След близо 100 години Exxon Mobil излиза от борсовия индекс Dow Jones

Петролната компания ще бъде заменена от софтуерната Salesforce.com

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петролният гигант Exxon Mobil от днес вече няма да бъде част от промишления борсов индекс Dow Jones, след като беше част от него от 1928 г. Американската петролна група ще бъде заменена от софтуерната компания Salesforce.com. От борсовия показател излизат още фармацевтичният концерн Pfizer и доставчикът на военно и авиооборудване Raytheon Technologies. На тяхно място влизат биотехнологичната компания Amgen и промишленият конгломерат Honeywell.

Защо се прави промяната

Промените се правят заради предстоящия сплит на акциите на Apple, което влиза в сила също от понеделник, обяснява компанията администратор на индекса S&P Dow Jones Indices. В борсовия индекс тежестта на компаниите е според цената на акциите.

Разцепването на акциите на Apple ще намали цената им от около 500 до близо 120 долара и това ще намали тежестта на технологичния сектор в индекса. В индекса също така ще влязат и нови видове бизнес, които по-добре отразяват американската икономика, казват от борсовия администратор.

През последните години превесът на тежката индустрия в борсовия показател отстъпва на високотехнологичните компании. В началото на века Exxon Mobil беше американската компания с най-висока пазарна капитализация - през 2011 г. тя надхвърли 400 млрд. долара. През 2012 г. обаче беше изпреварена от Apple, а по-късно и от още доста играчи от технологичния сектор. През август Apple стана и първата американска компания с над 2 трлн. долара пазарна капитализация.

Все още няма коментари
Нов коментар