🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ разширява стимулите с покупка на облигации за още 600 млрд. eвро

Общият пакет достигна 1.35 трлн. eвро, пазарите харесаха новината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще изкупи облигации за още 600 млрд. евро през следващата поне една година. С това общият пакет стимули достига 1.35 трлн. евро в отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. Решението беше взето на днешното заседание на централната банка на еврозоната. Лихвите остават без промяна в рамките на 0 до -0.5%. От банката съобщават, че ще реинвестират и всички средства от падежиралите облигации отново в обратни изкупувания поне до 2022 г.

Пакетът PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) беше приет спешно през март и беше на стойност 750 млрд. евро. Очакванията за най-сериозната рецесия от Втората световна война насам и огромните икономически последствия принуди ЕЦБ да увеличи обема му. Целта е да се стимулира кредитирането в реалната икономика и най-вече бизнесът и потреблението.

Според програмата се изкупуват ДЦК и корпоративни книжа на вторичния пазар. Целта е също така да се натисне и доходността, а оттам и лихвите, при които се финансират държавите. А ножицата е голяма - докато Германия емитира дълг с отрицателна доходност, то Италия, която е сред най-засегнатите от епидемията и кризата, се финансира при 1.6%. Банката изкупува облигациите на квотен принцип, според участието на всяка държава в еврозоната. Освен това няма и ограничение за покупките за месец, а по преценка на ръководството в началото на програмата може да се изкупуват по-големи обеми.

Пазарите очакваха подобно решение на ЕЦБ, но само в рамките на 500 млрд. евро. По-големият обем прекъсна дневния спад на европейските индекси малко след обявяването на решението. А то ще донесе още оптимизъм на европейските пазари, които започнаха ускорено възстановяване, като много акции и индекси вече са близо до върховете си отпреди кризата.

Рекорден спад на икономиката

На брифинга след заседанието президентът Кристин Лагард обяви, че ЕЦБ очаква спад на брутния вътрешен продукт в еврозоната от 8.7% през 2020 г. заради кризата. Предвижданията са догодина икономиката на валутния съюз да нарасне с 5.2%, а през 2022 г. - с 3.3%. Тези прогнози обаче са обвързани с изключителна несигурност, отбеляза Лагард. Колко дълго ще е свиването на икономиката и нейното възстановяване ще зависят от продължителността и ефикасността на ограничителните мерки, политиките за стимулиранена икономиката и подкрепа на заетостта, както и от трайното отражение на пандемията от коронавирус върху търсенето.

Все още няма коментари
Нов коментар