🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Експат" пуска български ЕTF върху златото

Фондът започва да набира капитал от институционални инвеститори, след което ще бъде качен за търгивия на БФБ

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Експат асет мениджмънт ще пусне първия борсово търгуван фонд (ЕТФ) върху злато в България. Очаква се в началото на следващата година той да започне да се търгува на фондовата борса. Комисията за финансов надзор вече одобри проспекта на управляващото дружество.

НБТФ Expat Gold ще следва пасивно цената на златото, като ще се стреми да следва възможно най-близко доходността на LME PM Price Reference - Gold, обявявана от бенчмарк администратора си London Metal Exchange, казаха от управляващото дружество на Николай Василев и Никола Янков.

В близките дни ще започне набирането на капитал за фонда, като той трябва да е поне 100 хил. лв. На първичния пазар ще могат да участват само институционални инвеститори, а индивидуалните ще може да закупят акции през фондовата борса - БФБ, чрез инвестиционен посредник.

"Експат" управлява и още няколко борсово търгувани фонда, които са базирани на фондови индекси, първият от които беше върху Sofix. С пускането на ETF върху златото се увеличават вариантите за инвестиция в него, след физическа покупка, инвестиционни продукти, както и фракции от метала в платформи като Revolut. Благородният метал е един от най-печелившите активи през тази година, като в началото на август достигна исторически рекорд от 2070 долара за тройунция, след което последва спад до малко над 1800 долара в момента. Дотук през годината златото е поскъпнало с 23%.

Инвестициите в злато през борсово търгуван фонд са освободени от данък капиталова печалба. Фондът на "Експат" няма да разпределя дивидент, а получената печалба ще се реинвестира в нови покупки на злато, което трябва да увеличава нетната стойност на един дял на фонда.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 3

    Капитал, нивото на статията е много ниско!

    При ЕТФ не са акции, а дялове. Нищо не се споменава колко ще бъде ТЕР. Нищо не се споменава кой и къде ще съхранява златото, закупено от фонда.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    Ники Маус също и търговец на злато...
    Ники Маус куратор на изкуство...

    Колко си плаща мангината за тия рекламни матрияли?
    Стана управител на фондове само с една корупционна сделка - продажба на БТК за паница леща.
    Дали другите крадократи са инвестирали при него - Велчеви, Караджов... ония които играха белот на една яхта в Монако?

    Нередност?
Нов коментар