🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов ключов въпрос: откога КТБ е неплатежоспособна

Датата е важна заради цесиите с депозити и прихващанията по кредити и заради гарантираните влогове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Решението за фалит на Корпоративна търговска банката (КТБ) повдига ключов въпрос – откога е неплатежоспособна. След отнемане на лиценза на банката БНБ трябва да поиска обявяване на несъстоятелност с конкретна дата, от която банката не е можела да се разплаща. Тя е ключова по две причини. Първата е валидността на цесиите с депозити и прихващанията по кредити, които за четири месеца са достигнали 600 млн. лв. Другата са влоговете с преференциални условия, които според някои тълкувания може да се окажат гарантирани, след като квесторите намалиха лихвите по всички депозити на банката. Юридическите мнения по тези казуси обаче не са единни.

По информация на "Капитал Daily" тази дата ще бъде към 30 септември 2014 г. - отчетният период, към който резултатите от проверката на одиторите в КТБ показаха необходимост от обезценки за 4.2 млрд. лв. Към тази дата ще бъде и отчетът за капиталовата адекватност на КТБ на база оценката и след извършени съответни счетоводни операции. Този отчет трябва да бъдат предаден в БНБ до дни.

Сделка или не

След три месеца на неофициални информации за сделки между вложители и кредитополучатели в КТБ за десетки милиони от изказване на единия от квесторите на КТБ, Станислав Лютов, стана ясно колко точно е сумата на заявленията за осъществените сделки. Очакванията източник, близък до централната банка, са, че от тези 600 млн. лв. около 200 млн. лв. ще бъдат признати за законни и осчетоводени. Тези сделки се правят между добри кредитополучатели и негарантирани вложители (с депозити над 196 000 лв.). Ползата за първите е, че приключват взаимоотношенията си с проблемната банка и дори могат ефективно да намалят задълженията си, тъй като обичайно могат да купят вземане с дисконт (по неофициална информация, стигащ до 50%). А за вторите - че взимат част от парите си сега, които иначе биха получили след осребряване на масата на несъстоятелността според това кой поред кредитор са и в размер, пропорционален на събраното.

Въпросът беше дълго обсъждан на временната комисия по бюджет и финанси в сряда. Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок изразиха притесненията си, че ако бъдат признати, тези сделки ще намалят масата на несъстоятелността на банката и това може да увреди интереси на други кредитори. Подобно притеснение е изказал и Фондът за гарантиране на влоговете в банките в доклад до комисията, което стана ясно от въпрос на депутата от АБВ Ивайло Калфин. В тази връзка председателят на управителния съвет на фонда Росен Николов посочи, че е от съществено значение към коя дата ще се поиска неплатежоспособност на банката. Опасенията му са, че ако тя е към сегашен момент, цесиите и прихващанията ще бъдат осчетоводени и ще намалят масата на несъстоятелността, като в същото време ще увеличат и сумата на гарантираните влогове.

От БНБ, чийто управителен съвет присъстваше на комисията, обясниха, че след консултации с юристи като Огнян Герджиков, Валентина Петрова, Ангел Калайджиев е дадено тълкуването, че те не са незаконни. БНБ обаче не е органът, който ги разрешава или не, тъй като са обект на търговското право. Според квестора на КТБ Лютов те не увреждат масата на несъстоятелността, тъй като чрез тях кредитите се събират изцяло. Той посочи и че синдиците на банката впоследствие могат да заведат дела и да оспорят дадена сделка и в крайна сметка да бъде отменена.

Какво казват юристите

Няма единно тълкуване и съдебна практика, която да каже дали сделките, правени по време на специалния надзор, са нищожни или не. Юристите са разделени на две по отношение на цесиите. Според повечето от тях тази практика не е забранена от закона, а според други е чисто заобикаляне, т.е. постигане на незаконна цел със законни средства. Според критиците на тази практика е спорен въпросът дали депозитите представляват вземане, доколкото падежът по тях не е настъпил. По-големият проблем обаче е в реалното състояние на банката - макар и формално тя да не е във фалит през последните месеци, реалното й състояние трябва да е било известно още от първите дни на специалния надзор.

Според търговски адвокат, който в миналото е бил и синдик на банка, операцията по продажба на депозити на кредитополучатели може да бъде оспорена от синдика и да падне в съда, ако е направена след датата на неплатежоспособност. Причината е, че са увредени интересите на останалите кредитори - депозанти, облигационери и т.н. Така повечето юристи твърдят, че ако датата на неплатежоспособност е няколко месеца назад, операцията се обезсмисля.

Продажбата на депозити

Другата страна, която засяга датата на неплатежоспособността, са депозитите. Продавайки част от вземането си към банката на неин кредитополучател, вложителят на практика предрежда други кредитори на банката, които са по-напред по закон.

Според юристи проблем идва от факта, че вземанията, които се цедират (влоговете), реално не съществуват, т.е. банката няма как да ги изплати. В същото време те се "заменят" срещу реално съществуващи активи (обезпеченията по отпуснатите кредити) и така резултатът е, че дупката в банката става още по-голяма. "Капитал" научи, че по този начин например са били вдигнати обезпеченията по кредити на групата около "Литекс".
Адвокат посочи, че проблем са и депозитите с преференциална лихва (с индивидуално договорени лихви извън стандартния лихвен бюлетин на банката). Тук мненията на юристи отново не са единни. По думите на бившия синдик, ако за дата на неплатежоспособността на банката се приеме дата преди свалянето на лихвите в КТБ (1 юли), това би спестило милиони на фонда за гарантиране, тъй като така те остават извън гаранция.

Другото тълкуване е, че точно за тези депозити няма значение кога е датата на неплатежоспособност, защото определяща за това дали е гарантиран е датата на сключване на договора за депозит между банката и вложителя.

От кой момент точно е неплатежоспособна КТБ е труден въпрос. Ясно е, че портфейлът към свързани лица, който се провизира сега и ще изяде капитала, не е натрупан през последните месеци. Въпреки че по официални данни към началото на юни например КТБ е в добро здраве, обезценките със същия успех могат да се приложат и към тази дата, тъй като оттогава банката е затворена и не е сключвала нови сделки. БНБ и съдът ще носят отговорността дали ще определят коректна дата, или ще се действа в полза на група лица с големи депозити и кредити.

65 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 36

    Да сложат дата 1-ви юли!

    Нередност?
  • 2
    petianp avatar :-|
    petianp
    • + 89

    От този кратък анализ става ясно, че кашата КТБ става още по-голям и то естествено с подкрепата на БНБ! В този хаос най-вероятно "правилните хора" са си взели парите от КТБ, чрез една или друга сделка!

    Нередност?
  • 3
    galla avatar :-?
    Γαλλα
    • - 3
    • + 39

    От доста отдавна тежа на тази Земя и през това време научих, че трябва да се стои далече от всякакви финансови пирамиди, КТБ-та и ТЕЦ-ове...:)

    Нередност?
  • 4
    xmm avatar :-|
    xmm
    • - 3
    • + 23

    Щом като и юристите не са на едно мнение,да потърсят европейски аналог.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 25
    • + 3

    Да ви имам кахъра, това е работа на БНБ да отнеме лиценза и да обяви дата на несъстоятелност... тя ще е много по близо до 20.06.2014 отколкото към Коледа, например....

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 43

    "Въпреки че по официални данни към началото на юни например КТБ е в добро здраве, обезценките със същия успех могат да се приложат и към тази дата, тъй като оттогава банката е затворена и не е сключвала нови сделки."
    юЛи, а не юНи.
    Колкото по-ранна се обяви, толкова по-добре. Е, освен Вежди Рашидов сърдит ще е и Гриша Ганчев, но пък е далеч по-справедливо спрямо фонда, в който пък внасят пари всички банки, и в крайна сметка тия пари по един или друг начин банките ги дерат от клиентите.
    То не стига, че има малко читави активи (т.е. кредити, които са обезпечени и по тях ще се събере дължимото), ами да вземем да ги заменим (цесираме) с ... липсващите влогове! И вместо осребряем актив да имаме буквално нищо.

    Нередност?
  • 8
    rupe221 avatar :-|
    rupe221
    • - 5
    • + 65

    Ами реално банката е неплатежоспособна от момента в който е спряла да изплаща депозити на хората . Тя ако е била платежоспособна е щяла да си работи и да се изплаща нормално . Всяка друга дата е равна на престъпление.

    Нередност?
  • 9
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 6
    • + 26

    "...Ами реално банката е неплатежоспособна от момента в който е спряла да изплаща депозити на хората . Тя ако е била платежоспособна е щяла да си работи и да се изплаща нормално . "
    До коментар [#8] от "rupe221":

    Съгласен. Иначе с тези "тълкувания" е добър пример как адвокати могат да оплетат и един прост факт. Извод, не назначавай адвокати за премиери :)

    Нередност?
  • 10
    sultana avatar :-|
    султана глаушева
    • - 32
    • + 35

    До коментар [#8] от "rupe221":
    А какво ще кажеш за другата банка, дето в петък 15 ч. спря да плаща, но държавата застана зад нея, наляха й около милиард и понеделник отвори? Къде е разликата, че при едната е престъпление, а при другата е ок? Или ти си от стар род на любители на двойния стандарт?

    Нередност?
Нов коментар