🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсовата цена на дървения материал достигна рекорд заради скока на ремонтите

Компаниите намаляват производството и ликвидират запасите в очакване на рязък спад на продажбите

Златото и среброто превъзхождат повечето активи по ръст на цените, но през тази година дървеният материал е в апогея си. Цените му достигнаха рекордни стойности, след като търсенето се повиши. Работата от дома в резултат на COVID-19 предизвика вълна от проекти за обновяване - от огради до плевни, в момент, когато доставките намаляват.

Цените на дървения материал са скочили със 104% тази година - почти четири пъти повече от тези на златото - до 828 долара за хиляда фута. В началото на август цените счупиха предишния рекорд от 651 долара, достигнат през 2018 г., когато твърде студената зима в Канада доведе до проблеми с транспорта от месеци. Само през последната седмица те са нараснали с 13%, съобщава Financial Times.

Това е най-големият и най-резкият ръст в историята на дървения материал, казва Робин Крос, брокер в StoneX. Тъй като пандемията започна да се разпространява в Северна Америка през пролетта, много дъскорезници прекъснаха производството в очакване на спадащото търсене. Но те си изиграха грешно картите, обяснява Крос, защото запасите се свиват заради търсенето за завършване на започнатите преди пандемията нови жилища в САЩ.

"Много хора, останали вкъщи, решиха да направят нов ремонт, било то изграждането на веранда или нова стая", казва Крис Макивър, вицепрезидент по продажбите на West Fraser, най-големият производител на дървен материал в Северна Америка.

Цените на дървения материал бяха допълнително подкрепени от ниските лихви, които ускориха възстановяването на търсенето на жилища, тъй като жителите от града се насочиха към домове в провинцията.

Дървесината не е наистина глобална борсова стока - обемите на търговия не са високи, въпреки че е една от най-употребяваните в света. Независимо от това европейските и руските производители продават продукцията си в Северна Америка, за да печелят от по-високи цени, докато канадските производители доставят повече дървен материал за САЩ, а не за Азия, обясняват брокери.

Повишаването на цените на дървения материал е стигнало дотам, че е възпрепятствало възстановяването на жилищния пазар в САЩ, предупреди Националната асоциация на строителите на жилища миналата седмица. Търговците на дървен материал също заявиха, че внимателно следят дали коронавирусната криза ще се отрази на доходите на белите якички, които се приемат като регулатор за търсенето на жилища.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар