🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой иска да стане трилионер

Alphabet стана четвъртата компания с капитализация над 1 трилион долара, но засега клубът остава затворен за други кандидати

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В петък компанията, майка на Google - Alphabet, стана четвъртата трилионна компания. Пaзарната й капитализация достигна малко над 1 трлн. долара и така влезе в клуба на Apple (1.57 трлн.), Microsoft (1.56 трлн.) и Amazon (1.44 трлн.).

Коя обаче е следващата компания, която може да влезе в този клуб. Петата най-скъпа корпорация в САЩ в момента е Facebook с 665 млрд. долара пазарна стойност. За да стигне заветния трилион обаче, социалната медиа трябва да извърви дълъг път, пише Barrons. В момента тя е под силен политически и корпоративен натиск заради своята политика за съдържанието, което накара редица големи компании да напуснат платформите й и да спрат да рекламират там. С 3 милиарда потребители в мрежите на Facebook, Instagram и WhatsApp обаче компанията няма как да бъде пренебрегната.

След Facebook в САЩ няма друга компания с капитализация между 500 млрд. и 1 трлн. долара . Има две чужди в тези граници - Alibaba и Tencent, които са с оценки около 600 млрд. Следват Berkshire Hathaway и Visa с по около 400 млрд., а след тях са Mastercard, Walmart и Johnson & Johnson. Иначе през седмицата може да се очакват нови рекорди - въпреки продължаващия ръст на заболелите от COVID-19 в САЩ и по света фючърсите на американските индекси и в понеделник са нагоре. Отварянето на икономиките и подобряващите се данни засенчват новите случаи. Това беше и причината в понеделник индексите на основните азиатски пазари да се повишат с 2-3%.

Все още няма коментари
Нов коментар