор в производството по несъстоятелност за банката или съпруг на кредитор, или негов роднина по права линия, по съребрена линия до шеста степен включително или по сватовство – до трета степен включително

- Да не е невъзстановен в правата си несъстоятелен длъжник

- Да не е временен синдик или синдик на друг търговец

- Да е включен в списъка, воден от централната банка, на лицата, които могат да бъдат синдици на банка

- Да не е бил член на изпълнителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, когато то е  прекратено поради несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори

В закона е записано, че изискванията, без тези за образование и осъждане, се установяват с писмена декларация на лицето, че отговаря на посочените изисквания, подадена пред управителния съвет на фонда в деня на назначаването му за синдик.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 32

    Не виждам защо се изненадвате, че синдици се избират на тъмно!
    Кое в тази страна се прави по ясни правила?

    Толкова сме пропити от корупция, че по този признак може би в следващите учебници трябва да ни поставят или в Екваториална Африка, или в Карибския басейн...

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 25

    Дали е БНБ не е много сигурно, по-скоро е КОЙ, и схемата е същата, както "избора" на Пеевски за шеф на ДАНС.

    Нередност?
  • 3
    petianp avatar :-|
    petianp
    • - 2
    • + 12

    Бас държа, че тези синдици са ченгета!

    Нередност?
  • 4
    weingro avatar :-P
    Weingro
    • + 7

    "Тъй като Цветан Гунев в момента е в отпуск заради разследване, в момента подпис слага Димитър Костов, подуправител управление "Банково"."

    Безценно - шефът вече го гепиха, да ме прощавате, сега решава замес'нико. Докато - и него. Па посла па така.

    Нередност?
  • 5
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 6

    По мое мнение, много добра статия. Точна, стегната и с ясни изводи и преложения.
    Защо за пореден път се убеждаваме в лекотата с която БНБ си минава през закона и видимо безотговорно се създава възможност активи за милиарди да се управлят от хора с недоказани качества, за мен остава тайна непостижима.
    Ясно е, че нивото не експертни качества не може да реши основния проблем за елементарната честност и защита на обществения интерес, но отсъствието на такива качества, може да направи невъзможно постогането на тази цел, дори и конкретните хора да се случат достатъчно честни със здрав гръбнак.
    И всичко това, да не забравяме, те ще трябва да свършат под зверския натиск на КОЙ и Ко - не ви ли се струва, че те, КОЙ и Ко са си свършили вече работата в самата БНБ и всичките проблеми които коментираме от месеци са просто едно логично следствие от "добре" свършената работа:).

    Нередност?
  • 6
    blondiva avatar :-?
    Iv Varbanova
    • - 1
    • + 1

    Има много нелицеприятни истини и съмнителни неща все пак. Една от най-нелицеприятните е, че червеният депутат Георги Кадиев, който се правеше на стожер на моралността се оказва доста забъркан в цялата история с КТБ. Не само се срещал тайно с Василев във Виена, но и се спряга като консултант на КТБ срещу солидна сума и бъдещия управляващ на ТБ Виктория, зад него тайно Василев. Вероятно Жорко е най-малкото в течение какво точно се е случвало в банката.

    Нередност?
  • 7
    tepa avatar :-|
    tepa
    • - 2

    Lebanon has a dynamic bank sector that continues to finance government and attract deposits from residents as well as Lebanon’s large and wealthy expatriate community (remittances are currently around $8 billion a year, equivalent to around 20% of GDP). By the end of July 2014, total Lebanese bank assets had risen 7.6% over July 2013, to reach just under $170 billion.

    Нередност?
  • 8
    anthony68 avatar :-|
    anthony68
    • + 2

    А тъмната страна на др. Кадиев и участието му в схемата?

    Нередност?
  • 9
    zax50315885 avatar :-|
    Teaser
    • - 1
    • + 1

    Предлагам Огнян Герджиков за синдик на КТБ. Той вече беше синдик на Агробизнесбанк и доста врътки превъртя. Цесиите, за които се застъпва са парче торта за него!

    Нередност?
Нов коментар