🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малко детайли за дребните инвеститори

Какво движи бума на малките спекуланти по борсите и няколко исторически аналога

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма нищо ново на Уолстрийт. Спекулациите са стари колкото хълмовете, както казва главният герой в книгата от 1923 г. "Спомените на борсовия оператор". И е така - с изключение на някои нови ситуации. Да вземем случая с компанията Nikola, която трябва да прави камиони, захранвани от зелена енергия. На 8 юни цената на акциите ѝ се удвои. Тогава Nikola струваше повече от Ford. И то без да е продала никакви превозни средства. "Магията на симпатията", обяснява феномена опитен инвеститор. Nikola е кръстена на Никола Тесла; както и Tesla, водещата компания за електромобили. Това е достатъчен сигнал за покупка.

Достатъчно за новата армия от спекуланти на дребно, която е обвинена за много от странните движения в цените на акциите напоследък. От март досега платформите за търговия без такси на борсите отчитат драматичен прилив на отворени нови сметки и големи обеми на търговия. Появи се и шумна група от експерти разбирачи в социалните медии и чат стаи.

Дейвид Портной, интернет звезда и създател на издание за спортни залози, се прероди в "Дейви, който търгува всеки ден", е може би най-известният пример. Армията от инвеститори на дребно по принцип е насочена към големите технологични компании в САЩ. Малко очаквано беше обаче те да купуват запалено акции на временно приземени авиокомпании, круизни лайнери и най-странното - на Hertz, компанията за коли под наем, която подаде заявление за фалит.

Погледнете Китай

Част от това напомня ерата на Джеси Ливърмор, чиито подвизи са описани в "Спомените", с неговите неетични практики и налудничави покупки на определени активи. Съществуват огромни прилики между малките инвеститори днес и спекулантите по време на американската дотком мания в края на 90-те години. Но не е нужно да се връщаме и толкова далеч в миналото - голяма част от прототипите се откриват в Китай.

Има поразителни прилики между САЩ през 2020 г. и китайската борсова треска от 2015 г. Икономиката е в трудна ситуация. Реалната доходност от банковите депозити е отрицателна. Има излишък от ликвидни средства за стимулиране на търговията. Брокери и банки от сивия сектор кредитираха свободно дребните спекуланти. Вълната от дребни спекуланти в САЩ се различава в източниците на икономическите проблеми и ликвидността. Голяма част от парите, постъпващи в новите търговски сметки, са от държавните помощи на работници, които са безработни вследствие на COVID-19. Със свободното време, безплатни пари, безплатна търговия и без никакъв спорт защо да не се пробваме на пазарите?

Слуховете, вътрешната информация (реална или въображаема) и сигналите винаги са играли голяма роля при определянето на това какви акции търгуват дребните спекуланти. По времето на Ливърмор всеки дребен спекулант се е ослушвал за сигнал, за да закупи акциите на Burlington или Northern Pacific. Това, което се e променило оттогава, е скоростта, с която се разпространява информацията, което доведе до рязкото синхронизирано купуване от дребните инвеститори. Резултатът е бърза последователност от фаворизирани компании: първо лидерите от технологичния сектор; след това компаниите пред фалит; кой знае какво следва след това. Това редуване на инвестиционните тенденции е характеристика на китайския пазар, смята Адам Левинсън от сингапурската компания за управление на активи Graticule.

Колкото и шумни да са г-н Портной и неговите съучастници, те почти бяха залети от негативизъм от страна на старите инвеститори. Професионалистите са шокирани от хазарта, който се разиграва на инвестиционните пазари. Голяма част от техния гняв е насочен към милионите потребители на r/wallstreetbets, форум в Reddit, където колежанският сленг се смесва с инвестиционния жаргон. Потребителите на подобни форуми не инвеститорите, които купуват акции на компанията, след като са я оценили на база дисконтиране на паричните й потоци. Вместо това те предпочитат да търгуват с опции. Търговията с определен вид кол опция - с ниска цена и близо до изтичане, е като закупуването на лотариен билет или правенето на спортен залог за бъдещето. Могат да се доведат до голяма печалба при сравнително малък залог, ако цената на въпросната акция внезапно скочи.

От ситуацията има и позитиви

Академиците дълго се озадачаваха защо повече хора не инвестират на борсата. В проучванията се предполага, че хората се поддават на влияние. Доклад от 2002 г. на Естер Дюфло и Еманюел Саез установява, че изборът на пенсионен фонд на университетските библиотекари се е променил след разговори с техните колеги. Това не означава, че няма за какво да се притеснявате. Извън пенсионните си планове дори опитните дребни инвеститори имат навика да търгуват твърде много - във вреда на собствената си възвращаемост. Склонността към хвалене и напудряне на портфейлите им е по-висока при мъжете, отколкото при жените. Което пък е свързано със свръхувереност и търсене на адреналин.

Джеси Ливърмор познаваше типа. По-висок ранг на спекулант има онзи, който има достатъчно познания, за да избегне грешките на начинаещия. Този тип обича да купува акции, когато цените им падат, и в същото време да борави с мъдри афоризми. Любимият тип, полузагубеняк на брокерските къщи. Защото точно той ги държи в бизнеса.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар