🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лични данъци – какво ново

Расте осигуровката за фонд пенсии, влиза в сила ново облекчение, затяга се режимът при апорт и продажба на имот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За много хора плащането на данъци след Нова година е приоритет. Други чакат последния момент. Независимо от това за всеки е важно какви промени настъпват през годината. През тази сроковете и начините за подаване на данъчна декларация остават непроменени (виж карето), но пък влизат в сила куп други изменения.

По-високи осигуровки

Промяната, която засяга всички, е увеличението с 1 процентен пункт на вноската за фонд "Пенсии". Тя става 13.8% за родените след 1959 г. (още 5% отиват в задължителните пенсионни фондове) и 18.8% за родените преди тази година (виж сметките). Увеличението се разпределя така – 0.56 за сметка на осигурителя и 0.44 за сметка на осигурения.

Размерът на вноските е едната част от уравнението, другата е основата, върху която се начисляват те. Максималният размер на осигурителния доход през тази година остава непроменен - 2600 лв. на месец. Минималният обаче расте заради минималната работна заплата и ще е 460 лв. (9.5% ръст спрямо 2016 г.).

Променя се и авансовият осигурителен доход за самоосигуряващите се лица с 50 лв. спрямо облагаемия им доход за 2015 г. (виж таблицата). За тези, които са нямали дейност през посочената година и са започнали да се самоосигуряват през 2016 г. или 2017 г., минималният осигурителен праг е 460 лв.

Задължения и след смъртта

В момента, ако някой самоосигуряващ се почине, а не е платил дължимия данък общ доход през годината, наследниците не са длъжни нито да подават декларация, нито да плащат нещо на държавата. От 2017 г. това се променя - роднините ще трябва да изберат дали да подадат декларация и да платят дължимото по нея, или да изчакат дали данъчните ще намерят задължения. Това не е толкова трудно, тъй като платецът на дохода – например на наем, е длъжен да подаде декларация в НАП. В нея се посочва на кого какви суми е изплатил през годината, ако те са облагаеми. Така данъчните може лесно да издадат акт за установяване на задължението. В този случай роднините ще трябва да решат дали да платят дължимия данък, или да обжалват в 14-дневен срок. Данъчните пък ще могат да започнат и ревизия.

Според консултанти изчакването с документите е по-неблагоприятният вариант, защото приходната администрация може да напише каквото реши в акта и дори да започне ревизия. Ако роднините не знаят откъде идват доходите и колко са били обаче, стои рискът да се декларира нещо невярно. В този случай трябва да се претегли добре риска да се изчака реакцията на данъчната администрация.

Плащаш с карта – дължиш по-малко

От началото на тази година влиза в сила и ново данъчно облекчение – за безкасови разплащания. То е 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лв. Отстъпката е за доходи, получени през 2017 г., и реално ще може да се ползва при подаването на годишна данъчна декларация през 2018 г.

За целта трябва да са изпълнени три условия:

- хората, които искат да я ползват, да имат доходи от заплата, от наем или от граждански договори

- да са получили тези средства по банков път

- през съответната година са извършили безкасови плащания (с карта или банков превод), които са поне 80% от сумата на получените облагаеми доходи през годината. Например ако по банковата карта лицето има 100 единици, през годината са му преведени заплати и авторски възнаграждения в размер на още 100 единици, за да се ползва облекчението, трябва да има направени безкасови плащания за 80 единици.

От НАП обясняват, че не е нужно да се води лично счетоводство или пък да се пазят някакви документи. Данъчните обаче може да проверят след това дали декларираното е изпълнено.

NB! За да се ползва което и да е облекчение, данъкоплатецът трябва да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация. За целта той трябва да предостави писмена декларация пред работодателя, че не е длъжник на държавата.

Доход от апорт на акции и имот

Досега много хора успяваха да не платят данък общ доход при продажба на имот чрез апорт в дружество. Например закупено за 10 единици недвижимо имущество се апортира в капитала на дадена компания, като при апорта имотът е оценен на 100 единици. След това се продава за толкова, а фирмата не реализира печалба, т.е. не дължи данък. В същото време собственикът може да намали капитала с 90 единици (печалбата от продажбата на имота) и също няма да дължи данък.

От началото на годината има промяна в правилата – при намаление на капитала, произтичащо от продажба на апортирано от физическо лице имущество, вече ще се смята, че физическото лице е извършило продажбата на този имот. Т.е. за разликата от 90 единици (печалбата от продажбата) вече ще се дължи данък.

По същия начин се променят и правилата за определяне на цената на придобиване за акции и дялове, получени в резултат на апорт.

"Ако притежавате акции, закупени за 10 единици, и ги апортирате в капитала на свое дружество, след това се направи втори апорт в ново дружество и те бъдат продадени, за данъчна основа ще се смята разликата между продажна цена и стойността на първоначалното придобиване", обяснява данъчен консултант. Според него досега се е използвал фактът, че данъчната основа се определя като разлика между цена на апортна вноска и продажната стойност. Само че стойността на апортната вноска се определя от вещи лица и обикновено подлежи на манипулации. И ако доскоро тази схема се е използвала за данъчна оптимизация, сега това ще е по-трудно.

Доходи от чужбина

Хората с доходи от чужбина като лихви по депозити, продажба на акции, доходи по консултантски възнаграждения вече ще ги декларират и плащат само веднъж – с годишната данъчна декларация. Досега те бяха длъжни да правят на всяко тримесечие и с годишната декларация.

Деклариране и плащане

Годишната данъчна декларация за доходите, получени през 2016 г., трябва да бъде подадена до 30 април на тази година. Това е и срокът, в който трябва да се плати и дължимият данък, ако не е платен авансово.

За желаещите да направят всичко това онлайн е нужен електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК). Кодът е безплатен, издава се от данъчните, като подаването на декларация с него през страницата на НАП е доста бързо и лесно. Дължимият данък общ доход също може да се плати онлайн, дори и от хората, които не ползват онлайн банкиране. Това става през сайта на НАП, като за целта е нужна банкова карта, която е регистрирана в ePay.bg.

Ако годишната данъчна декларация се подаде онлайн до 31 март, може да се ползва до 5% отстъпка от данъка за довнасяне. Тук има една уловка – тя може да е не повече от 1000 лв.

Има и едно улеснение – при откриване на грешка в декларацията след 30 април, може еднократно в срок до 30 септември да се подаде нова декларация с коригирани данни.

Данъчни облекчения

- За допълнително доброволно осигуряване. Данъчната основа се намалява с направените през годината лични вноски до 10% от нейния размер.

- За доброволно здравно осигуряване и застраховки "Живот". Облекчението е общо за двата вида и е същото като горното.

- За лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране. Това облекчение е за хора, които са навършили възрастта за пенсиониране, но не им достигат 5 години осигурителен стаж, за да вземат пенсия. В този случай те имат право да си доплатят, като данъчната основа се намалява с внесените през годината осигуровки за тази цел.

- За дарение. До 5% от данъчната основа, когато е в полза на определени организации.

- За закупуване на жилище на кредит от млади семейства. От данъчната основа може да се приспаднат дължимите лихви за съответната година. Ако кредитът е по-голям от 100 хил. лв., облекчението е за дължимите лихви по първите 100 хил. лв. от главницата.

- За деца. Данъчната основа се намалява с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца. За деца с увреждания с 50% и над 50% облекчението е 2000 лв.

- За хора с намалена трудоспособност. Данъчната основа се намалява със 7920 лв. за хора с 50% и над 50% намалена работоспособност.

NB! Всички облекчения се ползват с подаването на годишната данъчна декларация. Към нея се прилагат и документите, които доказват правото тя да се ползва.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daaam avatar :-|
    daam
    • + 5

    "Всички облекчения се ползват с подаването на годишната данъчна декларация. Към нея се прилагат и документите, които доказват правото тя да се ползва."

    С това не съм съгласен. Ако, работодателят /например/ удържа вноските за доброволно осигуряване и застраховка "Живот" не виждам защо да се подава данъчна декарация.

    Нередност?
  • 2
    dokker avatar :-|
    dokker
    • + 1

    До коментар [#1] от "daam":

    По принцип за този вид удръжка избираш дали отстъпката да е ежемесечна, като това се отчита от работодателя и се отразява във фиш, или да е с натрупване и отчитане в края на годината, като това става с подаване на декларация.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал