Десетте акции на 2019 г.

Анализаторите предвиждат 15% ръст на SOFIX, но предупреждават и за евентуални подводни камъни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да прогнозираш фондовите пазари през 2019 г. е малко като игра вабанк. Сигналите за забавяне в глобалната икономика вече са видими и коледните трусове по борсите в САЩ показват колко са изнервени инвеститорите. Същевременно обаче нищо не изключва и при липса на катаклизми пазарите да се отърсят от загубите през изминалата 2018 г. и да донесат положителна доходност. Особено ако се стигне до позитивно разплитане на някои от големите глобални възли като Brexit или търговските войни вследствие на непредсказуемата политика на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Тези сантименти се пренасят до голяма степен и на Българската фондова борса. Преди година анализаторите, до които "Капитал" се допита, заложиха колективно на 10% ръст на основния индекс SOFIX, но вместо това реалността поднесе над 12% спад. Сега очакванията на експертите са отново като цяло позитивни, и то за над 15% покачване на индекса. В четиринадесетатата поредна анкета "Десетте акции на годината" обаче повечето от тях дават глас и на притесненията си.

Оптимизъм с едно наум

"Очаквам забавяне на растежа на световната икономика и особено на европейската, което няма как да не ни се отрази. Допълнителни рискове са Brexit, италианският дълг, турската инфлация и търговските войни на Тръмп", обяснява Владислав Панев, председател на борда на "Скай управление на активи". "Много от тези неща са отразени в цените, особено на развиващите се пазари, че дори и на БФБ, но инвеститорите трябва да бъдат внимателни. Все пак имаме фундаментално подценени активи, така че добрият им подбор може да осигури печалби", допълва той.

Подобен скептицизъм излъчва и прогнозата на Веселин Радойчев, директор "Капиталови пазари" в Първа финансова брокерска къща. Той оправдава очакванията за нулев ръст на SOFIX през 2019 г. не само със забавящата се икономика, а и с предстоящото плавно покачване на лихвените нива и инфлацията на разходите за компаниите. "От гледна точка на цените на акциите очакваме задържане на настоящите нива дори и при спад на чуждите борси и отлив на капитали от развиващите се пазари поради факта, че отдавна местните пенсионни фондове изместиха чуждите инвеститори като основен фактор, влияещ на ликвидността. Друг фактор ограничаващ потенциалният спад на БФБ, са чувствително по-ниските пазарни множители на местните компании спрямо техните европейски аналози", коментира Радойчев.

Според изпълнителния директор на "София интернешънъл секюритиз" Ивайло Томов през 2018 г. не е имало положително развитие за българския пазар. "Той остава ниско ликвиден, компаниите с коректен мениджмънт се броят на пръсти, чуждестранните портфейлни инвеститори липсват. БФБ се превръща все повече в платформа за листване на дългови емисии, пласирани чрез частно предлагане. Така че не виждам икономически аргументи за по-сериозна експозиция към България в едно глобално-ориентирано портфолио", обяснява Томов, който залага на нива на SOFIX 550-650 пункта в зависимост от представянето на европейските пазари. "В такава среда движението на SOFIX ще бъде зависимо от настроенията на най-големите портфейлни инвеститори на БФБ - пенсионните фондове", прогнозира той.

Сред анализаторите с по-положителни настроения за перспективите пред българския капиталов пазар през 2019 г. не се откроява единен двигател за ръст. Все пак често се посочват ниските лихви по банкови депозити, което традиционно се очаква да пренасочи интереса на спестителите към по-доходоносни алтернативи. Този ефект обаче така и от години не се материализира. Надежди се възлагат и на стартирането на ваучерната схема, която да стимулира малки и средни предприятия да излизат на борсата, като се покриват разходите им за това. Борсата получи и одобрение от КФН за създаване на сегмент за листване на МСП при облекчени условия, което след време да им помогне да се качат и на основния пазар.

"Очаквам засилване интереса на чуждите инвеститори към развиващите се и по-слабо развитите пазари, какъвто е и нашият. Чуждестранните инвестиционни фондове вече започват да търсят алтернативи на американския пазар, който от няколко седмици показва силна волатилност и сигнали за прегряване", прогнозира Натали Илчева, старши финансов анализатор в "Елана трейдинг".

"Няма да бъде изненадващо редица мажоритарни собственици да затворят публичния статус на компании или да стартират покупки на нови дялове в компаниите със значителна разлика между пазарни котировки и фундаментална бизнес оценка", смята Тихомир Каунджиев от "Карол"

Какво да избирам

Селекцията на анализаторите не е изненадваща. Седем от миналогодишната десетка присъстват и в новата, а лидерът - "Софарма", запазва челното си място. За фармацевтичната компания това е шести път на върха в класацията, което също показва устойчивост. Свидетелство за доверието към мениджмънта е, че в топ 10 тази година влиза и дистрибуторската компания от групата - "Софарма трейдинг".

Традиционно изборът на анкетираните се спира в най-голяма степен на компаниите с по-открит мениджмънт, което е и причината компании като "Монбат" и "ФНИ България" да запазят високите си позиции. За втора поредна година в топ 3 влиза и "ЧЕЗ разпределение", движено от очакването, че все пак ще се стигне до сделка и ще последва търгово предложение на цена над текущите нива на котировките.

Сред новите фаворитите на брокери, анализатори и портфолио мениджъри се оказва "Градус", която миналата година излезе на борсата с най-голямото IPO от кризата насам.

Според Веселин Радойчев популярната мантра, че само компаниите, работещи за износ, имат перспектива, през 2019 г., може да не сработи. "Увеличаващият се разполагаем доход ще позволи частично прехвърляне на увеличените разходи върху крайният клиент за компаниите, продаващи основно в България, които би било логично да се представят по-добре от експортно ориентираните фирми", смята той.

Натали Илчева пък очаква по-съществено раздвижване около засилената борба за влизане в SOFIX. Освен наличието на борсово търгуван фонд върху индекса новите регулаторни изисквания към инвестициите на пенсионните фондове все повече се очаква да фокусират инвестициите им към ликвидните компании, чиито акции влизат в изчисляването на измерителя.

Карсимира Паунина от "Селект асет мениджмънт" очаква по-вял старт на 2019 г. с ниска ликвидност. "Безспорно резултатите от новата проверка на качеството на активите на избраните от ЕЦБ български банки ще са във фокуса на анализаторите и бъдещите им нагласи за БФБ. Най-вероятно ликвидността ще се повиши едва след публикуването на информацията за тях вследствие на отразяване на получената информация, която се очаква през юли 2019 г.", прогнозира тя.

Методология

В анкетата се включиха 7 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 22 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Булброкърс", "Елана трейдинг", "Карол капитал мениджмънт", Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Скай управление на активи" и "София интернешънъл секюритиз"

** Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества

#1. "Софарма"

"Натискът върху цената на акция, предизвикан от излизането на един от основните акционери, ще отшуми, а предвид редовното разпределяне на дивидент акцията може да се покачи съществено. Трябва да се има предвид, че компанията продава съществено обеми в Русия и Украйна."

Божидар Тодоров, "Булброкърс"

"Едно от големите предимства на акцията е нейната ликвидност. В момента компанията е изправена пред доста предизвикателства и ако успее да ги преодолее, смятам, че инвеститорите ще оценят това и ще видим ръст в цената."

Ивайло Томов, "София интернешънъл секюритиз"

"Компанията остава подценена предвид натиска, който активният продавач "Ромфарм" продължава да оказва, и продажбите от страна на някои от служителите, получили бонус акции през 2018 г. Очаквам през 2019 г. влиянието на тези два фактора да отслабне и постепенно да изчезне, което ще подкрепи движението на цената в посока нагоре."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

"Софарма" премина през една не много успешна година с по-слаби финансови резултати и по-бавно от нашите очаквания развитие на регистрационния процес на "Табекс" в САЩ. Това доведе и до корекция на цената на акцията. Въпреки това потенциалът пред дружеството в дългосрочен план е все така валиден, основно поради "Табекс", проникването на сръбския пазар и подобрението на резултатите в ритейл пазара на лекарства."

Веселин Радойчев, ПФБК

#2. "ЧЕЗ разпределение България"

"Считам, че през годината мажоритарният дял в дружеството ще бъде продаден при цена, значително надхвърляща текущите пазарни котировки."

Тихомир Каунджиев, "Карол капитал мениджмънт"

"Очаквания за сделка, за добро за компанията арбитражно решение, от друга страна, кризата в енергетиката сигурно ще ги засегне и тях."

Владислав Панев, "Скай управление на активи"

"Твърдото намерение за продажба остава, което рано или късно трябва да доведе до сделка. Очакванията са при финализиране на сделката да има над 50% премия спрямо сегашната пазарна цена, но има и съществен политически риск."

Божидар Тодоров, "Булброкърс"

"Компанията отчита сравнително добри финансови резултати и спазване на заложените планове за капиталови инвестиции. През годината стартира и един от най-мащабните проекти на дружеството за повишаване на сигурността на електрозахранването, което би следвало да се отрази положително върху разходите в средносрочен план. Реализирането на евентуална продажба на дела на чешката ČEZ в компанията би следвало да повиши допълнително интереса към акциите."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

#3. "ФНИ България" АДСИЦ

"След спада в цената през изминалата година поради увеличението на капитала очаквам успешният старт на проекта в "София тех парк" да бъде катализатор на по-добро представяне през 2019 г. Мениджмънтът е доказал способността си да развива успешно подобни проекти."

Ивайло Томов, "София интернешънъл секюритиз"

"Стартът на строежа в "София тех парк" ще даде тласък на акцията, макар и постъпления да има след година."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

"Очакваме новините във връзка с развитието на проекта в "София тех парк" (един от най-модерните офис райони) да дадат положителен тласък на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ. В изграждането на сградата с 50 761 кв.м РЗП ще бъдат вложени средствата от успешно приключилото увеличение на капитала и при очаквана крайна цена 38 млн. евро сградата трябва да удвои активите и приходите от наеми на фонда. Нетната стойност на активите към последното тримесечие е 3.02 лв. на акция при пазарна цена 1.89 лв. и прогнозирана 0.11 лв. печалба на акция към края на годината."

Йордан Петров, ПФБК

"Има очаквания дружеството да донесе добра дивидентна доходност и да зарадва акционерите с новини, свързани с ключовия проект за изграждане на офис сграда в района на "София Тех парк".

Тихомир Каунджиев, "Карол капитал мениджмънт"

#4. "Монбат"

"По-слабите резултати на "Монбат" от началото 2018 г. доведоха до 27.4% спад в цената на акцията. Причините за това са две – понижението в цената на оловото и нарастващата задлъжнялост. Групата реализира високи приходи и печалби от рециклиране и продажба на олово през 2017 г. при цена за метала около и над 2500 долара/тон, които нямаше как да се подобрят при котировки от 2000 долара/тон в момента, а 59.4 млн. лв. нов дълг към третото тримесечие понижи допълнително нетната печалба. Въпреки това продажбите на акумулатори нарастват, което заедно с очакванията за стратегически придобивания и по-ниската цена на акцията в момента създава потенциал за по-висока доходност през 2019 г."

Иво Коларов, ПФБК

"2019 г. ще бъде ключова от гледна точка вземане на решение за разходване на средствата набрани от конвертируемата облигация. Последните бяха предназначени основно за провалилата се през октомври 2018 сделка с тунизийската АСАД. Положително развитие в тази посока ще се отрази благотворно и на акцията."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

"Изглежда, вземат бързи решения за преориентиране към смислени и изоставяне на очевидно рискови проекти."

Владислав Панев "Скай управление на активи"

"Добър и отворен към миноритарите мениджмънт. Стабилни финансови резултати, но пряко зависими от цената на оловото. Развитието на чуждите инвестиции също може да е катализатор."

Божидар Тодоров, "Булброкърс"

#5. "Софарма трейдинг"

"Добър мениджмънт. През годината ще следим развитието на дистрибуцията в Сърбия и аптечния бизнес у нас. Висока доходност от дивиденти."

Божидар Тодоров, "Булброкърс"

"Компанията предстои да разгърне потенциала си както на местния, така и на сръбския пазар след мащабните сделки по придобивания, което ще се отрази и в ръста в цената на акцията."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

"Дружеството продължава доброто си развитие и експанзия на територията на Сърбия. Очаквам инвестициите от последните години да се материализират в по-високи норми на печалба и финансов резултат."

Тихомир Каунджиев, "Карол капитал мениджмънт"

#6. "Градус"

Акцията не се представя особено блестящо след IPO-то през лятото на 2018 г. и очаквам това бъде стимул за мениджмънта да изпълни обещанията си относно дивидентната политика, което да допринесе за по-доброто представяне през 2019 г.

Ивайло Томов, "София интернешънъл секюритиз"

"2019 г. ще бъде ключова за компанията, която направи заявка да изплаща 90% от печалбата си. Придържането към това обещание и очакванията за ръст вследствие на направените инвестиции ще окаже влияние на акцията."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

"Компанията осъществи едно от най-големите IPO през последните години на родния капиталов пазар през 2018 г., привличайки не само институционални, но и множество индивидуални инвеститори. Производителят на птиче месо е един от най-големите такива в България и един от лидерите сред производителите на разплодни яйца в Европа. Очакваните положителни финансови резултати през 2019 г., поетият ангажимент за провеждане на стабилна дивидента политика и евентуалното присъединяване към останалите компоненти на SOFIX през март догодина обуславят добри перспективи пред дружеството за 2019 г."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Тепърва ще видим какво от обещаното при борсовия дебют ще се реализира. За развитието на нашия капиталов пазар имаме нужда от присъствието на по-големи компании, което е база и за връщането на чуждите капитали на БФБ."

Божидар Тодоров, "Булброкърс"

#7. "Корадо България"

"Очаквам постигнатата висока рентабилност през 2018 г. да се задържи и през 2019 г., което, съчетано с планираните инвестиции за разширяване на производството и последователната политика на мениджмънта, ще подкрепя цената на акцията."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

"Корадо България" отново надмина очакванията на местната инвестиционната общност, след като успя да наложи по-високи цени на продукцията си и да оптимизира производствените си разходи, при което за пореден път подобри финансовите си резултати въпреки по-малкото реализирана продукция през годината. Взетото решение за разширяване на бояджийския ѝ цех е ключов стратегически ход за компанията, защото ще позволи реализирането на повече готова продукция, което също ще подобри рентабилността. Разширяването ще струва 8 млн. лв. и започна през ноември тази година, като се очаква да продължи най-късно до средата на 2020 г."

Стойко Радиев, ПФБК

"Добър мениджмънт, пазарна експанзия и стабилна позиция на капиталовия пазар. Компанията не е безразлична към борсовото си представяне. Съществен риск е възможното поскъпване на основните суровини използвани в производството."

Божидар Тодоров, "Булброкърс"

#8. "Българска фондова борса"

"Очакванията са свързани основно с подобряващите се резултати на енергийната борса, която влиза в консолидирания отчет."

Божидар Тодоров, "Булброкърс"

Мениджмънтът на борсовия оператор продължава активно да работи по разкриването на нови пазарни сегменти, които биха предоставили допълнителни възможности за развитието на родната търговия. Плановете за евентуални IPO на няколко непублични компании през 2019 г., сред които автопроизводителят SIN Cars и компанията за биометрични технологии Biodit, ще диверсифицират палитрата от инвестиционни избори пред пазарните участници през годината. Също така при евентуални положителни резултати от проверката на активите на избраните от ЕЦБ родни банки бихме наблюдавали по-положителни нагласи към родния пазар, което ще рефлектира пряко и върху представянето на БФБ АД.

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Интеграцията на енергийната борса води до подобрение на резултатите"

Владислав Панев, "Скай управление на активи"

#9. "Индустриален холдинг България"

"Окрилен от благоприятната макроикономическа конюнктура, "Индустриален холдинг България" постигна изключителни финансови резултати през 2018 г., подобрявайки приходите от всичките си основни бизнес направления. Ключови за доброто представяне през годината бяха конвертирането на 30 млн. лв. облигации и оптимизирането на инвестиционния портфейл, които подобриха печалбата и освободиха ресурс за алтернативна употреба. ИХБ вече започна да осъществява амбициозните си инвестиционни планове, които са фокусирани най-вече върху пристанищния бизнес, но развиват и другите основни дружества в холдинга."

Стойко Радиев, ПФБК

"Отличните финансови резултати на холдинга ще подкрепят цената на акцията."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

#10. Централна кооперативна банка

"Очаквам силен ръст в цената на акцията след успешно преминаване през оценката на активите и стрес тестовете на ЕЦБ."

Тихомир Каунджиев, "Карол капитал мениджмънт"

"Банката поддържа добра капиталова адекватност над изискуемия по закон минимум, разполага със сравнително диверсифициран кредитен портфейл и има добри конкурентни предимства на пазара при кредитирането, което би следвало да доведе до подобряване на финансовия резултат на институцията в средносрочен план. Евентуални положителни резултати от предстоящия преглед на активите на ЦКБ, който е свързан със заявката на България за присъединяване към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз, би повлиял положително върху търговията с акциите на институцията."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    pavlik5 avatar :-|
    pavlik5
    • + 3

    Софарма - две години подред на първо място - като гледам графиката ù ми става ясен капацитета на така наречените "äнализатори"

    Нередност?
  • 3
    kn_andrey avatar :-|
    Konstantin Kostadinov
    • + 1

    Ти виж Монбат, за миналата година я даваха номер 2, а тя излиза с 27% спад.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал